:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,363,669
Активни 156
Страници 7,437
За един ден 1,302,066

Пътната агенция може да вземе европари и за вече готови обекти

Преди окончателното финансиране на проектите експерти ще проверяват качеството на настилките и обществените поръчки
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Новите изисквания за финансиране на пътища от Брюксел цели да се намали рискът от загуба на европейски средства, като се финансират и вече готови проекти.
За да се намали рискът от загуба на европейски средства по ОП "Регионално развитие" за ремонт на втори и трети клас пътища, регионалното министерство ще финансира и вече построени отсечки. Промяната е одобрена от Брюксел и не се прави за първи път. Пътната агенция ще може да поиска от ОП "Регионално развитие" да й възстанови парите за вече изградени пътища или да й осигури финансиране за такива, които са в напреднала фаза, тоест могат да приключат до края на октомври т.г., но се плащат към момента от други източници, гласи заповед на министъра в оставка Десислава Терзиева. АПИ може да кандидатства до 10 август. Решението е взето от Комитета за наблюдение на ОПРР на 24 юли.

Ако кандидатът отговаря на изискването, следва да представи куп нови документи, свързани със строителния процес - заповедна книга, междинни доклади на надзора, както и всички документи, свързани със съответни ремонти, при доказване на изпълнението на проекта. Освен това, за да бъде финансиран, бенефициентът трябва да обоснове приноса на проекта си към конкретния пътен участък, а не само за пътя като цяло, както беше досега. Трябва да се посочи конкретното местоположение на участъка, включително и какво обслужва - големи икономически или индустриални центрове или пък осигурява достъп до туристически атракции. За целта трябва да бъде изготвена карта на района с ясни обозначения на участъка.

От заповедта става ясно още, че преди управляващият орган да вземе окончателно решение за финансиране на определен проект, ще се правят проверки на място на качеството на настилките, качеството на работата, както и пълна документална проверка, включително процедурите по обществени поръчки. Проверките ще се правят от екипи на управляващия орган. Всичко това са мерки за намаляване на риска от загуба на средства при прилагането на правилото N+2 за 2014 г.ФИНАНСИРАНЕ

Променят се и финансовите параметри на схемата. Общият размер на финансовите средства се увеличава от 501 млн. лв. на 554.6 млн. лв. Съфинансирането от европейския фонд става 471.4 млн. лв. вместо 425.9 млн. лв. Респективно се увеличава и националното съфинансиране - от 75.1 на 83.1 млн. лв. Актуализацията на бюджета на схемата е към 30 юли. Това се прави с цел пренасочване на финансов ресурс между операции или между приоритетни оси с оглед формиране на финансов ресурс за финансиране на Северната скоростна тангента, пише още в заповедта на Терзиева. В края на май м.г. изискванията отново бяха променени именно заради скоростния път на София, който беше включен в схемата, за да не се загубят парите. Проектът обаче все още е рисков, защото недоволни собственици на терени обжалват цените на обезщетенията за отчуждаването, направено от АПИ.
985
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД