:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,106,109
Активни 116
Страници 10,836
За един ден 1,302,066
Резил

Как се губят европари за училище в три стъпки

С Класическата гимназия министърът на културата Стоянович даде нагледен пример за безхаберие
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Стоянович на капитанското кормило
"Насила можеш да вземеш, но не и да дадеш" - това важи с пълна сила за действията на Министерството на културата. В последните си дни като министър Петър Стоянович затвърди линията си на управление на пълно безхаберие. На фона на проблемите с усвояването на европейски средства и двете спрени програми - "Регионално развитие" и "Околна среда", Стоянович умишлено загуби 2.1 млн. лв. по регионалната програма. Може да изглежда дребна сума на фона на блокираните стотици милиони, но каквото за тия 2 млн., същото е и за 200.

Абсурдната история е свързана със сграда на ул. "Баба" в столичния квартал "Модерно предградие", където повече от 10 години се помещава елитната Класическа гимназия. Наистина не е удачно национално училище да пребивава в такъв далечен квартал, но над това трябваше да се мисли преди Министерството на културата да вземе 2.1 млн. лв. от ЕС за основен ремонт на сградата. Скоро ще стане една година, откакто пълното саниране приключи. През това време на новите класни стаи се радва само охраната, а учениците изкараха една учебна година в сградата на бившето 13-о ОУ на Женския пазар, т.е. в центъра на града. Естествено, за нея пари за ремонт няма, а мненията за условията са на двата полюса според личния интерес - според едни там всичко се руши, кабинетите не достигат и сутрин класовете се надпреварват кой да заеме стая, а според други пространството е по-широко, амортизацията е само отвън, а отвътре е мрамор, който повече приляга на Класическа гимназия.

2-та млн. лв., празното училище и учениците сазаложници на този вътрешен споркъде е по-добре да се намира гимназията. Най-силната страна в него е директорката Мариела Папазова, чиято позиция подкрепя и министърът Петър Стоянович. Така заповедта му от февруари учениците да се върнат в ремонтираната сграда остана без последствия, след като група родители и учители просто отказаха да й се подчинят. Не мина и без цирк - в началото на учебната година деца от всички класове чистиха сами класните стаи в 13-о ОУ, а през пролетта учени, опаковани в костюми тип скафандър, остъргаха от стените на ул. "Баба" проби за азбест. И до ден днешен резултатите не са обявени. С това драмата утихна или поне спряха опитите на министерството да симулира дейност.

Сега се оказва, че в спешен порядък са предприети действия, но в съвсем друга посока - сградата на ул."Баба" да се даде на Столична община, а Класическата гимназия да остане на Женския пазар. През цялото време, докато Стоянович публично твърдеше, че търси консенсус за това къде да е гимназията, е водил активна кореспонденция с регионалното министерство и Столична община по тези въпроси. Ремонтът обаче е с европейски средства и има изискване за пет години устойчивост - тоест не трябва да се сменя целта и собствеността.Ето кореспонденцията:

Първото писмо на Стоянович е от 20 февруари т.г. Само дни преди това той е издал заповед за връщане на децата в ремонтираната сграда, която после оттегля. "Ръководството на училището, родителите и учениците с писма до МК нееднократно изразяват категоричното си нежелание да се върнат в новоремонтираната сграда на ул. "Баба", пише в писмото си Стоянович. От регионалното министерство отговарят в началото на март, че това е недопустимо и министерството ще трябва да върне парите. В писмото пише, че при сключване на договора е била посочена цел "държавна културна инфраструктура" и пет години след приключване на ремонта нито собствеността, нито целта могат да се променят. "С оглед на това ОПРР счита, че е недопустимо ремонтираната сграда да бъде предоставена за ползване на Столична община, тъй като целта не е подкрепа на общинска образователна инфраструктура", се казва в писмото. Оттам предупреждават още, че ако МК вземе подобно решение, ще трябва да върне всички изплатени пари по проекта.

Дни след като получава този отговор Стоянович изпраща второ писмо, с което продължава да настоява да даде сградата на общината. В него той посочва, че Класическата гимназия еуникална по своята същност за Българияи трябва да е в центъра. В него той разказва, че отдалечеността на гимназията от центъра на града вреди на репутацията й. От управляващия орган обаче потвърждават позицията си, че подобно решение е недопустимо. Това по никакъв начин не спира министъра. На 28 май МК изпраща писмо до общината, че е отпаднала нуждата ведомството да ползва сградата на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие". И в средата на юни Столичният общински съвет гласува и си взе ремонтирана сграда, с която сега може да прави каквото си поиска. А на новия министър на културата му предстои да връща 2.1 млн. лв. за ремонта. Задачата ще е с повишена трудност, като се има предвид, че бюджетът на ведомството не е в цветущо състояние. По думите на Стоянович не достигат например 12 млн. лв. и театрите може да останат без пари. За сагата с Класическата гимназия тойпредпочита да мълчиОт ведомството му многократно отказват да коментират защо гимназията не се върне в ремонтираната сграда, защо не се показват резултатите от пробите за азбест, откъде ще се вземат пари, за да се върнат на Брюксел. Темата не беше включена и в отчета на министъра за управлението му. И нищо чудно - в нея няма нищо за хвалене. Напротив, всеки ден на тази драма е отличен пример за безотговорността и късогледството на администрацията. А можеше да е другояче - след като толкова се харесва новият адрес на гимназията, имотът на Женския пазар можеше да бъде прехвърлен на министерството навреме и да се кандидатства с него за европейско финансиране, което сега нямаше да бъде изгубено. Но поглед толкова "далеч" в бъдещето явно не е по силите на администрацията - нали сметката винаги я плаща друг, а не авторите на подобни недомислици. За съжаление политическата бъркотия в момента е отлична хранителна среда за безхаберието, основано на принципа "след нас и потоп". Но никой не го е казал толкова добре, колкото самият министър в равносметката на своето кратко пребиваване във властта: "Нищо не започва и не свършва с един човек, с един екип и с едно правителство. Процесите и проектите текат през годините и мандатите. Всеки от нас е само брънка в големи процеси, които не управлява - напротив, те него управляват, а той губи време да се снима на капитанското кормило. Политическата власт е временна, администрацията - вечна".
4
3110
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
31 Юли 2014 04:08
Голема драма, нема да са на центаро.
31 Юли 2014 07:13
Мечтата на провинциалиста: да е у каща у центъро на столицата.
31 Юли 2014 13:58
Всичко се свежда до това , че откакто я няма г-жа Тончева всичко в гимназията тръгна назад. Не е важно къде сградата - "важно е какво става вътре".
31 Юли 2014 20:23
Несъстоятелна критика. Гимназията нямало да бъде "у центърò". Great leeks.
Явно има някакви скрити интереси.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД