:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 549
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Съдби

Извинявайте, как се интегрират 10 000 нелегални имигранти?

Агенцията за бежанците взе модела на западните държави, но забрави, че тук е България
Снимка: Панайот Ангарев
Лагерът в Харманли вероятно ще се превърне в център от затворен тип.
Защо трябва да се открива топлата вода, след като това вече е направено на Запад - това е най-честият коментар, когато трябва да се справяме с някой непознат за нас проблем. Вероятно разсъждавайки по този начин, експертите в Държавната агенция за бежанците взеха модела на някои западни държави за интеграция на нелегалните имигранти и написаха стратегия до 2020 г. Според документа всички общини трябва да поемат отговорност за бежанците. Те ще декларират сами колко души могат да приемат. Ако няма желаещи, разпределянето ще става служебно от Националния съвет за миграция и интеграция, който ще се създаде към социалното министерство.

За да се включат в програмата за интеграция, бежанците ще трябва да заявят това доброволно, след като получат статут. Те ще подписват договор с държавата и ще получатиндивидуален интеграционен планЧужденците ще учат задължително 6 месеца български език и ще минават часове по социална ориентация. Децата ще се записват в училище. След края на курса чуждите граждани ще бъдат насочвани към професионална ориентация, квалификация, преквалификация. През цялото време ще имат право на здравни и социални услуги. Планът за тази година предвижда 2000 нелегални имигранти да бъдат разселени из цялата страна.

Моделът на стратегията е копиран от холандската система за интеграция на бежанците. Защо и кой е решил да я копира точно нея, след като България не е Холандия, не е ясно. Затова въпросът е ще проработи ли този модел на българска почва и готова ли е държавата да го прилага така, както е записано на хартия. Защото дори в Холандия, която има доста солиден опит с нелегалните имигранти, този модел има сериозни проблеми.

Според неправителствената организация Humanity in Action общият подход към бежанците в Страната на лалетата не помага за тяхната интеграция. Не е достатъчно да вземеш 10 семейства и просто да ги изпратиш в някоя община. Илас Алти пристига в Холандия от Турция през 1999 г. и две години по-късно получава убежище. Сега живее и работи в Амстердам. По думите му "лицата, търсещи убежище, не се чувстват като група, въпреки че те се идентифицират с бежанци от една и съща среда". Като цяло има много недоверие, защото те са подозрителни, че други лица, търсещи убежище, ще навредят на процеса за предоставяне на убежище по някакъв начин. Следователно има много тайнственост, хората не се опознават един друг много добре. "По този начин в резултат на индивидуални и културни различиястепента на интеграция ще варираза всеки бежанец, от което произлиза трудността да се разработи координирана програма.

Интеграцията работи трудно и по други причини: безработица, дискриминация, липса на жилища и неадекватна социална система. Тук все още говорим за Холандия, а не за България. В Страната на лалетата безработицата е едва 7.2%, а БВП за 2012 г. е 772.2 милиарда щатски долара. За сравнение: официалната безработица у нас към април е 12.8%. Неофициалната - няколко процента повече. А БВП за същата година е 51.03 милиарда щатски долара.

Когато става дума за дискриминация, различията са още по-осезаеми. С този проблем се сблъскват в Холандия, но той е на съвсем различно ниво. Местните работодатели се колебаят да наемат имигранти, които не знаят езика и не са работели дълго време. Според неправителствената организация, ако го направят, то те не съжаляват, защото получават един добър работник. Дискриминацията идва обаче от останалите местни работници, които се чувстват застрашени от бежанците.

И пак да припомним, че тук става дума за страна с ниска безработица. Докато в България подобно нещо да се случи е малко вероятно поради липсата на работни места, общините не знаят как да ги създадат, държавата също не знае как да им помогне или не иска, имигрантите не знаят език, повечето са ниско квалифицирании местните не са от най-дружелюбнитеЕдва ли някой е забравил горчивия вкус, който оставиха действията на жителите на Розово срещу сирийските семейства, които бяха си наели къща, за да живеят там.

Не на последно място е и социалната система. Холандия е сред осемте европейски държави с най-добре изградена социална система. Тя осигурява закрила при болест, майчинство, инвалидност, старост, безработица, а също така и семейни добавки за деца. Въпреки това страната има проблеми с интеграцията поради психическите проблеми, които имат бежанците. Данните показват, че близо 45% от тях имат такива проблеми. Те се дължат на преживяното в страната, от която са избягали, чакането в лагери, загуба на близки и на самоуважение.

Затова централизираният подход на интеграция, който и Холандия, и България са предприели, не работи в този случай. Ръководството на българската агенция за бежанците вече получи първите индикации за подобен проблем, но подходи с надменност към него. Това стана около първия опит да се изведат 50 мъже с бежански и хуманитарен статут от лагера във Военна рампа в Харманли. Тогава в ДАБ получиха писмо, в което един от бежанците посочва, че стресът от повторното им затваряне в Харманли ще тласне много от тях да извършат "непресметнати действия", които биха се отразили на отношенията им с околните и жителите на града. "Някои ще извършат опити за самоубийство, други ще крадат от оскъдното имущество на българите. Трети ще попадат често в местната болница, а четвърти ще се затворят в себе си с техните психически разстройства", се посочва в позицията на бежанците, разпространена от ДАБ. Но едва ли надменният подход към подобен сигнал е най-правилното решение. Защото неглижирането му вероятно ще доведе до още подобни случаи като този с алжиреца Салахедин бин Аладин, който наръга двама души в центъра на София.

И въпреки че вече по всичко личи, че новата стратегия ще претърпи пълно фиаско, България вероятно ще се сблъска и с друг проблем - новия Национален съвет за миграция и интеграция, който ще се създаде към социалното министерство. Създаването на структурата още се бави, не е ясно какви специалисти ще влязат в нея и дали няма да се превърне в аналог на сегашната Държавна агенция за бежанците. Защото последната се превърна в дубликат на дирекция "Миграция" към МВР. Не е ясно и какво ще е отношението на сдружението на общините, въпреки че те ще бъдат финансирани, за да приемат бежанци и да им осигурят жилища. Какво обаче ще стане, след като изтече едната година, в която държавата се грижи за нелегалните имигранти? Тогава те ще могат да се преместят, където поискат в страната, ще могат да се регистрират като безработни и да получават социално подпомагане по реда, предвиден за българските граждани. Естествено е те да изберат тези общини, където има работа, и да напуснат досегашните си жилища независимо от вложените от държавата и Европейския съюз средства. По този въпрос стратегията мълчи. Ако трябва да бъдем честни, от документа никак не става ясно как ще се интегрират 10 000 нелегални имигранти.
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Общините все още не са готови да приемат бежанци.
17
4142
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
31 Юли 2014 20:45
Аплодисменти за "афтора". Т. нар. стратегия още не е готова, няма структура и персонал, който да я прилага, но "уважаемият" ангарев вече обяви -
И въпреки че вече по всичко личи, че новата стратегия ще претърпи пълно фиаско, България вероятно ще се сблъска и с друг проблем - новия Национален съвет за миграция и интеграция, който ще се създаде към социалното министерство.


Поне една препоръка да беше дал, ценен съвет, дет му казват... а то цитати от разни НПО относно прилагането на някаква система, уж първообраз на нашата, само че не било съвсем същото в Холандия, дрън, дрън та пляс.

Какво ви става на повечето от година и половина насам, не мога да разбера...

"Сега" е политически и икономически независим, частен национален всекидневник. "Сега" не е масов, а сериозен вестник.
31 Юли 2014 20:53
Авторът си е изгубил времето в прекалени разсъждения. Отговорът е елементарен: Не се интегрират, а се депортират!
31 Юли 2014 21:05
Лоши гостоприемници... Не щат да приемат паразитите...
-----------------------------
Сайтът на Генек

31 Юли 2014 21:42
Как се интегрират 10 000 нелегални имигранти?

По никакъв начин.

Първо трябва да отбележим, че след като спазваме принципа на доброволността и хуманността, интегрирането е проблем на имигрантите, а не на нас.
Те трябва да научат езика ни, а не ние как да им сменяме памперсите.

Тогава в ДАБ получиха писмо, в което един от бежанците посочва, че стресът от повторното им затваряне в Харманли ще тласне много от тях да извършат "непресметнати действия", които биха се отразили на отношенията им с околните и жителите на града. "Някои ще извършат опити за самоубийство, други ще крадат от оскъдното имущество на българите. Трети ще попадат често в местната болница, а четвърти ще се затворят в себе си с техните психически разстройства", се посочва в позицията на бежанците, разпространена от ДАБ. Но едва ли надменният подход към подобен сигнал е най-правилното решение


Подобни заплахи би трябвало да се контрират на секундата с незабавна депортация.

Но ако тя е невъзможна, поради факта, че някой идиот им е предоставил вече статут, може да им се обясни какво следва при непресметнати действия:

Опитите за самоубийство - психиатрия, краденето - затвор, честото попадане в местната болница - на добър час!, а тези с психическите разстройства - или мин-председатели, или мин. на вътрешните работи като Цвъки Шенгеня.
31 Юли 2014 22:06
Иначе относно новата Агенция - това е първото половинчато признание, че навлеците НЕ СА бежанци.

Тук възниква въпроса защо ги приехме - ЕС ни задължаваше само за бежанци, ако се не лъжа.
31 Юли 2014 22:08
10 000 нелегални имигранти се интегрират по следния начин:

1. Фащаш един нелегален имигрант и първо го легализираш, а второ го интегрираш.
2. Пращаш така легализирания и интегриран имигрант да фане един нелегален имигрант и съответно да го легализира, респективно интегрира.
3. Така получените двама легални и интегрирани имигранти отиват и фащат двама безстопанствени имигранти и извършват операцията "легализация & интеграция" върху тях. Станаха четирима.
4. Четиримата отиват и улавят други четирима и така до изчерпване на количеството.
31 Юли 2014 23:17
Дори и да се справи някой някак с тия 10 000 (пък те сигурно двойно повече), това ли ще е краят на проблема с имигрантите? Ми те прииждат всеки ден.
01 Август 2014 07:24
Има начин за интеграция.
Основата е - подготвяш им удобна за интегриране среда. Изчистваш определената за тях земя от разни излишни хора, останалите подготвяш /помюсюлманчваш, оформяш/ и ето ти имигрантите на своя, удобна, територия. Удобна най-вече за плацдарм...
-----------------------------------
Сайтът на Генек
01 Август 2014 07:50
генек, 01 Август 2014 07:24

Изпреварил си ме!
01 Август 2014 08:33
как се интегрират 10 000 нелегални имигранти


И аз ще повторя. Щом са нелегални, не се интегрират, а се депортират. Щом са нелегални, значи са нарушили закона, а щом са нарушили закона, следва да си понесат съответното наказание, иначе законът е "врата у поле". При всички положения разходите по депортирането ще са по-малки от разходите по интегрирането. Ако са бежанци или легални имигранти, това е вече друга бира.
01 Август 2014 08:39
Според мен тиа 10 иляди ке ги интегрираме най-добре ако им дадем български пашипорти по възможно най-скоростен начин.
С тиа пашипорти сички пълнолетни /от четиринайсе нагоре/ ке могат да гласуват по съвест на предстоящите в такъв прекрасен ден кат 5-тий октомври избори за Парламент и евентуално еднопартийно правителство.
Те тва гласуване ке даде тласък на техното самочувствие,че те не само са изцяло интегрирани,но и,че от техното гласче зависи бъдещето на цела майка България.
Ееее ... наистина е възможно след година-две сичките те да духнат у Западната Юропа барабар с българските си пашапорти,ама дали имаме правото да ги корим ?
Они да не би да са по-балами от издухналите навън къде два милиона български граждани и селяни кат мене ?
Или по-идиоти от наш Веждю Радишев,де ке изпие една студена вода за вложенията си в КТБ,след което сам ше си налупи въжето и... белата му юнашка риза ке има да си се развява на воля.
01 Август 2014 09:48
Да ги връщат всичките на Турция ,за какво ги държат тук нали вече няма воина в Сирия
01 Август 2014 10:51
Нелегалните имигранти не трябва да се интегрират, а депортират. И това е напълно законно, в унисон с международната практика и се прилага и в западните страни. Там те са станали толкова много, че положението е изтървано, но България трябва да действа експедитивно и да се отърве от нежеланите пришълци.
01 Август 2014 11:39
Така хубаво ще ги интегрирам, че сами ще искат да се депортират! Никой не трябва да получава нищо даром! Следователно срещу осигурения им подслон, мед. обслужване, храна и пари те трябва да бачкат - що корита нареки чакат, що свлачища има! А който се довлякъл и с тулупчетата си - ще отработа и за тях, ако трябва допълнително над стандартния 8 часов ден. И веднага ще лъсне колко са "нормални, обикновени", че и за "трудолюбието" им ще стане ясно има ли го или хич. А който не иска - обратно да си възстановява родината!
01 Август 2014 11:41
А който се довлякъл и с тулупчетата си - ще отработа и за тях, ако трябва допълнително над стандартния 8 часов ден.


"тулупчетата" същото като "деца" ли означава? Питам, щото имам едно такова.
Ти имаш ли?
01 Август 2014 16:56
Интеграцията на мюсюлмани си е дървено желязо. Не си струва обсъждането. В Швеция се е напълнило с имигранти изнасилващи с повод и без повод. Материали в нета бол. Ще има неочаквани развръзки по въпроса , но трябва малко търпение.
01 Август 2014 22:19
Така както е тръгнало ще трябва Европа да се изсели в Япония!
Там мюслимите не ги търпяли...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД