:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Какво точно реформира Реформаторският блок?

Два актуални въпроса има пред десния съюз – за какво се бори и няма ли да се разпадне преди изборите
Снимка: Михаела Катеринска
Една част от РБ открито поставя въпроса за "моралния облик" на друга част от РБ във връзка с борбата срещу мафията и олигархията; смята, че "образът" не е чист и се дължат обяснения. Затова блокът наистина трябва да ги даде - на цялото общество.
Година след основаването си Реформаторският блок (РБ) е изправен пред две много важни задачи - да обясни за какво точно се бори и как смята да се яви на парламентарните избори. Първият отговор е важен заради обществения интерес и информираност, вторият е чисто технически - податките, че коалицията съжителства като орел, рак, щука и лешояди над тях, са много.

Реформаторският блок, или поне една част от него, има тежки връзки с КТБ. Толкова тежки, че чак са шокиращи. Констатацията не е на хейтър антиреформатор, нито на поръчков журналист. А на Миглена Кунева, лидер на Движение "България на гражданите", един от стълбовете на блока. "За мен беше шок да разбера, че г-н Костов е имал толкова близки, буквално измерими отношения с КТБ. Не може да говориш за морал, а да правиш обратното. Не може да си просветен политик с опит, какъвто е той, и да имаш такъв паралелен живот", заяви тя пред БНР на 27 юли. Поводът - потвърдената от самия Иван Костов информация, че семейството му има влогове в банката, както и наличието на сума (в интерес на истината - незначителна), депозирана от ДСБ. Кунева добави, че на Радан Кънев, лидера на ДСБ,



не му е лесно да намери обяснение



на ситуацията. А откъде съдим, че визираният Иван Костов, формално "консултант и анализатор", е нещо повече от такъв, т.е. продължава да е политик, чийто думи и действия са актив или пасив за РБ? Пак от Кунева: "Нямам чувството, че г-н Костов се е отказал от политиката." Права е, разбира се, още повече че след негов призив привържениците на ДСБ преференциално подкрепиха на евровота Светослав Малинов и попречиха на Кунева да стане депутат.

Кунева не за първи път е шокирана. Вече забравихме, но в следизборен анализ, прогнозирайки разстановката в бъдещия български парламент, Иван Костов допусна коалиция на блока с "България без цензура" (ББЦ). "Те могат да направят мнозинство с ГЕРБ и РБ", заяви Костов, визирайки формацията на Бареков. Обяви я също за "новия решаващ фактор". "Изумена съм! Тези политически сметки поставят много въпросителни", реагира Кунева. Още не беше публично известно, че Костов има пари в КТБ, срещу банката не се водеше открита война, Бареков изглеждаше силен. Днес, от дистанцията на времето, "въпросителните" намират отговор - Костов, Бареков и банката са ъгли на една геометрична фигура. Не е триъгълъник, многоъгълник е, просто това са три от ъглите.

Зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов открито призова наскоро за коалиция с ГЕРБ. "Няма промяна. С ГЕРБ сме конкуренти", тушира страстите Кънев. Официална позиция за сътрудничество с ГЕРБ нямат нито ДСБ, нито друга формация от РБ, нито блокът като цяло. Но явно на много "вътрешни" хора им се иска



съюзът да пристане на Бойко Борисов,



и то доста преди изборите, като мехлем за изтерзаната от опозиционност душичка на Борисов. Всъщност колко точно вътрешни са тези хора? Наистина, не му е леко на Кънев.

Да обобщим - една част от РБ открито поставя въпроса за "моралния облик" на друга част от РБ във връзка с борбата срещу мафията и олигархията; смята, че "образът" не е чист и се дължат обяснения. Затова блокът наистина трябва да ги даде - на цялото общество. Следва да обясни и смята ли наистина да реформира държавата заедно с ГЕРБ, ако - да, как точно. Второ обобщение: при толкова много вътрешни различия, проявени публично, ясно е, че блокът функционира като блок единствено на хартия. Всяка политическа формация има вътрешни конфронтации, но опитът сочи, че станат ли явни, почнат ли лидери и активисти да ги размахват из медиите, налице е разпад или той поне се заражда.

Предизборната кампания е в ход, скоро ще започне официалната. Хипотетичните избираеми места за РБ са малко. Избори се правят с пари, вероятно ще дойдат спонсори, те също ще имат претенция за местата. Кунева си има обица на ухото от "преференциалната коалиционна солидарност" на евровота. Блокът съжителства върху свлачище, обаче тия дни се появиха хора, които усърдно го застрояват. Заизливаха се "интелектуалните" основи на "общ десен управленски дом". Защо ли ми се струва, че това е тласък за активизиране на свлачището?

Става дума за неправителствената организация, гръмко именувана "Институт за дясна политика". При публичното си представяне тя обяви като първа своя задача "сближаването на позициите" между ГЕРБ и РБ, а в понеделник, 28 юли, проведе идейно-политическа дискусия по този въпрос. Участваха активисти от втората редица на ДСБ, "България на гражданите", ГЕРБ (вкл. и Томислав Дончев, който в бъдещ момент може да се окаже в много предна редица), десни и не чак такива политолози, интелектуалци. Дори Евгений Бакърджиев и Николай Василев... Широката публика ще запомни



фундаменталното прозрение



на проф. Калин Янакиев (ДСБ) за "олигархията, произведена върху лява почва" и, разбира се: "Бих работил в качеството си на интелектуалец за бъдещо единодействие между тези две десници в България" (по отношение на РБ и ГЕРБ). Така става ясно, че Кънев и другите лидери на РБ са принудени не само да тичат подир излиянията на ген. Атанасов. Те в предизборна обстановка са принудени да бягат и след излиянията на цяла плеяда интелектуалци. Вместо да предлага идеи и политики, РБ е заставен да се разграничава от ГЕРБ.

На мен ми се струва обаче, че "десният управленски дом" е не просто интелектуална волност. Това е инженеринг, в който "дясното единство" е цел, но далечна. Първата е авторите на тази чутовна идея да спечелят благословията на Бойко Борисов, който отново в следващите години ще диктува хода на политическите процеси. Генералът най обича да е харесван, да го канят. Втората цел на авторите е да се харесат на европейските десни приятели, които чрез донорските си фондации адмирират десните обединения.

РБ обаче има страшно много проблеми и опитите да бъде пришит към ГЕРБ може да се окаже един от големите. Затопляне на отношенията с Борисов означава охладняване на избирателите. Ако погледнем историята, ще видим, че "интелектуалци" са причинявали много беди на политическите сили, към които иначе се числят. В един момент може да се окаже, че "отношението" към ГЕРБ е паве, с което фигури на РБ публично се замерват, и повод за разрив. За разрива, разбира се, ще има и други причини, споменати по-горе. Този ще е официалният.

Снимка: Борислав Николов
Веднага след евроизборите Костов допусна коалиция на блока с "България без цензура" (ББЦ). "Те могат да направят мнозинство с ГЕРБ и РБ", заяви Костов, визирайки формацията на Бареков. ББЦ междувременно отшумя. Наскоро Атанас Атанасов заяви, че ГЕРБ и РБ трябва да си сътрудничат, после на авансцената се появиха десните интелектуалци.
25
4430
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
31 Юли 2014 21:13
Просто и ясно - опитва се да реформира срутената фасада пред дясното. Същност няма, цялост няма - има една фасада, ама и тя... И смятат ръбовете, че с една боя отгоре всичко ще блесне и прилъже публиката. А то и с 3D нищо не могат скри...
---------------------
Сайтът на Генек

31 Юли 2014 22:27
Бойко Борисов, който отново в следващите години ще диктува хода на политическите процеси.


Това трудно ще се осъществи от местата за лишаване от свобода, а още по-трудно от Орландовци, Малашевци, Бакърена, или съответният парцел в Банкя.
31 Юли 2014 22:31
да обясни за какво точно се бори и как смята да се яви на парламентарните избори

Tърси местенце под слънцето герб...
Докато кунева (пр) е вътре, това няма как да е реформаторски блок.
П.П. Едва ли най-големият проблем на РБ е това къде Иван Й. Костов е депозирал част от парите си, но щом ги кефи да го дебатират - ОК. После да не се чудят на мизерните си изборни резултати.
31 Юли 2014 22:39
Кунева говори като обидена. Не ми е ясно защо, след като е ясно, че щом един Костов със своето заявление, че ще гласува преференциално на евроизборите, срути нейната кандидатура, значиии БГ е със символичен електорат. А за морала- към нея самата има много резонни нападки от морално естество. Самолюбива и отмъстителна. Вид на европейски политик има само Р.Кънев и е по-добре да оставят него да говори.
31 Юли 2014 22:56
Реформаторският [ ] блок се бори за следните неща:
1. Недопускане на размразяване на Белене
2. Спиране на Южен поток
3. Набутване на държавата с Уестингхауз
4. Поддържане на състоянието на държавата на подчиненост на презокеанския Голям брат
31 Юли 2014 23:22
Горният другар, таман вчера експертното ви правителство в оставка и баш вашият министър-реиндустирализатор е подписало с "Уестингхауз".
Реформаторският блок има една основна цел - да освободи държавните институции от задушаващата прегръдка на червената мафия. Без това да се осъществи, всякакви други реформи се обречени на провал. И да не е реформаторският блок, ще е ДСБ или друга, нова партия.
Ако мафията не бъде отстранена, след още 15-20 години тая територия само формално ще се нарича България, а след още толкова вероятно и формално няма да и викат така.
01 Август 2014 00:39
борбата е за порцията ,Водопроводчик.....просто са слаботелесни
01 Август 2014 04:16
Не се карайте - самозабравянето на Големия брат, заедно с все по-бурната проява на аматьорщина сред политиците и редица от икономическите му лидери може да скара всички. Проявата на привързаност и последователност в лоялността към големи братя не е кой знае каква добродетел, че да й позволявате да ви противопоставя. Оптималното решение в момента е систематично, но плавно източване на т.нар. "голям брат" и изравняване на "налягането". Боя се, че сегашната политическа активност на пиндостан е резултат точно на осъзнаването на настъпването на тоя преломен момент. Ситуацията е доста очеизвадна дори и за икономисти, ако веднъж си натикат в дебелите глави, че и парите и финансовите инструменти и явления от следващи редове не са мерки приложими в макроизследвания, ама да не се занимаваме с тая "ерес". Ние сме част от тоя процес и е напълно невъзможно възникването и още по-малко действието на дори относително независими политици у нас в момента, докато създалия правилата ги руши проектирайки сила, където и както свари следвайки паниката на един черен човек разбрал, че пред него виси времеви лимит, отвъд който следва фазова промяна на правилата в човешката екосистема. Костов поне умее да се възползва от редките моменти, в които може да направи нещо сам, другите дори не разбират какво става и само дърдорят. Краденето е относителен въпрос и ако някой посмее да говори такива простотии ще го помоля да посочи кой или кое живо същество не е крадец.
01 Август 2014 07:48
Докато кунева (пр) е вътре, това няма как да е реформаторски блок.
П.П. Едва ли най-големият проблем на РБ е това къде Иван Й. Костов е депозирал част от парите си, но щом ги кефи да го дебатират - ОК. После да не се чудят на мизерните си изборни резултати.
Че Кунева не е стока си я знаем, ама за другите юнаци какво да говорим. Нали те най-усилено ни реформираха. Седерунгелите начело с педерунгела Филип Димитров (Кенеди) ликвидира селското стопанство. Браво Ваньо браво Костов след мощни реформи превърна българската индустрия в скрап. Е сега какво има да реформират тези боклуци.
Реформаторският блок има една основна цел - да освободи държавните институции от задушаващата прегръдка на червената мафия.
Да бе това плашило "червена мафия" само го вадите от нафталина. Знаем я и Костовата мафия. Помним го "мистър 10%", нагласените проекти, нагласените проекти и какво ли не. Те неговите хора са още по места, на позиции, които определят парите. А браво Ваньо браво Костов още мъкне парите (видяли са го със сакове) от КТБ и от БУЛБАНК дето ги е забърсал по време на приватизацията.
Тук има двама, дето са си сложили гръмките имена Оракъл и Нострадамус, дето нищо не познават, въпреки имената.
Особено смешен е онзи смотаняк Янакиев дето разправя, че олигархията била създадена от "ляво". Гаче не си спомняме кой раздваше заводи за 1 долар и те ги затваряха. Кои станаха около него о;игарси - Валентин Златев, Прокопиев и кой ли не.
01 Август 2014 09:06
Много "ентелектуално" е да се гушнеш със СИК генерала и да слушаш с него "Батальонът се строява" в БИАД.
01 Август 2014 09:30
Реформаторският блок има една основна цел - да освободи държавните институции от задушаващата прегръдка на червената мафия.

РъБъ-то има една голяма цел. Бих я нарекъл по-скоро 'мечта', защото като 'цел' е неизпълнима. Тази мечта е да се докопа обратно до меката баница на държавните институции.
При положение, че са готови на всякакви пируети, само и само да ги приютят под крилото на Герб, което си е чисто БКП-2(*), е направо срамно да се говори за някаква борба с червена мафия.

____
* - БКП-2 както, защото е второ издание на БКП след БСП, така и защото е второ качество.
01 Август 2014 10:42
И аз се чудя какво правят ДСБ с Меглена Кунева в една коалиция, но го преглътнах, още повече, че имаше преференциален вот.
И не ми излизайте с номера, че след като Костов призовал своите как да гласуват, те катурнали Кунева. За преференциалния вот се говореше още преди Костов да го каже, а и във всяка изборна секция имаше указания по въпроса. Защo Кунева не мотивира своите си избиратели да гласуват преференциално? Според социологическите проучвания нейният електорат се е разбягал главно по посока ББЦ.
Натисни тук
Което поражда у мене логическия въпрос по какъв начин Кунева си осигуряваше електорат на предишните избори след като има съмнения, че електоратът на ББЦ се набира по "нетрадиционен" начин, т.е. чрез купуване на гласове.
На следващите избори пак ще гласувам преференциално, макар че този път ще бъде по-трудно да се разместят листите.
П.П. Как така за другите бивши и настоящи политици няма проблем в коя банка си държат парите, а за Иван Костов има? И защо никой не се занимава с другите бивши председатели на партии, а единствено с Костов?
01 Август 2014 11:31
"Реформаторският блок има една основна цел - да освободи държавните институции от задушаващата прегръдка на червената мафия"

Реформаторският блок има една основна цел - да се намърда на държавната софра и да си оправи положението за 4 години.
01 Август 2014 13:17
Реформаторите ясно заявиха, че не желаят да управляват 4 години, а искат година и половина за д аподготвят Велико Народно Събрание за примяна на конституцията. Гледам, че редовно се появява статийки в стил: Ще ги бъде ли тия?. :-) Колкото и да не ви се иска не само, че ще ги бъде ами са ни единственатъа надежда да променим нещо в тази държава. Дано успеят, че е така не може да продължава.
01 Август 2014 18:27
Марксе , не ти ли омръзна да лъжеш за селското стопанство и индустрията за скрап?
01 Август 2014 18:39
сатконг

Българската индустрия работи, произвежда и плаща данъци? Аз пак съм изпуснал нещо. Тва Балканкар, тва Плама, тва Кремиковци, Балкан лети и прави валута....

Сигурно и ягоди и домати и круши и кайсии изнасяме със десетки хиляди тонове, както преди 25 години....

Ей, тва българофобите сте голяма.... раута....

Майтап....
01 Август 2014 19:04
Как лъже бе сатконг?!Ти къде живееш?Не виждаш ли изоставените незасети земеделски земи из цялата страна и руините на неработещите заводи и фабрики?!
01 Август 2014 19:12
Селското стопанство и индустрията ги загробиха комунягите. Трябваше да почваме отначало .
01 Август 2014 19:30
И аз се чудя какво правят ДСБ с Меглена Кунева в една коалиция, но го преглътнах, още повече, че имаше преференциален вот.
И не ми излизайте с номера, че след като Костов призовал своите как да гласуват, те катурнали Кунева. За преференциалния вот се говореше още преди Костов да го каже, а и във всяка изборна секция имаше указания по въпроса. Защo Кунева не мотивира своите си избиратели да гласуват преференциално? Според социологическите проучвания нейният електорат се е разбягал главно по посока ББЦ.
Натисни тук
Което поражда у мене логическия въпрос по какъв начин Кунева си осигуряваше електорат на предишните избори след като има съмнения, че електоратът на ББЦ се набира по "нетрадиционен" начин, т.е. чрез купуване на гласове.
На следващите избори пак ще гласувам преференциално, макар че този път ще бъде по-трудно да се разместят листите.
П.П. Как така за другите бивши и настоящи политици няма проблем в коя банка си държат парите, а за Иван Костов има? И защо никой не се занимава с другите бивши председатели на партии, а единствено с Костов?


Това Ваше мнение ме провокира, да се включа тук в знак на абсолютно съгласие.


Другите ще се окажат едни ангели небесни ..

ПС. Ня петия път поста ми стана годен за четене. Няма ли опция за предварителен преглед или аз не я откривам??
01 Август 2014 19:46
Тъй,тъй сатконг!Продължавай да манипулираш,ама кой се вързва!Синята идея умря заради попското-"не ме гледай какво върша,а слушай(вервай) какво говоря!
01 Август 2014 20:13
Селското стопанство и индустрията ги загробиха комунягите. Трябваше да почваме отначало .
Кои по-точно комунисти бе момше необразовано? Когато някой дали е бил комунист или Костовист няма значение се сдобие със завод и стане капиталист, той не се интересува от индустриализация на страната, а от личното си забогатяване. Въобще нямаше нужда браво Ваньо браво Костов да прави тези подаръци.
01 Август 2014 20:23
Марксе , не ти ли омръзна да лъжеш за селското стопанство и индустрията за скрап?
Момшенце, аз съм участвал в създаването на тази индустрия, започнат съм и с елктронната ни индустрия - работил съм на почти всички български компютри, запознат съм с химическата промишленост и т.н. Я попитай дали работят Видинските химически заводи, Химко - Враца, Ямболена в Ямбол, 3/4 от Нефтохим, там всичките заводи за полимери са скрап, както и заводите за хими2чески реагенти и много други. Всичко това е скрап. Електронната индустрия я няма, производството на кари, където бяхме първи в света го няма. Производство на електрическа продукция- трансформатори и др. продукти ги няма. Аз като говоря, говоря с точни данни за това, което е съсипано и как беше съсипано. Ти като нямаш представа какво се е произвеждало си мълчи там и нес е обаждай.
Същото важи и за селското стопанство.
01 Август 2014 20:24
Марксе , не ти ли омръзна да лъжеш за селското стопанство и индустрията за скрап?
Момшенце, аз съм участвал в създаването на тази индустрия, започнат съм и с елктронната ни индустрия - работил съм на почти всички български компютри, запознат съм с химическата промишленост и т.н. Я попитай дали работят Видинските химически заводи, Химко - Враца, Ямболена в Ямбол, 3/4 от Нефтохим, там всичките заводи за полимери са скрап, както и заводите за хими2чески реагенти и много други. Всичко това е скрап. Електронната индустрия я няма, производството на кари, където бяхме първи в света го няма. Производство на електрическа продукция- трансформатори и др. продукти ги няма. Аз като говоря, говоря с точни данни за това, което е съсипано и как беше съсипано. Ти като нямаш представа какво се е произвеждало си мълчи там и нес е обаждай.
Същото важи и за селското стопанство.
01 Август 2014 20:25
Марксе , не ти ли омръзна да лъжеш за селското стопанство и индустрията за скрап?
Момшенце, аз съм участвал в създаването на тази индустрия, започнат съм и с елктронната ни индустрия - работил съм на почти всички български компютри, запознат съм с химическата промишленост и т.н. Я попитай дали работят Видинските химически заводи, Химко - Враца, Ямболена в Ямбол, 3/4 от Нефтохим, там всичките заводи за полимери са скрап, както и заводите за хими2чески реагенти и много други. Всичко това е скрап. Електронната индустрия я няма, производството на кари, където бяхме първи в света го няма. Производство на електрическа продукция- трансформатори и др. продукти ги няма. Аз като говоря, говоря с точни данни за това, което е съсипано и как беше съсипано. Ти като нямаш представа какво се е произвеждало си мълчи там и нес е обаждай.
Същото важи и за селското стопанство.
04 Август 2014 09:33
Селското стопанство и индустрията ги загробиха комунягите. Трябваше да почваме отначало .


Ами що не започнахте? 25 години къде дремахте?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД