:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 362
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Партийните злоупотреби с лични данни остават ненаказани

Повече от два месеца след като излязоха наяве крупните злоупотреби на партии с лични данни на граждани на отминалия евровот, наказани все още няма. Това стана ясно от отчета на шефа на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов. Скандалът избухна, след като стотици хора се оплакаха, че личните им данни са били ползвани без позволение в подписките, които кандидат-участниците в изборите за ЕП са длъжни да представят при регистрация.

Оказва се, че от постъпилите 1380 сигнали и жалби на граждани комисията на Караджов работи само по 493, тъй като останалите били нередовни - с липсващи подписи, адреси и ЕГН-та на подателите. Огромното мнозинство от оплакванията са насочени срещу малките партии. От парламентарно представените най-критикувана е "Атака", следвана от "Коалиция за България" и ГЕРБ. На политическите сили са били представени копия от сигналите срещу тях с искане за становище, а КЗЛД е образувала административни производства, чието разглеждане все още продължава.

В същото време комисията е направила мащабна проверка на всички подали документи за участие в евровота - 44 партии, 5 коалиции и 10 иницативни комитета. От парламентарните сили единствено КБ е била хваната в нарушение на закона. Според него събирането на подписки изисква политическите субекти да се регистрират в КЗЛД като администратори на лични данни. Разпоредба в същия закон им позволява да възложат на другиго обработката на събраната информация, но само с договор, в който ясно да са определени задълженията на обработващия. Проверката е показала, че при БСП такива документи липсват. Така остава неясно кой в левицата и какво е правил със събраната информация.
771
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД