:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 141
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Правителството взе спорни решения в последния момент

Министрите отчетоха успешен мандат въпреки ниското доверие към кабинета
Последното заседание на кабинета "Орешарски" се превърна в еманация на целия едногодишен мандат на подалото оставка правителство. На вчерашното си заседание министрите са разгледали спорни решения като концесиите и собствеността в зимните курорти Банско и Пампорово, както и за изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Какво обаче точно са решили вчера така и не стана ясно, след като и самите министри не успяха да го обяснят. Премиерът предпочита да мълчи по тези въпроси.

По неофициална информация въпросът за зимните курорти не е бил разглеждан на редовното заседание, а на оперативно. Затова и няма да има официално съобщение какво точно са обсъдили министрите. Вицепремиерът Даниела Бобева само посочи, че решението за зимните курорти е било "трудно", въпреки че седмица по-рано беше декларирано, че с този въпрос ще се занимава служебното правителство. Според Бобева най-накрая бил решен въпросът с територията на концесията на "Юлен" в Банско. Концесионната такса пък скочила 1.5 пъти. Попитана дали се увеличава територията на концесията, или се намалява, Бобева заяви: "Не мога да кажа дали се увеличава, или намалява площта." "Само уточняваме каква е. В договора сега не е указана", допълни тя. Това обаче не е вярно, защото "Юлен" трябва да стопанисва 990 декара. През 2011 г. стана ясно, че с разширения на пистите и със строителство концесията се е разширила на 1650 декара. По отношение на Пампорово така и не стана ясно какво е било решено. Въпреки че въпросът не е бил обсъждан на редовно заседание, малко след изказването на Бобева от "Юлен" съобщиха, цитирани от clubz.bg, че Министерският съвет е взел решение за премахване на несъответствията и грешките в площта на концесионния договор за "Ски зона с център гр. Банско", както и че е увеличена концесионната такса с 50%.

Другото решение, около което също имаше въпросителни, беше за бъдещето на проекта за построяването на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Първоначално министрите казаха, че не са вземали решение по въпроса. Малко по-късно стана ясно, че е бил одобрен доклад на икономическия министър Драгомир Стойнев по въпроса. По неофициална информация правителството е взело решение за подписване на акционерното споразумение с "Уестингхаус", но с условието то да бъде завършено от служебното правителство. Това накарало вицепремиера Бобева да попита "какво правим, ако следващите не го одобрят", но отговор не получила.

Правителството използва последното си заседание, за да отчете свършеното през едногодишния мандат. Според отчетите на министрите България е по-добро място, отколкото е била преди идването на кабинета "Орешарски". Само премиерът определи престоя си на "Дондуков" 1 като "тежка" година. Според него правителството е успяло да подобри бизнес климата - например вътрешното търсене е нараснало с пет на сто. Вицепремиерът Зинаида Златанова посочи, че за една година България е усвоила 19% от всички евросредства. И направи сравнение: от 2007 до 2013 г. са били усвоени 36%. Изплатени са били средства за 4.2 млрд. лв. Друг повод за гордост на вицепремиера бяха одобрените 13 стратегии, които са условие, за да се получат евросредства. Голяма част от тях обаче бяха приети набързо именно заради оперативните програми и без финансова обосновка.

Даниела Бобева пък посочи, че България е била много по-добре оценявана отвън икономически, отколко в самата държава. Тя се зарече да изучава този феномен. Вътрешният министър Цветлин Йовчев се похвали с вливането на ГДБОП в ДАНС, Създаването на агенцията за подслушване и приемането на новия Закон за МВР. Той отчете намаляване на престъпността и увеличаване на разкриваемостта. От думите му обаче не стана ясно дали данните са преди или след мобилизирането на жандармерията, за да пази хората по селата.

ФИНАЛ

Вчерашното заседание беше последно за кабинета "Орешарски". Следващата сряда министрите ще предадат властта на служебното правителство.
6
3840
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
30 Юли 2014 20:39
Clowns
30 Юли 2014 21:07
Това накарало вицепремиера Бобева да попита "какво правим, ако следващите не го одобрят", но отговор не получила.


Преброявате спастреното и се надявате на възможности за нови крупни кражби на народни парици и имоти.
Ако Тиквата не е такъв лигльо, ви хвърля на правосъдните чакали и се разделяте с немалко от придобитото.
30 Юли 2014 21:21
Министрите отчетоха успешен мандат въпреки ниското доверие към кабинета.
........ Какво обаче точно са решили вчера така и не стана ясно, след като и самите министри не успяха да го обяснят. Премиерът предпочита да мълчи по тези въпроси.......
.....Вътрешният министър Цветлин Йовчев се похвали с вливането на ГДБОП в ДАНС, Създаването на агенцията за подслушване и приемането на новия Закон за МВР. Той отчете намаляване на престъпността и увеличаване на разкриваемостта. От думите му обаче не стана ясно ............./quote]


Мила родна картинка!?!
"Седянката" свърши!
30 Юли 2014 23:01
УВАЖАВАНИЯТ ВЕСТНИК "СЕГА" ЗАЩО СКРИ НАЙ-ЩЕДРИЯ ПОДАРЪК, НАПРАВЕН КЪМ БРАТСКА РУСИЯ. ДЪРЖАВАТА ПРОДАДЕ ЗЕМЯ НА СПОРНО НИСКА ЦЕНА ЗА ПРОЕКТА "ЮЖЕН ПОТОК". ЗА ДА МИНЕ СДЕЛКАТА ТЕРЕНЪТ Е ОПРЕДЕЛЕН КАТО ГОРСКИ ФОНД И ТАКА НЕ ВАЖИ ЗАБРАНАТА ЧУЖДЕНЦИ ДА ПРИДОБИВАТ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ У НАС.

ВИЖ ПОВЕЧЕ НА:

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-prodade-na-yuzhen-potok-358-dka-darzhavni-zemi-za-13-mln-lv-news223195.html

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/30/2353517_zemedelskoto_ministestvo_prodade_evtino_zemia_na_jujen/

http://offnews.bg/news/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_8/%D0%9C%D0%97%D0%A5-%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B6%D1%8A%D0%BB%D1%82%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%AE%D0%B6%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA_369606.html
31 Юли 2014 08:17
В сравнение с този на ГЕРБ е доста по-успешен.

Експерт: Толкова е просто - БСП взимат нов заем, защото ГЕРБ похарчи фискалния резерв

Натисни тук

С 4 млрд. лв. скочил държавният дълг при ГЕРБ
6,6 милиарда от фискалния резерв опоскани за 4 години

Натисни тук
Натисни тук

ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ към 31.05.2009 год.
Общ баланс на ФР 8 290.2 млн лв.
Средства на ФР по депозити в Б Н Б 7 142.9 млн.лв.
Средства на ФР във валутни активи 2 467.7 млн.лв.

ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ към 31.03.2013 год.
Общ баланс на ФР 4 215.9 млн. лв.
Средства на ФР по депозити в Б Н Б 3 916.3 млн. лв.
Средства на ФР във валутни активи 590.8 млн. лв.

Натисни тук

Това е без резерва на Здравната каса също опоскан и други уж „по-малки харчове”, с които нещата стават трагични.

Депутат от ГЕРБ: Дянков взе резерва на Здравната каса, за да увеличи пенсиите

Той призова настоящите управляващи да си „посипят главата с пепел и да си тръгнат от тази държава", но отказа да коментира депутата от ДПС Делян Пеевски.
„Симеон Дянков взе резерва на здравната каса, за да може ГЕРБ да увеличи пенсиите на последното заседание на Министерския съвет при нашето управление", каза още Иванов

Натисни тук

Половината държавен дълг падежира до 4 години

Държавен дълг за 5.9 милиарда лева ще падежира до края на 2017 г., а правителствата, които управляват в следващите четири години, ще имат трудната задача да осигурят обслужването му и да финансират планираните поне до 2016 г. бюджетни дефицити.
Размерът на фискалния резерв в началото на 2014 г. обаче се очаква да е под 5 милиарда лева, от които близо 3 милиарда са средства с целево предназначение и не могат да се използват за погашения по държавния дълг.
Рефинансирането е най-вероятна опция и според Конвергентната програма за периода 2013 - 2016 г. Тя бе подготвена от правителството на ГЕРБ, но завършен вид придоби по време на служебния кабинет, който я изпрати за съгласуване в европейската комисия. Това показва, че както екипът на Симеон Дянков, така и служебният финансов министър Калин Христов смятат рефинансиращите операции за най-удачен вариант, с който да се посрещнат предстоящите падежи.

Натисни тук

Брутният външен дълг на България намаля с над 500 млн. евро през 2013 г.
Само държавният дълг се е свил с почти 4% към края на миналата година

Натисни тук

Държавният дълг намалява през май с близо 123 млн. Лева
С близо 123 млн. лв. намалява държавният дълг през месец май.

Натисни тук
31 Юли 2014 16:20
Сега Цветито Бориславова ще ли е едноличен собственик на Пампорово или не?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД