:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 329
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Премиерът потуши войната за фонд "Земеделие"

Дългоочакваното заседание, което ще отблокира парите за животновъдите, ще се проведе в сряда
МЗХ
Мирослав Николов (вляво) и Димитър Греков обявиха, че си стиснали ръцете в името на земеделските производители.
Министър Димитър Греков и ръководството на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) изненадващо заровиха томахавките на войната. След като миналата седмица напрежението ескалира, проф. Греков поиска оставки във фонда, а спорещите страни си размениха компромати, адресирани до прокуратурата, вчера лично премиерът Пламен Орешарски влезе в ролята на помирител - в името на спешните задачи в агросектора. Той извика проф. Греков, шефа на фонда Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова на разговор, след който тримата участници в конфликта обещаха да работят дружно за ускоряване на проектите и разплащанията за фермерите и селските райони.

Министър Греков вчера обясни, че няма място за спорове и вражди, защото има спешни задачи за вършене. "Има задържани близо 900 проекта, 500 проекта са по мярка 311 и 312 (за селски туризъм) и останалите са на общините. Тези пари трябва да се изразходват в много кратък период", каза той.

След срещата при премиера агроминистърът извика Николов и Александрова в кабинета си, за да уточнят приоритетите за работата оттук нататък и да определят дневния ред на следващото заседание на УС на ДФЗ. Управителния съвет, председателстван от проф. Греков, трябва да вземе решения за разпределянето на 60 млн. лв. за животновъдите и на над 4 млн. лв. за пропаднали площи. Министърът е поискал справка за проектите по всички мерки, които се намират в разплащателната агенция. Справката трябва да е готова за утре след обяд, когато е насрочено следващото заседание.

В петък Николов и Александрова оповестиха, че са подали сигнал в прокуратурата срещу Греков за действия, които могат да увредят финансовата стабилност на страната. Ден по-рано пък се разбра, че самият Греков също е сезирал обвинението, като обобщил оплаквания на фермери от работата на ДФЗ. Министърът на няколко пъти обяви, че иска оставките на Николов и Александрова. "Оставките ще дойдат така или иначе - на един или на друг", бе лаконичният му коментар вчера.

Заради свадите управителният съвет на фонда два месеца не може да се проведе заседание, а анализатори обясниха събитията с борба за власт между БСП и ДПС.



ОТЧЕТ

Вчера ръководството на фонд "Земеделие" представи пред Управителния съвет отчет за последните 8 месеца - откакто всъщност са назначени Николов и Александрова. Двамата подчертаха, че само в рамките на два месеца (ноември и декември 2013 г.) са изплатили 380 млн. евро към общините и земеделците. Отчетът още не е разгледан и анализиран от земеделското министерство. Миналата седмица обаче Николов отказа да представи поисканите от агроминистъра данни за раздадените бонуси в ДФЗ. В писмо до УС фонда обясни, че няма задължение да дава такива данни.

3
1336
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
07 Юли 2014 20:21
Те от фонда вече раздадоха парите на "правилните" фирми. Дреме им за останалите!
07 Юли 2014 20:32
Той извика проф. Греков, шефа на фонда Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова
последната правата мома на снимката ли е?
Азиатци!
08 Юли 2014 11:00
правата не е зам.преседателката,вероятно е някоя от секретарките поднасящи кафе.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД