:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 297
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Незаконна е половината антична сбирка на Гети

Музеят на името на петролния магнат изкупувал на черно шедьоври
архив
Половината от шедьоврите на античното изкуство от сбирката на музея "Гети" са придобити чрез кражби и контрабанда, разкри в. "Лос Анжелис таймс". Ръководството на най-големия частен музей в САЩ официално признава този факт, но подчертава, че далаверите са ставали през главата на управата. Въпреки това трима от кураторите на музея са арестувани и срещу тях се води следствие.

Скандалът бе предизвикан след сигнал на италианските власти. Те твърдят, че 42 предмета от античната колекция на Гети са били купени от черния пазар, където попаднали в резултат на кражби. Купувачите от музея нито се поинтересували от произхода на експонатите, нито уведомили за придобивката местните археологически дружества. Сега италианците настояват шедьоврите да бъдат върнати в родината им, позовавайки се на законовата уредба. Италианският закон, влязъл в сила още през 1939 г., забранява износа от територията на страната на каквито и да било произведения на изкуството без специален сертификат от държавата. Музеят "Гети" е нарушил и конвенцията на ЮНЕСКО от 1970 г. за защита на паметниците и забрана за износа им от страните, където те са открити. През 1979 г. към конвенцията се присъединява Италия, а през 1983 г. - и САЩ. Въпреки това мнозина антиквари и колекционери заобикалят нормите, като изтъкват, че придобитите от Италия антики са били закупени от частни лица преди 1939 г. Точно така са постъпили кураторите от "Гети". Разполагайки практически с неограничен фонд средства, от средата на 1970 г. те започват да трупат в сбирката всичко, което им се стори ценно.За 20 години античната колекция на Гети се превръща в една от най-богатите в Америка. Тя е сравнима единствено със сбирката на Метрополитън музеум и Бостънския музей за изящни изкуства.

Собствено разследване, проведено от юристите на фондация "Гети", показва, че предметите, които са попаднали по втория начин в сбирката, са 82. Всички те били закупени от частни колекционери или от галерии, които се разследват от властите за незаконна търговия с произведения на изкуството. Античната колекция на музея съдържа 104 предмета, обявени за "шедьоври". 54 от тях влизат в списъка на съмнителните придобивки.

Външните и вътрешните скандали около сделките на "Гети" повлякоха лавина от съдебни процеси. Миналата година в Италия беше осъден артдилърът Джакомо Медичи, продал на музея ценни находки от неизвестна антична вила край Неапол за сумата от 10 млн. долара. Завеждащата отдела за произведения на античното изкуство Марион Тру е знаела, че предметите са намерени при незаконни разкопки. Знаела е и че е забранено изнасянето им от Италия. Към днешна дата Тру и още двама нейни колеги са следствени и процесът им е насрочен за ноември.

Наскоро заради скандалите музеят смени ръководството си. След обвинения в корупция напусна дългогодишната шефка Дебора Грибън. Мястото й бе заето от австралиеца Майкъл Бранд. Новият бос веднага беше обсаден от данъчните служби, които откриха множество злоупотреби и заобикаляния на налоговия закон за последните години.

Неприятностите с властите сериозно повлияха върху финансовия ресурс на фондация "Гети". Организацията не успява да поддържа клоновете си. За първи път от създаването си институцията се обърна с апел към меценатите да подпомогнат опазването на художествените произведения. Институцията, наречена на името на петролния магнат Джон-Пол Гети, колекционира творби на западноевропейското изкуство, поддържа институт за консервация и реставрация и изследователско звено. Античната колекция на музея е експонирана в специално построена за нея вила в Малибу, Калифорния. През последните няколко години тя се реставрира основно, за да може да бъде отворена за посетители през 2006 г.
1
2410
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
27 Септември 2005 12:04
Сега е момента да се разсърдят на италианците и да преминат от антични западноевропейски към антични американски произведения на изкуството...
Тамън и проблеми с фондовете няма да имат....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД