:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 302
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Детски филмови звезди се устремиха към властта

Преди 4 десетилетия близнаците Качински бяха русокоси калпазани, които се опитваха да откраднат Луната в детско филмче, прожектирано в бившия съветски соцблок. Днес Лех и Ярослав Качински се очертават като двамата най-влиятелни и могъщи мъже в Полша, писа в."Обзървър".

Близнаците-детски филмови звезди израстват до активисти на "Солидарност", след това обаче напускат движението и се превръщат в дръзки консервативни политици, а партията им "Право и справедливост" се очертава бъдещ победител на парламентарните избори.

Това е изключителен успех за двамата братя, които си създадоха много врагове с драматичната си раздяла през 1992 г. с президента Лех Валенса и бяха обвинени за конвулсиите, довели до разпадането на профсъюза на различни фракции. Сатирично куклено шоу от онова време показваше братята като хамстери, кръстосващи политическия ъндърграунд на Полша. През 1993 г. един полски вестник огласи класация за най-смахнат политик, която бе оглавена от Ярослав, следван от брат си Лех.

Заядливите 56-годишни близнаци вероятно са се променили през последните 12 г. по-малко, отколкото самата Полша. Страната влезе в ЕС и НАТО, но страда от 18 % безработица, огромна бездна между бедни и богати, забавено развитие и широкоразпространена корупция, с която левицата не успя да се справи през 4-годишното си управление, отбелязва "Обзървър".

Близнаците си приличат като две капки вода, толкова много, че понякога ги бъркат дори най-близките им сътрудници. "Отначало ми беше трудно да ги различавам. Сега вече не ги бъркам - Лех има бенка на едната буза", доверява пред АФП Силвия Квас от избирателния щаб на двамата. Допреди няколко години това бе далеч по-лесно - Лех носеше мустаци, но после ги обръсна.

Не сме съвсем еднакви, уверява Лех. Той е женен, баща на дъщеря и вече дядо, докато Ярослав още ергенува. "Наистина обаче сме на едно становище в политически план. То се поражда от патриотизма, който са ни предали нашите родители, членове на Съпротивата по време на Втората световна война", обяснява Лех Качински, днес кмет на Варшава.

Братята почти винаги са били неразделни. Предимството да имаш брат близнак е, че винаги можеш да разчиташ на верен другар или водач. Брат ми Ярек /умалително от Ярослав/ е роден пръв, 45 минути преди мен. И както често става при близнаците, точно той командва, добавя Лех.

Ярослав и Лех са завършили едно и също училище и същия факултет по право във Варшавския университет. Заедно са и в антикомунистическата опозиция, при раждането на "Солидарност", после в нелегалност. След падането на комунизма, на първите демократични избори в Полша през 1989 г. са избрани за сенатори.
 
Лех (на преден план вляво) и Ярослав Качински слушат речта на Лех Валенса на честването на 25 г. на "Солидарност" в Гданск на 30 август т. г.
1
1290
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
27 Септември 2005 11:20
Книжката беше издадена на български със заглавието: "Двамата, дето откраднаха луната", мисля, че е полска детска класика и никак не е лоша
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД