:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,460,295
Активни 129
Страници 537
За един ден 1,302,066

Само за ден държавата пусна стотици обществени поръчки

Пътната агенция би рекорда с търгове за над 400 милиона лева
МРР
Строителният министър Десислава Терзиева и шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" проверяват изграждането на обходния път на Враца през април. Заради утежнените правила по променения Закон за обществените поръчки пътната агенция пусна търгове за 760 милиона лева само за два работни дни в края на юни.
Дни преди оставката на кабинета и с цел да хванат старите разпоредби в Закона за обществените поръчки (ЗОП) министерства и агенции трескаво са публикували обяви за търгове. На 30 юни са подадени общо 147 поръчки за строителство, над 260 за услуги и 186 за доставки. В последните два работни дни на юни - 27 и 30 юни, само Агенция "Пътна инфраструктура" е пуснала търгове за 760 милиона лева. Това показват данните на агенцията за обществени поръчки. Експерти предупреждаваха, че измененията в закона, част от които влязоха в сила от 1 юли, а останалите са отложени за октомври, ще доведат до хаос сред възложителите, но депутатите не ги послушаха.

Само на 30 юни пътната агенция е обявила рекордните 54 търга за около 400 млн. лв. Сред тях е ремонтът на пътя Самоков-Ихтиман и Живково-Веринско с прогнозна стойност 20 млн. евро. Търси се и фирма, която да ремонтира различни отсечки на пътя Ямбол-Средец срещу прогнозната сума от 30 млн. евро. На 27 юни пътната агенция пусна и два големи търга за строителство на част от Западната дъга на София и за разширение на пътя Мездра-Ботевград. Общата им стойност е над 360 млн. лв. Проблемът е, че и за двата обекта няма осигурено финансиране. За това потвърдиха двама министри - на транспорта Данаил Папазов и на регионалното развитие Десислава Терзиева. Дни преди АПИ да пусне обществената поръчка, Папазов дори обяви, че западната дъга остава за следващия програмен период на програма "Транспорт" и по нея ще се работи с приоритет. На запитване на в. "Сега" от пътната агенция не коментираха големия брой на търговете, обявени в един ден. Единствено обясниха, че тръжните документи са подготвени по разпоредбите на действащия към тази дата закон. "Целта е стартиране на проектите по готовите тръжни документи", обясниха от АПИ.

Най-младото министерство - на инвестиционното проектиране, на 27 юни е обявило общо 26 търга. По-голямата част от тях са за строителен надзор, но има и за управление на качеството в министерството за 201 500 хил. лв. без ДДС. Три дни по-късно, в последния ден на юни, от ведомството пускат и още един търг - за създаване на регистър за плановите документи, свързани с устройството на територията. Цената без ДДС е над 380 000 лв. Транспортното министерство е обявило търгове за над 4 млн. лв., свързани с инженерни услуги, обучения на чиновниците, покупка на хардуер и др. Далеч по-скромни са били от икономическото министерство, които в последния ден на юни са пуснали само няколко поръчки за 430 000 лв. В земеделието пък търсят фирми за обучения, ремонти и др. за над 1 млн. лв.

С голяма поръчка в последния момент се отчете и Държавна агенция "Национална сигурност". Агенцията откри процедура за доставка и гаранционно обслужване на автомобили. ДАНС ще си купува 84 автомобила. В обявлението не се сочи прогнозна стойност на поръчката.

Ударното обявяване на търгове в последния момент по старото законодателство не е изненада, а експертите предупреждаваха, че кърпенето на закона ще предизвика проблеми. Поради липсата на приет правилник за прилагане на закона голяма част от новите правила, които препращат към такъв поднормативен документ, е отложена за октомври. При уточняването кое кога влиза в сила обаче парламентът е пропуснал да отложи за октомври два важни текста, свързани с възлагането на поръчки от държавни и общински фирми. Това са така наречените ин хаус поръчки. Цените при тях, според закона, трябва да се определят с методика. Как да изглежда тя ще се реши при приемането на правилника за прилагане на закона, но изискването за определяне на цената по този ред вече е влязло в сила. За да не нарушат закона, възложителите на такива поръчки ще трябва да чакат до октомври.

Експерти предупредиха, че приемането на закона като цяло ще забави поне с три месеца подготвянето на процедури по новите правила. Такова мнение изказаха и депутати от управляващата коалиция. "Официално предупредих, че ще има проблеми с поръчките. Не трябваше да пристъпваме към промени в закона особено на фона на факта, че животът им ще бъде съвсем кратък. Има нова европейска директива и ще се наложи да преработваме сериозно закона", коментира депутатът от "Коалиция за България" Страхил Ангелов. "В закона има системни проблеми и новите правила няма да ги решат. Според мен трябва изцяло нов закон, а не само кръпки. За нас остава неясно как ще се гарантира плащането на подизпълнителите. Сред най-сериозните проблеми обаче са липсата на типови договори, за каквито ние настоявахме", каза вчера шефът на строителната камара Иван Бойков пред в. "Сега". Той разкритикува и предложението обжалването на търговете да бъде 2% от тяхната цена. "Ами ако става въпрос за търг за милиони? Това е огромен проблем - по-малките фирми просто няма да смеят да обжалват, дори и да са сигурни, че има проблем", каза още той.33
13820
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
02 Юли 2014 20:01
Агенцията откри процедура за доставка и гаранционно обслужване на автомобили. ДАНС ще си купува 84 автомобила. В обявлението не се сочи прогнозна стойност на поръчката.


Ей, ама тия наистина са ултранагли.


02 Юли 2014 20:11
Хората виждат, другарчета, предупредих ви и предния път.
Наглостта ви ще ви се върне десетократно.
02 Юли 2014 20:25
Аферим,машалла
02 Юли 2014 20:33
Дни преди оставката на кабинета


Днес ми се счу че Орешарски каза за оставка в края на месеца?!?!?!

Манипулация ли надушвам?
02 Юли 2014 20:49
Е, да де, ама в края на месеца в 2017 г.
Нали така целият ви апаратен планктон около Моников и PR фирмите на Моникова се изживявахте преди месеци у форумо ?
И сега кво ? Каквото каза десатанишизирания форум - това и стана.
02 Юли 2014 20:50
Ти, другарче, отсега почвай да си кърпиш разпрания... панталон...
Декерс, приклекни.
02 Юли 2014 21:07
Ловкия, много взе да ни се каниш бе, драги. А по-полечка, викам. Че дните са кратки, пък животът - дълъг.
02 Юли 2014 21:36
***
02 Юли 2014 21:36
Ловкия вече употребява "другарчета",само седмица по-рано щеше да бъде "алчни глигани".
02 Юли 2014 21:47
Манипулация ли надушвам?

Със сигурност!
До края на месеца остават поне 3-4 месеца, а не дни.
02 Юли 2014 23:02
Никаква давност за организираната престъпност,
особено в политиката и по върха на управленската "елха"...
02 Юли 2014 23:04

Firmin
02 Юли 2014 21:07

Не плямпай, а кърпи, кърпи...
03 Юли 2014 00:39
Хората виждат, другарчета, предупредих ви и предния път.
Наглостта ви ще ви се върне десетократно.


Глупости, почти нищо не виждат, а каквото все пак видят, бързо го забравят.
Ако виждаха и помнеха, ГЕРБ щяха да имат не повече от половин процент на евроизборите, а ДПС нямаше да имат и толкова.
БСП и РБ щяха да се борят за по процент - процент и половина.
03 Юли 2014 00:46
За Зелената партия на Минчо Христов гласувахме 10 000 човека, а за ГЕРБ сте гласували, по спомен към 600 000. 400 000 за БСП, към 300 000 за ДПС, към 100 000 за РБ.
Това значи, че нито някой нещо гледа, нито някой нещо помни.

03 Юли 2014 01:46
Ако виждаха и помнеха, ГЕРБ щяха да имат не повече от половин процент на евроизборите, а ДПС нямаше да имат и толкова.
БСП и РБ щяха да се борят за по процент - процент и половина.

Споделям оценката, само че къде остават другите 90 и кусур процента?
03 Юли 2014 01:47
Комунист, ако не крадне,
не може да диша.
03 Юли 2014 08:28


нагла сган
03 Юли 2014 08:28
03 Юли 2014 09:13
Демократ, ако не крадне,
не може да диша.
03 Юли 2014 09:14
Тия надминават всичко досега - ясно им е, че никога няма да се облажат съселите повече. Жалко, че в БСП промяна е невъзможна - не става само със смяна на председателя
03 Юли 2014 09:16
Не, не е вярно. Те не крадат. Няма доказателства. Пък и нямат алтернатива. Знам само, че протестиращите са зомбита с промити от Запада мозъци. Питайте Димитри Иванов и подобни боклуци. Или ще се намери най-после някой, който да признае, че протестиращите бяха прави? Ммм?
03 Юли 2014 09:17
popangelov 03 Юли 2014 00:39
Ако виждаха и помнеха, ГЕРБ щяха да имат не повече от половин процент на евроизборите, а ДПС нямаше да имат и толкова.
БСП и РБ щяха да се борят за по процент - процент и половина.

Е, хем си прав, хем не си съвсем прав.
НДСВ хората го видяха и къде е сега НДСВ?
СДС и истаналите Сини хората ги видяха и те сега не са в парламента.
Вярно е, че тези горните би трябвало да имат още по-малък процент, но и сегашната ситуация, не е чак толкова зле относно Сините и НДСВ. Учудващо е наистина, че хората все още не са пратили ГЕРБ при НДСВ, но и това ще стане. Лошото е, че дотогава ГЕРБ ще успеят напълно да съсипят икономиката на България
03 Юли 2014 09:18
Обръчите трябва да усвоят като за последно.
Учудващо е наистина, че хората все още не са пратили ГЕРБ при НДСВ, но и това ще стане. Лошото е, че дотогава ГЕРБ ще успеят напълно да съсипят икономиката на България
Вярно е. Ще потърпим още малко. Редно е партиите на Прехода в сегашния им вид да отидат на бунището на историята - там, където сега е СДС и накъдето се е запътила БСП.
03 Юли 2014 09:25
Принципно няма особено голяма разлика между фирмите печелещи обществени поръчки при различните правителства. Може би само при ГЕРБ беше по-ясно изразена партийността при печеленето на търговете. През последните 24 години винаги е имало обръчи от фирми около поредните управляващи демократи,
Тук друго е по-важното, но странно защо не се коментира - след промените в закона, новия закон се оказва неприложим до октомври и така се замразява пускането на нови обществени поръчки, а има много неотложни случаи, когато в най-кратки срокове трябва да се проведе търг.
03 Юли 2014 09:27
tantus 03 Юли 2014 09:16
Или ще се намери най-после някой, който да признае, че протестиращите бяха прави? Ммм?

Е, май бяха прави - нямаше къде да седнат. Мммммм?
03 Юли 2014 09:42
Е, май бяха прави - нямаше къде да седнат. Мммммм?


Каква невероятна игра на думи. Истински шедьовър на хумора.
03 Юли 2014 09:52
Веч бий 12-ий кобен час
ще краднем за последно във несвяст
03 Юли 2014 10:02
Хем алчни, хем некадърни - най-лошата комбинация!
03 Юли 2014 10:37
Като оставим заклинанията на разни колеги под чертата, аз така и не разбрах от дописката има ли нещо нередно в обявяването на тези обществени поръчки или не?
Или предлагате държавата да спре да работи до идването на следващо правителство, пардон, не на какво да е правителство, а на Боко, на власт?
Излагате се, и Редакцията, и Форумот ...
03 Юли 2014 11:52
Предводител на команчите 03 Юли 2014 10:37
... аз така и не разбрах от дописката има ли нещо нередно в обявяването на тези обществени поръчки или не?

Колкото всички предишни обществени поръчки са били нередни, толкова нередни са и тези. Разбира се, че ще пуснат накуп много поръчки, след като няма да може да ги пускат докато излезе правилника към закона, може би до октомври, а може и по-късно.
03 Юли 2014 11:53
има ли нещо нередно в обявяването на тези обществени поръчки или не?
В обявяването - не. По-важно е, как ще бъдат проведени поръчките и кой ще ги спечели
03 Юли 2014 12:55
По-важно е, как ще бъдат проведени поръчките и кой ще ги спечели
;ми така като гледам май,друг ще ги провежда, щом на 27 юни са публикувани, някъде към август, сепетември ще излезе най-рано класирането.Администрацията се е забързала зада може дза хване действието на стария даконза ЗОП , правилата на който са отработени, иначе всичко отива в хенедека, окотомври нови правила и те ти лятото на 2015 да стоиш западна тангента. ѝТак ще е и с разплащанията, иначе до назначавне на служебен кабинет , нови спесимени и октомври ако си вземеш парите пак е добре
07 Септември 2014 15:26
Затова казваме че политиците ни ограбват.. но вижте как пак се разми отговорността за това действие. Въпроса "Кой?" отново няма отговор. Искам да ги видя какви са тези обществени поръчки ама сайта на агенцията направо ме побърква.. по- добре полвайте сайта за обществените поръчки bizportal.bg
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД