:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 488
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Дума на деня

Ябълка

Само Чък Норис и Бойко Борисов имат айфони с цяла ябълка. Смее ли някой да отхапе от техните!...

За Путин няма такъв виц - той не е такъв мъжага. И за Голямата ябълка няма такъв виц - не знаем защо.

Последната седмица е много шик да се снимаш с наръфана ябълка и да качиш снимка във фейса. От този дързък акт на Путин му става неловко. Или може би му се накривява калпакът. Във всеки случай това има голямо политическо значение - ядеш ябълки напук врагу.

Кампанията тръгна от Полша в отговор на руските санкции, които пък са отговор на евро-американските санкции срещу Путин и обкръжението му (така твърди Западът - санкциите не са срещу народа, а срещу Путин и олигарсите му). Полша е крупен износител на ябълки и от ограниченията, въведени за руския пазар, страната ще загуби около милиард евро годишно. И поляците захванаха да си рупат сами овошките, да се самоснимат в хода на тоя процес и да се хаштагват - #jedzjablka. Солидарни с тях, заръфаха плодовете и други народи. Както и тукашната прогресивна общественост. Всяко селфи с ябълка - ракета "въздух-въздух" срещу агресорите!

Ябълката е знаменит плод. В Стария завет се появява първо като Забранен плод от Дървото на Познанието на Доброто и Злото. Тогава още не бил в сила принципът от римското право, че непознаването на закона не те освобождава от отговорност. Господ приемал, че който не различава добро от зло, се счита за изначално невинен. Сега няма такива облекчения и човек се ражда виновен - още като се яви на бял свят, оплескан в майчина кръв, всеки отделно взет младенец носи първородния си грях. В наши дни диференциацията между Добрите и Империята на злото пак върви по линия на ябълката - рупаш ябълки и се селфираш, значи си от добрите.

Малко по-нататък в Дебелата книга пак се появяват градини с ябълки, но плодът вече е синоним само на хубави работи. В Песен на песните от мъдрия Соломон персонажът Възлюбената пее някакви такива стихове:

Каквото е ябълка между горски дървета, това е моят възлюбен между момците. Под сянката й обичам да седя и плодовете й са сладки за гърлото ми. Той ме въведе в къщата за пируване и знамето му над мене беше любов. Подкрепете ме с вино, освежете ме с ябълки, защото изнемогвам от любов.

За сегашната ситуация обаче тия стихове не са подходящи - въздухът трепери, не е време за любов.

В Древногърция също има един специален фрукт - Ябълката на раздора. Тя идва от дървото на Хесперидите, дето раждало златни ябълки. Тях ги крадял един стоглав дракон, когото Херкулес анихилирал (отглас от този мит се среща и в нашия фолклор за Юнака, Ламята и Златната ябълка). Според гръцката митология всички злини произтекли именно от една такава ябълка. На сватбата на Тетида и Пелей Ерида (обидена, щото не я поканили на джамбурето) хвърлила хубавата ябълка не на свинете, а на трите богини Афродита, Атина и Хера. На ябълката имало надпис - "На най-хубавата". Обаче всяка от трите божествени кифли смятала, че е най-най. Изпокарали се, станали люти съперници, впоследствие това станало причина за Троянската война. По указание на Зевс трите кифли отишли при Парис да го питат коя е най-сгодна от трите, същевременно го подкупвали с божествени дарове. Афродита му обещала любовта на най-красивата жена на света и той дал ябълката на нея. После Афродита помогнала на Парис да свали Елена и да я отмъкне в Троя, след което вече почнала голямата патардия.

Макар че някои умове имат друга версия за причината да избухне тая война: пазари.

Поука: ябълките и кифлите са само повод - истинската причина за раздора е мястото на пазара.
4
1976
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
08 Август 2014 20:46
Източните съседи на поляците подхождат към изобилието от ябълки като нашенски герой от виц:"...що не з'їм, то понадкушую; що не понадкушую, то в бруд затопчу; що в бруд не зможу затоптати, все-одно загажу, що б іншим не дісталося!"
08 Август 2014 21:58
Всяко селфи с ябълка - ракета "въздух-въздух" срещу агресорите!

08 Август 2014 22:25
На сватбата на Тетида и Пелей Ерида (обидена, щото не я поканили на джамбурето) хвърлила хубавата ябълка не на свинете, а на трите богини Афродита, Атина и Хера. На ябълката имало надпис - "На най-хубавата".


Производственото специализиране, еманципацията и залитането по приоритети - това е @@@@ на матриархата и в този смисъл е първоизточник на християнството, да ме извинява колегата отгоре ми.
08 Август 2014 23:19
#jedzjablka леко съжалявам, че не изнасят и тор (да не се бърка с TORRR)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД