:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

„Терминал 2” наесен прави премиера

Снимка: Архив на театъра
"Медея, майка ми" засяга темата за търговията с деца и детски органи у нас.
Афишът на театър "Сфумато", за който 2014-а е юбилейна, се обогатява наесен с няколко нови заглавия. Едното е "Възстановки" по нашумелия роман "Възвишение" на Милен Русков, дело на четирима млади режисьори: Димитър Сарджев, Борис Кръстев, Боян Крачолов и Григор Антонов (една от номинациите на Малкия сезон). Ателието е ситуирано навън, на четири различни места в района на театъра и с участието на четири различни двойки. "Опитът ни с предишния такъв спектакъл - "Лазарица", демонстрира, че публиката се чувства много добре в подобни акции под открито небе, привнасящи едно друго усещане", казва за "Сега" директорът Маргарита Младенова. Режисираният от нея спектакъл "Опакометаморфози" по Валери Петров - част от репертоара на НАТФИЗ, също влиза в афиша на Работилницата. "Понятието "опакометаморфози" е определящо за всичко, което се случва около нас. Ние наистина стоим в обратните метаморфози - от висше към нисше, от добро към зло, от създаване към разрушение, от надежда към отчаяние", уточнява проф. Младенова. Разказва и за бъдещите проекти: "По повод 25-годишнината на "Сфумато" стартирахме програма "Терминал 2". Тя се занимава с дисекция, с артистичен анализ на това какво пречи в България, защо тук нормалният човек не може да се чувства човек. Тази програма се състои от две представления, върху първото от които работя аз, а заглавието е "Самолетът закъснява". Негова изходна точка са заминаващите, напускащите родината хора, които веднъж взели такова решение, нямат намерение да се върнат. Спектакълът следва параболата на стихотворение от Борис Христов, носещо същото заглавие. В сърцевината е метафората за самолета, който човек цял живот чака, за да го отведе, но така и не може да го дочака. В поезията на Борис Христов са вплетени и документални текстове. Планираме премиерата да излезе най-късно до средата на октомври".

Второто представление от програма "Терминал 2", чието заглавие още не е уточнено, е на тема завръщащите се българи. С режисурата се е заел Иван Добчев, който заедно с Иван Тенев вече е в процес на писане на текста. Премиерата е планирана преди Коледа. Сценографията и на двата спектакъла е поверена на Никола Тороманов.

Една от най-успешните постановки на "Сфумато" - "Завръщане във Витенберг" на Иван Добчев - пътува за Гданск (Полша), където ще участва в престижния Шекспиров фестивал. Награденото с "Икар" за най-добро представление "Медея, майка ми" на Иван Добчев и Маргарита Младенова пък е поканено на фестивалите в Лион и в Любляна през 2015-а.

1044
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД