:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,693,919
Активни 345
Страници 12,537
За един ден 1,302,066

Правителството даде 28 млн. лв. за бедствия при пълна непрозрачност

Не е ясно колко от парите ще отидат за наводнените Варна и Добрич
СНИМКА: БГНЕС
Правителството уж отпусна парична помощ на пострадалите от наводненията преди две седмици, но не уточни колко и на кого дава.
След две седмици чакане правителството в крайна сметка реши да отпусне пари за пострадалите от наводненията под общата формулировка "покриване на щети от бедствия и аварии". За целта вчера бяха гласувани 28 млн. лв. Засега обаче не е ясно колко от тези пари ще бъдат отделени за Варна и Добрич, които пострадаха тежко при последните наводнения. Сумата, отпусната в сряда, съвпада напълно с парите, одобрени на последното заседание на междуведомствена комисия по бедствия, което се състоя преди наводненията. Тогава парите са били определени за покриване на щети от други бедствия. Ако е така, означава, че Варна и Добрич ще вземат малка част от тази сума.

Въпреки че протоколите от заседанията трябва да са публични, на страницата на МВР все още няма информация за какво точно се отпускат парите. Единствено, качено е решението на междуведомствената комисия от 17 април, когато са отпуснати 26.7 млн. лв. Преди вчерашното заседание на кабинета министри обясняваха, че гласуването на 28-те млн. лв. се забавя заради трагедията в Добрич и Варна и вероятно ще бъдат отложени някои вече одобрени проекти, за да бъдат насочени пари към двата града. От вчерашното решение обаче не стана ясно дали е имало преразпределение на парите, нито колко отиват по отделни проекти.

От правителствената пресслужба съобщиха единствено, че "средствата са за извършване на превантивни дейности, разплащане на непредвидени разходи за спасителни и неотложни аварийни работи при бедствия, неотложно възстановяване на сгради и инфраструктурни обекти и за възстановяване на жилищни сгради на пострадали от бедствия физически лица".

С отпуснатите вчера пари фондът за бедствия е почти опразнен още в средата на годината. Той разполагаше общо със 70 млн. лв. за цялата година. След вчерашното решение остават едва 15.3 милиона. Според министри щели да се търсят варианти за намиране на допълнителни средства. Според МВР шефа на пострадалите от последните наводнения щяла да бъде осигурена бяла и черна техника. Той не уточни как ще стане това.



УЧИЛИЩА

Над 465 хил. лв. отпусна кабинетът за ремонти на 7 училища, пострадали от наводненията в Добрич и Варна. Парите се отпускат от резерва за непредвидени и неотложни разходи, за да се осигури нормален учебен процес. От просветното министерство съобщиха, че ще изискат отчет за харченето. За целта директорите трябва да изготвят програма за ремонтите през лятото. Преди началото на учебната година ще се направи проверка на място.
1274
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД