:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Плевнелиев представя днес служебния кабинет

Днес президентът Росен Плевнелиев ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство. Единственото сигурно засега е, че ще има специален министър без портфейл за изборите, който ще е пряко отговорен за подготовката на вота на 5 октомври. За поста се спрягат най-различни имена, но повечето отрекоха да са поемали подобен ангажимент. Министър без портфейл имаше и в първия служебен кабинет на Плевнелиев, но той отговаряше за електронното правителство.

Плевнелиев ще повтори структурата на предишния служебен кабинет от 2013 г. Като почти безалтернативен кандидат за премиер се спряга "протестиращият професор" Георги Близнашки, но и тук са възможни изненади. Министър-председателят ще има трима заместници - по икономическата, по социалната политика и по усвояването на средства от ЕС. Кандидати за трите длъжности са съответно шефът на президентския кабинет Екатерина Захариева, дългогодишният управител на НОИ Йордан Христосков, който ще е и социален министър, и Илияна Цанова, която отговаряше за еврофондовете и в предишния служебен кабинет. Екатерина Захариева най-вероятно ще поеме мегаминистерството на икономиката и енергетиката, като най-доверено лице на президента, предвид амбицията на Плевнелиев да направи необратима сделката за VII реактор на АЕЦ "Козлодуй" с "Уестингхаус".

Впечатление прави несъразмерно големият брой костовисти и седесари сред евентуалните бъдещи министри. Освен Евдокия Манева в този кръжец попадат още 5-има кандидати - Йордан Бакалов за вътрешните работи, Даниел Митов за външните, Велизар Шаламанов - за отбраната, Румяна Коларова - за образованието, режисьорът Явор Гърдев - за културата. На близкия до десните програмен шеф на Института за правни инициативи Христо Иванов ще бъде поверено правосъдието.

В последния момент подуправителят на БНБ Калин Христов изпадна от кандидатите за финансов министър и мястото му зае бившият шеф на фонд "Земеделие" при ГЕРБ и бивш началник на кабинета на Симеон Дянков - Румен Порожанов, спряган довчера за земеделието. При това положение аграрното ведомство най-вероятно ще попадне в ръцете на неговия бивш заместник във фонда Васил Грудев.
1
1752
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
05 Август 2014 17:14
Само български имена. Много подозрително.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД