:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 128
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България оставя ЕС и Русия да се разберат за "Южен поток"

СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Група депутати от "Атака" демонстрираха подкрепата си за проекта "Южен поток" пред президентството, докато вътре държавният глава Росен Плевнелиев разговаряше с руския външен министър Сергей Лавров.
Въпросът за руския проект за газопровод "Южен поток", в който България има ключова роля, в крайна сметка ще се решава между Москва и Брюксел. Това стана ясно на първия ден от 48-часовото посещение на руския външен министър Сергей Лавров у нас. Бъдещето на проекта бе основна тема на разговорите на чуждия дипломат с президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски и външния министър Кристиан Вигенин.

В началото на юни Европейската комисия започна наказателна процедура срещу страната ни с мотива, че "Южен поток" не отговаря на т.нар. Трети енергиен либерализационен пакет на ЕС. Вчера българските държавни ръководители дадоха да се разбере, че оставят Москва да се разбере с Брюксел по въпроса. "България ще продължи да подкрепя проектите, които увеличават енергийната сигурност и диверсификацията, но е важно "Южен поток" да бъде съобразен с европейското законодателство", заяви Росен Плевнелиев на срещата си с Лавров. Същата позиция изразиха Пламен Орешарски и Кристиан Вигенин. Руският дипломат напомни, че вече текат работни консултации, но отхвърли възможността да се предоговорят условията по "Южен поток", както настоява Евросъюзът. По думите му подписаните между Русия, България и другите страни по проекта споразумения датират отпреди Третия енергиен пакет и той не може да ги възпрепятства. Лавров коментира и другите два големи българо-руски енергийни проекти - АЕЦ "Белене" и нефтопровода Бургас-Александруполис. Според него те са само замразени, но остават осъществими.

Като основна цел двете страни си поставиха повишаването на търговския стокообмен, както и на потока от руски туристи към България. Друг приоритет е насърчаването на културно-хуманитарното сътрудничество.
1
1521
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
08 Юли 2014 11:14
"България ще продължи да подкрепя проектите, които увеличават енергийната сигурност и диверсификацията, но е важно "Южен поток" да бъде съобразен с европейското законодателство", заяви Росен Плевнелиев на срещата си с Лавров. Същата позиция изразиха Пламен Орешарски и Кристиан Вигенин.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД