:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 180
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Битката за контрол на фонд "Земеделие" се превърна във водевил

Стотици проекти и вече направени плащания за над 1 милиард евро са под риск
Снимка: БГНЕС
Шефът на фонд "Земеделие" Мирослав Николов (в средата) директно обвини земеделския министър Димитър Греков в оказване на натиск с личен интерес. Греков пък се оплака, че от 2 месеца няма комуникация с Николов. В същото време стотици проекти чакат сагата да приключи и да видят бял свят.
Битката за контрол на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) се превърна във водевил. След като във вторник земеделският министър Димитър Греков поиска в прав текст оставките на управляващите разплащателната агенция - Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова, вчера те контрираха, че нямат основания да подават оставки и обвиниха министъра, че ги е притискал за проект на своя фирма. Появиха се съмнения, че фондът продължава да одобрява проекти по програмата за селските райони за луксозни скъпи возила. В същото време стотици проекти по програмата се бавят, а вече извършени плащания за над 1 милиард евро са под риск заради липсата на сертифициращ орган.

Зад искането на оставка стои користен мотив на министъра, намекна вчера пред БНР директорът на ДФЗ Мирослав Николов. Ставало въпрос за проект на неговото семейство или род, защото фирмата е "Греком". В тази фирма за производство на грозде и търговия с вино, според търговския регистър, Димитър Греков е бил съдружник до 6 юни 2013 г. с дял от 34%. "Да оказвам натиск не е част от моя стил на работа. Не съм го правил и няма да работя по този начин и за в бъдеще", отговори Греков. Министърът призна, че е настоявал да се изплащат евросубсидиите на много фирми и земеделски производители, чиито плащания недопустимо са били забавяни. "Пред кабинета ми непрекъснато има опашка от хора, на които са били отлагани плащанията, без да им се дава логично обяснение защо. Хората идват при мен и ми доверяват тревогите си. Няма как да стоя и да не правя нищо, когато българските земеделци не получават парите си", декларира той в официално съобщение. По-късно по време на заседание на парламентарната комисия по земеделие Греков обясни, че е излязъл от фирмата "Греком" заради отговорностите си като министър. "Нито аз, нито членовете на семейството ми имат лична фирма", каза той.

Земеделският министър беше категоричен, че причината за исканите оставки е в невъзможността да се комуникира със сегашното ръководство на фонда. По негови думи още миналата година пред фонда е поставен въпросът за забавените проекти по мярката за модернизиране на земеделските стопанства, но до ден днешен голяма част от тези проекти не са били придвижени. Греков изтъкна, че има проблем и с част от общините, чиито проекти са одобрени, но не са подписани. "Ако не използваме сега времето да се строи и да се прави инфраструктура, какво правим - зимата ли когато дойде", попита Греков.

Проблемът е, че ако проектите продължат да се бавят, няма да бъдат изпълнени в срок и парите за тях няма да бъдат усвоени. Междувременно стана ясно, че заради липса на сертифициращ орган вече платени пари по селската програма и по директните плащания може да не бъдат одобрени от Брюксел и да увиснат на държавния бюджет. Според наблюдатели спорът е не толкова за спасяването на един милиард евро, а за битка за надмощие във фонда между БСП и ДПС. Земеделските програми разполагат с половината от парите от ЕС за следващия програмен период - около 7.5 милиарда евро, и те минават през фонд "Земеделие". Сегашното ръководство е от квотата на БСП, докато министър Греков бе предложен от ДПС.

Някои общински проекти се бавят повече от година, каза вчера в парламента депутатът от ГЕРБ Десислава Танева. Според нея има данни, че фондът продължава да одобрява проекти за луксозни возила въпреки указанията на министерството те да не се допускат. Ставало въпрос за 2 BMW X 6, три Toyota - Land Cruiser и др. Димитър Греков обясни, че представителите на земеделското министерство не са подписали протокола за тези возила.

На заседание на Управителния съвет на фонд "Земеделие" днес трябва да се реши разпределението на 60 милиона лева за животновъдите, както и компенсации за пропаднали площи през миналата година. Очаква се на него да бъдат поискани и оставките на ръководството на фонда. Заседанието обаче може и да не се проведе, тъй като част от управителите от квотата на БСП не се явяват.

След въпрос на в. "Сега" вчера премиерът Пламен Орешарски призна, че в сектор земеделие съществуват "някои субективни различия". По думите му обаче те щели да бъдат разрешени в близките дни.

ТЮТЮН

Земеделската комисия на парламента подкрепи вчера на първо четене законопроекта за тютюна и тютюневите изделия, внесен от Алиосман Имамов и група народни представители. Депутатите от ГЕРБ не подкрепиха законопроекта, защото по техни думи той не решава проблеми като незаконната продажба на тютюн. Според доц. Стефка Киркова от Института за тютюна създаването на Изпълнителната агенция по тютюна, каквато се предвижда в закона, иззема функциите на други институции, включително и на самия институт. Представителите на тютюнопроизводителите и на фирмите, които изкупуват тютюн, подкрепиха промените, които предвиждат създаване на регистър на производителите, на търговците и на обработваните площи.
1668
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД