:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 457
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Булгаргаз" е заплашен с рекордна глоба за злоупотреба с господстващо положение

Снимка: БГНЕС
Марио Гаврилов
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила рекордна санкция от 23.4 млн. лв. на "Булгаргаз" ЕАД за злоупотреба с господстващо положение. Това е прецедент в историята на антимонополния орган. Досега най-голямата санкция е била 17 млн. лв., наложена на Хюндай през 2012 г. заради забранени споразумения. Глобата обаче може да се обжалва и размерът й да се промени.

По закон санкцията на КЗК не може да надвишава 10% от оборота за предходната година, каза вчера говорителят на комисията Марио Гаврилов. "Става въпрос за неособено тежко нарушение и затова глобата за "Булгаргаз" е 0.5% от оборота на дружеството", обясни той.

Комисията санкционира "Булгаргаз" за нелоялни търговски условия по договорите за обществена доставка на природен газ за периода от 2 август 2010 г. до 31 декември 2012 г. От началото на 2013 г. договорите на "Булгаргаз" са коригирани. КЗК се е раздвижила след разпореждане на Върховния административен съд да се направи счетоводна експертиза на документите на газовото дружество. За нарушенията антимонополната комисия е била сезирана от 5 търговски дружества на "Овергаз".

КЗК е установила, че "Булгаргаз" едностранно е поставял пред клиентите си определени условия, без които договорите не могат да бъдат продължени, но не е давал съответните права на клиентите си. Например само дружеството е можело да прекратява договорните отношения в рамките на 45 дни. "Булгаргаз" е задължавал клиентите си да заявяват количества природен газ за следващата година по едностранно наложени указания. Ако това количество се е различавало с 5% от реалното потребление, са налагани санкции. Според говорителя Марио Гаврилов обаче тези глоби не са събирани ефективно.

НАРУШЕНИЯ

От началото на годината КЗК е установила 4 нарушения под формата на злоупотреба с господстващо положение, за които е наложила глоби за почти 5.2 млн. лв. Най-голяма е глобата на "Софийска вода" - 4.8 млн. лв. По линия на нелоялната конкуренция от началото на 2014 г. са наложени санкции за 1.7 млн. лв. "Кауфланд" например е с глоба за 542 хил. лв. Не е ясно обаче кога тези пари ще влязат в бюджета. Глобата, наложена на "Хюндай" през 2012 г., още се обжалва в съда.

1097
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД