:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 353
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Българин изкачи Броуд пик

По последни данни на 8051 м е стъпил Иван Томов, за Боян Петров и Младен Данков се чака потвърждение
Иван Томов
Българският алпинист Иван Томов е изкачил вчера по обяд 12-ия по височина връх в света - Броуд пик (8051 м), който се намира в Каракорум, Пакистан. За това съобщи първо в "Туитър" живеещият в Лахор (Пак) телекомуникационен инженер и любител алпинист Рашиил Аднан. След това се получи потвърждение и от други източници, включително и от намиращия се в базовия лагер пакистанец Акбар Сайед. Според тях освен Томов, на върха е стъпил още румънецът Алекс Гаван.

Със сигурност при този опит нагоре бяха потеглили и другите двама българи, които заминаха с цел изкачване на Броуд пик - Боян Петров и Младен Данков. Последните сведения бяха, че са видени на няколко десетки метра от целта, но до редакционното приключване на броя нямаше потвърждение дали са достигнали до горе. По същото време опит за изкачване правеше и първата група от полската експедиция в състав Ярослав Гаврисяк, Каспер Текиели, Гжегож Биелйец и Кшищоф Стасяк.

Томов, който живее в Англия, става 31-вият българин, изкачил поне един осемхилядник и общо шестият сторил това на Броуд пик. Преди него това направиха Минко Занковски, Емануил Деянов и Тодор Минков през 1990 г., както и Станимир Желязков и Петко Тотев през 2001 г.

Общо през този сезон това е трети осемхилядник, изкачен от българи. През май на най-високия връх - Еверест (8848 м), откъм северната страна стъпи сливенският лекар Атанас Скатов. Два дни след него Боян Петров стана първият ни сънародник, успял да се изкачи на връх №3 в света - Канчендзьонга (8586 м) в Хималаите. Това всъщност бе първата част от амбициозната програма на Петров за този сезон. В нея е включен опитът за катерене на Броуд пик, а след това и на друг непокоряван от българи връх - К2 (8611 м).
1371
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД