:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 438
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Григор Димитров извърши преврат в Топ 10

Българският тенисист детронира шампиона на "Уимбълдън" и стигна до 9-о място в световната ранглиста
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Григор Димитров ликува след последната точка в мача срещу защитаващия титлата си на "Уимбълдън" Анди Мъри. Българинът се класира за първия в кариерата си полуфинал на турнир от Големия шлем и с този 5-и успех на "Уимбълдън" вече има 9 победи от 9-те си мача на трева, благодарение на спечелената две седмици по-рано титла в лондонския клуб "Куинс".
Шампионът е повален, да живее шампионът! Григор Димитров разгроми Анди Мъри с 6:1, 7:6 (4), 6:2 на 1/4-финалите на "Уимбълдън" и детронира защитаващия титлата си от 2013 г. шотландец. Пред погледа на бъдещия крал на Великобритания - принц Уилям, и неговата съпруга Кейт Мидълтън, 23-годишният хасковлия не остави никакви шансове на неузнаваемо слабия си съперник и го повали за 2 ч. игра на Централния корт в лондонския "Ол Ингланд Клъб".

"Още по време на загрявката усетих, че имам сили да демонстрирам най-доброто, на което съм способен - сподели Григор в ТВ интервю на корта веднага след своя триумф. - Същевременно усетих колебание у Анди и се опитах да се възползвам максимално от момента. Тренирали сме много заедно и се познаваме добре, но един официален мач на такова ниво, разбира се, е съвсем различно предизвикателство. Едва в началото на третия сет се убедих, че имам контрол над мача и се успокоих. Сега съм много щастлив! Поздравявам всички!"

С класирането си за 1/2-финалите Димитров си гарантира влизане в бленувания Топ 10 на световната ранглиста още в понеделник и същевременно прати Мъри на ръба от изпадане от него. В моментната ранглиста хасковлията заема 9-о място и може да бъде изместен оттам само от Марин Чилич, при това единствено, ако хърватинът спечели титлата от третия турнир в Големия шлем. По-късно снощи Чилич игра 1/4-финал срещу поставения под №1 Новак Джокович (Сър) и именно победителят от него ще е съперник на Григор в двубоя за място в неделния финал.

И ако отпадането на Мъри може да се приеме просто като смяна на поколенията в мъжкия тенис, то истинската сензация бе сътворена ден по-рано, когато друг бивш шампион - Рафаел Надал (Исп), напусна надпреварата още на 1/8-финал. Световният №1 бе пометен с 6:7 (5), 7:5, 6:7 (5), 3:6 от участващия с "уайлд кард" Ник Кириос (Авл), заемащ 144-то място в ранглистата. Снощи 19-годишният тийнейджър от Канбера игра 1/4-финал срещу Милош Раонич (Кан).



СЕНЗАЦИЯТА НА "УИМБЪЛДЪН" КИРИОС Е БИВШ БАСКЕТБОЛИСТ

Тийнейджърът Ник Кириос безусловно хвърли най-голямата бомба от началото на "Уимбълдън", отстранявайки на 1/8-финалите бившия шампион и настоящ №1 в света Рафаел Надал. По думите на 19-годишния австралиец победата над славния испанец всъщност е плод на закачлива забележка от страна на майка му, че "Рафа е прекалено силен за теб".
"Прочетох нейния коментар във "Фейсбук" и се ядосах. Просто повярвах в себе си. Реших, че мога сам да създам възможностите си и когато го сторих, се възползвах от това", увери Ник.
Роден в Канбера в семейството на гръцкия бояджия Йоргос ("Джордж") и малайзийската компютърна специалистка Норлайла ("Нил"), Никълас Хилми Кириос е второто от общо три деца - по-големият му брат Христос сега е адвокат, а по-малката му сестра Халима е актриса. И всъщност тенисът е втори избор за Ник, който в детските си години и в ранното юношество е баскетболист, стигнал до националните формации на Австралия. Той му се посвещава изцяло, когато е на 14 г.
"Мисля, че на голямата сцена в тениса ще вирея най-добре - сподели миналата вечер Кириос, който се захваща с този спорт, като подава топките на своя батко, докато той играе в свободното си време. - Вдъхнових се, когато публиката на централния корт избухна в четвъртия сет. На такова ниво просто мислиш за работата, която трябва да свършиш. А аз мисля, че мога още много."
Най-големият успех в кариерата на Ник е спечелването на Australian Open`13 при юношите.
32
4755
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
02 Юли 2014 22:18
И после защо ни мразят. Еми ето нагледен пример за това как един чистокръвен Българин измъква работата на един британец изпод носа му.
02 Юли 2014 22:43
Никой не те мрази, бе...
Хората само се възхищават на успелите, независимо от каква националност са.
Какво като Григор е Българин?!
Какво България му е дала в спорта, за да е на това ниво?
Утре ако приеме американско (да речем) гражданство, ще се промени ли факта че е един от най-добрите тенисисти в момента?
Ай' стига с тези "българин", "рускиня" (Маша Шарапова), или който и да е друг.
Това са хора на света, и националната им принадлежност няма нищо общо с успехите им.
02 Юли 2014 22:44
"Григор Димитров извърши преврат в Топ 10"
***
Заглавие - трепач.
А кат стане Гришо номер едно ... ке има да читем за цели възстания и революции.
02 Юли 2014 22:47
Уимбълдън, традиции, джентълменство, 300-годишни ливадки, fair play и т.н. - ама наистина ли?
Тук-тамЕ някъде из публиката се вдигнаха плахо ръкопляскащи ръчици за победителя в честен двубой. А физиономията на Уилям Уелски след края на мача така лъха на вековни традиции във възпитанието ...
02 Юли 2014 23:05
Воев
02 Юли 2014 23:11
Само една забележка към редакторите, ако трябва да сме обективни. Снимката е заснета когато Григор ликува след спечелването на втория сет, а не след последната точка. Гледах мача та затова де.
02 Юли 2014 23:29
И после защо ни мразят. Еми ето нагледен пример за това как един чистокръвен Българин измъква работата на един британец изпод носа му.


Не е британец, шотландец е. Скоро ще сменя държавата.
02 Юли 2014 23:52
Не е британец, шотландец е. Скоро ще сменя държавата.


Британец е, но не е англичанин, а дали ще сменя държавата още не се знае.
03 Юли 2014 08:51
Григор си е БЪЛГАРИН, това е ! При това не е столичанин , а е от Хасково. Защото столичани са свикнали да оревават държавата само с техните си проблеми - имам предвид данданиите около софийските кортове, представени като катастрофа за тениса ?!
Някой тук попита "Какво като Григор е българин, какво му е дала държавата ?". Вероятно си мислите, че някъде на тенисистите държавата им изсипва в скута милиони още в ранна детска възраст ? Не, иска се здраво дупе и много пот в тренировките. Парите идват после.
За щастие тенисът е един от малкото спортове с феърплей, всичко се изчислява с астрономическа точност и няма как политици и мафиоти да се бъркат в играта.
Затова, именно, успяват българи, сърби, чехи и руснаци !!!
03 Юли 2014 09:08
Григор си е БЪЛГАРИН, това е !
Българин от Хасково и няма комплекси, че не е столичанин,
каквито комплекси имат много от прованса.
03 Юли 2014 09:16
Погледнете на случващото се в Уимбълдън при мъжете от друг ъгъл: на полуфиналите на най-престижното състезание изобщо в света на спорта се класираха трима балканци - един българин, един сърбин, един хърватин (Раонич е роден в Хърватия от родители хървати)... и Федерер, който сам по себе си е вселенско явление ...

Давай, Гриша, мачкай !!!!
03 Юли 2014 09:47
Тук се изкушавам да спомена с благодарност името на Румен Сербезов, който от поста посланник в Япония дойде в Хасково като първи секретар на БКП. Именно благодарение на него и широкомащабното му виждане, в Хасково бяха построени първите модерни тенис кортове в България. Това беше нещо невиждано за тогавашните местни чугунени глави, повечето от които бивши селянчета от Гарваново, Татарево, Сусам и други по-далечни от града села.
03 Юли 2014 09:52
Гледах мача - Гришо вече е много стабилен психически. Може би за това има заслуга и Маша...? С тази психика той вече може да излезе и срещу Джокович за победа на полуфинала. Ако достигне до финала,Гришо може да победи и Федерер...! Стискаме му палци...!
03 Юли 2014 10:00
Да поднеса някой корекции, понеже следя сериозно и изключително подробно този спорт от 15 години и претендирам, че разбирам от него. Първо, Раонич не е хърватин, а от Монтенегро. Второ, това с успехите на балканците е пълна глупост - тенисът е супер глобализиран спорт и нито Джокович, нито Григор нито Раонич са продукти на балкански школи. Те от малки са по различни международни академии и Сърбия, България или пък още по-малко Монтенегро имат много малко общо с изграждането им като тенисисти. Трето, самите играчи са брутални маркетинг продукти, които прескачат границите на страните си. Федерер например е феномен в това отношение - при него често се случва да играе срещу тенисист от страната, в която се провежда турнира (например срещу французин на Ролан Гарос) и публиката да не подкрепя сънародника си, а Федерер. Това мисля, че няма аналог в света на спорта. Четвърто, ако могат българските гастербайтери из Европата да спрат да крещят "Българи юнаци" по време на мачове на Григор, хич няма да е лошо.
03 Юли 2014 10:35
Тантус,не става въпрос за школата,а за гена и манталитета. Българите,както и всички балканци са върли индивидуалисти и вълци единаци. А тенисът е индивидуален спорт. Ето така,когато балканците попаднат и на добра школа стават шампиони. Това е безспорно. А да се вика за щяло и нещяло там,на корта,е нещо нормално. Освен за тези които се срамуват че са българи. Или че са балканци. Аз не съм от тях,а ти...? Нали видя вчера на мача Гришо - Мъри...? Публиката ръкопляскаше три пъти повече за Мъри отколкото за Гришо. А Гришо беше 3 пъти по-добър...! Загадка,нали....? Но така е - всеки си харесва своето. Само ние българите,по неизвестни за мен причини харесваме повече чуждото. Всъщност,може би по същата причина - защото сме прекалени индивидуалисти и не харесваме никой друг освен лично себе си. Но така е - всяко нещо си има и обратната страна. Невидимата...!
03 Юли 2014 10:40
Тантус, напълно прав си за Раонич - от Монтенегро, по-известно като Черна Гора е родом. И за останалото в постинга си съвършено прав. Ти наистина сериозно следиш този спорт.
Прекалено сериозно.
03 Юли 2014 11:01
Публиката ръкопляскаше три пъти повече за Мъри отколкото за Гришо. А Гришо беше 3 пъти по-добър...! Загадка,нали....? Но така е - всеки си харесва своето. Само ние българите,по неизвестни за мен причини харесваме повече чуждото.
ФЪРСТ 2
03 Юли 2014 11:56
tantus донякъде е прав за викането по трибунуите. Футболният манталитет трябва да си остане за футболните мачове, а не да се пренася към други спортове. Григор Димитров все пак е започнал да играе тенис в България, така че не може да се твърди, че той е продукт [само] на чужди школи.
03 Юли 2014 14:13
левъ, абсолютно си прав, освен това докара братя Пампулови и Любомир Генов да играят за Хасково та оттам тръгна тениса и обучението на млади таланти,преди Гришо имахме и други таланти и при момчетата и момичетата, но не успяха да се реализарт така както Гришо ,за който основна роля изигра баща му - ако не беше той Гришо нямяше да тенисист. Тантус, Гришо на колко години отде в школата в Барселона и кой му помогна? основата я имаше от Хасково.
03 Юли 2014 14:23
Д-р Перемянов, що се изказваш пак неподготвен?
1. Милош Раонич няма нищо, ама абсолютно нищо с Хърватска - роден е в Черна Гора, но емигрира като много малък в Канада.
2. Израснал е в Канада, чувства се очевидно канадец и манталитетът му е канадски - какъв балканец е тогава? Балканец си ти, щом си тръгнал да правиш някакви генерални изводи за тотална балканска доминация от един единствен турнир!!
3. Григор вероятно от поне 6-7 години живее и тренира извън Б‌ългария - иначе нямаше да бъде това, което е в момента! Така че и той не е типичен балканец!
03 Юли 2014 14:30
А просташкото викане на разни гастербайтери-ръбове от България по време на мачовете на Григор показва каква балканска комплексирана нация са българите. Те даже и сърбите не викат по този начин, въпреки че Джокович е къде-къде по-напред с успехите си от Григор.
03 Юли 2014 16:14
Както други форумци вече са го отбелязали - няма нищо лошо да подкрепяш сънародника си, но всеки спорт си има специфика - подкрепянето на тенис играч по време на мач си има правила и те трябва да се спазват. Въпрос на тенис култура. Иначе и аз като българин се радвам на успехите на Григор. Относно това дали Григор е български продукт или не - ами да, основите са дадени в България, но реално изграждането му като играч на високо ниво при мъжете си е плод на чужди академии. Понеже тенис таланти на по 16-17 години много, но преминаването им в мъжкия тенис е много различна бира. Мога да дам немалко примери за тенисисти, които са спечелили юношески титли от Големия шлем, но след това при мъжете не пробиват. Та така - не е лошо, че Григор е продукт на чужди школи, но трябва малко да се дистанцираме от мнението, че едва ли не България го е създала. Защото иначе заприличваме малко на министъра на спорта, която се беше изцепила, че Григор бил добър пример за добрите резултати, които министерството на спорта е постигнало в подкрепата на тениса.
03 Юли 2014 16:44
Верно, че Гришо е продукт на чужди школи, но на таблото, след името му, пише (BUL), а не нещо друго.
03 Юли 2014 17:04
Всъщност не пише BUL, а разни цифри.
03 Юли 2014 17:20
Чудесни хора сме това българите!
Обожаваме известните си спортисти и се прекланяме пред тях.
Ето, днес в Хасково едни средношколци от гимназията, където преподава майка му, са основали ПЪРВИЯ в света фенклуб на Гришо!
Браво, само на третата или четвъртата година, откакто е световна звезда, той се сдобива в фенклуб, при това в родния си град и дори в училището, където преподава майка му!
Вълшебно, историческо, изключително събитие!
03 Юли 2014 17:20
Всъщност не пише BUL, а разни цифри.

Тва му е пинкода.
03 Юли 2014 17:29
Стига с този Григор, бе! Един гол не е вкарал още на Световното...
03 Юли 2014 17:42
Тва му е пинкода.


03 Юли 2014 20:56
Абе нема значение, че е учил тениса в чужбина, пак си е българин. Преди двайсет години в българския отбор на световното много от футболистите играеха в чужди отбори, но всички се радвахме, че стигнаха на полуфинала. Лично аз не следя особено тениса и играя само пинг-понг, когато съм поркан. Но в службата имаме ТВ екрани на колоните срещу бюрата си и така разбрах бързо. Колегите питаха откъде е, а други им отговаряха - от България бе, от България. Идваха при мене да се уверят и да питат. Драго му става на човек, също както преди двайсет години, когато децата носеха фланелки с номер 8 Стоичков на гърба.
03 Юли 2014 23:40
Това за националността е нож с две остриета. Има си хора, които се гордеят, но има и хора, при които тази гордост преминава в съвсем друго естество.

Предишният мач на Григор (преди Мъри) бе прекъснат заради дъжд и чатът на англоезичния канал (където го гледах) живна. Не че разбираха много от тенис в чата, но все пак е показателно.

Първата вълна, която мина, попита какъв е Григор по националност.

Втората вълна (македонци) обясниха, че е македонец.

Третата вълна (българи) поясниха, че е циганин.

Четвъртата вълна мъдро заключи, че може да е циганин, но чука рускиня... Добре че отвориха корта, че не знам дали щях да понеса мислите на петата вълна

Че си бяха пубери повечето коментиращи не оспорвам, но това прехвърляне на достойни патриотични чувства трябва да преминава през доста по-ранно възпитание. Иначе нищо чудно да се стигне до видеото с украинските момиченца от днес, дето протягаха ръце в нацистки поздрав.
04 Юли 2014 04:15
Лично аз не следя особено тениса и играя само пинг-понг, когато съм поркан.

С чии топки го играеш тоа пинг-понг,войводо ?
04 Юли 2014 09:21
Асанчо, може и друг път да съм ти го казвал, щото е очевадно: като са те резнали, са изхвърлили по-големата част. Затуй си толко умен.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД