:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 432
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нрави

Дипломатическата служба беше, е и ще бъде за партийна употреба

Политическите назначения са много повече от узаконената 20-процентна квота за посланиците и се правят предимно на тъмно
Снимка: Министерство на външните работи
Ден преди правителството на Орешарски да подаде оставка външният министър Вигенин се срещна със стажантите във Външно министерство, които 9 месеца са работили там по програмата "Старт на кариерата". Някои от тях вероятно ще продължат работа във Външно.


Законът за дипломатическата служба поставя много изисквания пред кандидат-дипломатите, но едно от тях е ключово - преди да прекрачат прага на външното министерство, трябва да изхвърлят партийните си книжки (ако имат такива) и да прегърнат принципите на партийната необвързаност и политическата неутралност. Всъщност същото се очаква от всеки държавен служител - този публичен ритуал на скъсване с политиката демонстрира отхвърлянето на тоталитарната схема отпреди 10 ноември, която превръщаше политическата обвързаност на чиновниците в норма и задължение. Поне това е, което ни казваха политиците, когато гласуваха тези разпоредби. Има обаче един голям проблем с тези привидно хубави и необходими текстове -



никой не вярва, че работят



И тук не става въпрос за разпространяваните с негодувание от едни и трепетно очакване от други слухове за непрекъснат поток от политически назначенци, парашутисти, приятели, роднини и любовници, вливащ се в редовете на дипломатическата служба по неведомите пътища на държавно-бюрократичния апарат. А за това, че същият този лицемерен закон позволява раздаването на висши дипломатически длъжности на точно определена бройка външни за МВнР хора - 20 на сто от ръководителите на задгранични представителства (посолства, постоянни представителства и делегации, консулства и др.) могат да "не са от състава на дипломатическата служба" или "непрофесионалисти" - предпочитан от политиците евфемизъм за "наши хора". И тази норма си стои в закона още от приемането му през 2007 г., което впрочем съвпадна със скандалите около легендарното дипломатстване (или по-скоро хайлазуване) на бившия главен прокурор Никола Филчев в Казахстан. Медиите сполучливо кръстиха тази бройка "политическата квота". Самите политици пък приеха без смущение обидното за елитарната дипломатическа служба название, с което фактически признаха, че то отговаря буквално на вложения в него смисъл. И нито веднъж не пробваха да променят тази практика - дори опитът на вече бившия външен министър Кристиан Вигенин да свали тавана до 10 на сто се провали, след като законопроектът му се мота толкова дълго из останалите ведомства за съгласуване, че стигна до парламента едва дни преди края на скоропостижно приключилия му мандат.



А това е само върхът на айсберга



Както винаги, под повърхността картината е много по-плашеща. Узаконените политически назначения засягат само шефовете на задгранични представителства. Това са не повече от стотина души, т.е. хората, влизащи в квотата, са не повече от 20-ина. Смешно число на фона на общия брой на дипломатическите служители в чужбина - общо 684 по новия Устройствен правилник на МВнР, приет от Вигенин. А точно там, на по-ниските нива в йерархията, политическото кадруване е най-безобразно, тъй като е скрито от общественото внимание.

Посланиците всеки ги знае - с елементарна проверка в интернет човек може да разбере кой къде е настанен, а ако не го мързи да се рови - дали е професионалист, има ли партийни връзки, бели петна в биографията и т.н. Но с онези отдолу е по-различно, дори заповедите им за назначаване остават служебна тайна, както наскоро стана ясно от изтеклата в медиите информация за протичащата тихомълком ротация на дипломатическите служители. А самият закон дава достатъчно възможности на парашутистите. Така например, сега в дипломатическата служба може да се постъпи и "чрез конкурс за конкретна длъжност, за която има специфични изисквания за квалификация и опит", без да се изисква опит от работа зад граница. На спечелилия му се "определя съответен на тази длъжност дипломатически ранг". Това на практика означава, че всеки може да кандидатства за определени места в МВнР, стига да покрива някои формални критерии, и ще получи дипломатически ранг, без въобще някога да е работил в тази институция. Този похват се използва най-широко, но за това



обществеността у нас узнава рядко,



освен ако не става въпрос за някоя публична личност като комика Димитър Туджаров-Шкумбата, който външният министър на ГЕРБ Николай Младенов гласеше за дипломатически служител в Чикаго.

Законопроектът на Вигенин въвеждаше определени минимуми за професионален опит за различните дипломатически рангове, които биха заели подобни външни на системата хора, но с провала му и тази инициатива отиде нахалост. Освен че така се дава зелен светофар на службогонците, се демотивират и кариерните дипломати, които се трудят в продължение на дълги години, за да получат ранга, с който някои се окичват само след 20-минутно интервю в сградата на "Александър Жендов". Затова е необходимо в закона да се застопори и една политическа квота за длъжностите под посланик, та поне да се осветли тази тъмна практика и да се постави под някакъв контрол.

Не че подобна мярка би изменила радикално нещата. У нас законите се правят не за да се спазват заложените в тях принципи, а за да се ползват скритите в тях вратички и изключения. И все пак, дори малко подобрение щеше да е по-добре от никакво, както е сега.
8
3069
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
08 Август 2014 20:15
Законът за държавния служител е пълен боклук - някъде на запад, на някой му е хрумнало държавните служители да са като магите в древна Персия(трябва да са безпартийни, да не се женят официално, да са единствени в рода, които работят в държавната администрация, да са нещо като евнуси, без особено лично мнение по въпросите)...
Имах приятел, който работеше във Външно, и той ми казваше, че Външно е за жени, които да работят в него за външен престиж...
08 Август 2014 21:16
Глупости е приказвал твоят приятел. Не му вярвай.
08 Август 2014 23:04
Срещу тази "манифестация на убеденост" в заглавието,
трябва да се селектират "тематично" специализирани НПО от нов тип...
Такива Граждански структури ще са нужни при необходимата Политическа реформа...
Който се надява на "нов тур" в статуквото, е политически Престъпник,
ако и само с такива да се разчуем по света на белите хора...
09 Август 2014 01:30
поне да ги избират с някакъв ценз и култура.. в страсбург един псува по телефона, щото питаш за заверка на документи най- учтиво. утайката на потомците на комунистическата каста- нашите дипоматически мисии по европа!
09 Август 2014 15:17
Нашите дипломатически мисии не обслужват много коректно българите в чужбина...
09 Август 2014 21:31
... Нашите дипломатически мисии не обслужват много коректно българите в чужбина...
- В нашите министерства (и филиалите им по странство) обикновено работят асансьорите...
10 Август 2014 04:08
hubavetza 08 Август 2014 20:15
Много точно го е казал твоя приятел.
Преди 14 години и аз бях такова усмихнато стажантче във Външно. Моята снимка е поне с "Хубавото Наде", а не стоя пи....ер Вигенин.
Нагледах се на какво ли не. На зъболекари - посланици, които не могат да напишат правилно името на страната, в която се намират. На разни тарикатчета, които идваха за по няколко дена "обучения", преди преди да заминат на дипломатическа служба и т.н. и т.н.
Предложиха ми да остана срещу, ВНИМАНИЕ - 200 лв. заплата, бруто!!!! Без ДМС-та, без каквото и да било!
С 3 езика и 2 висши! Вие луди ли сте! То на мен само тока зимата по онова време ми беше горе долу толкова!
Някои колеги останаха, обаче. Сега ги гледам - пълни цървули. Единия, за това време едва събрал някой лев за Клио 2-ка. Другия пък - направо умирам от смях като си спомня. Отивам по някаква работа до Външно и се обаждам по вътрешния тел. да дойдат да ме вземат, а в това време се активира алармата на входа. Обръщам се и какво да видя един от бившите ми колеги заклещен на "въртележката". Милия, като ме видял, се опитал да се промуши незабелязано зад гърба ми, обаче не изчакак системата да му разпознае картата. Резил! Седи заклещен и се чуди в коя посока да погледне, само да не е към мен ...
Това е положението там - има две категории - богоизбрани връзкари - които ходят по чужбина и правят кинти и кариера и цървуланковци, които им вършат цялата работа.
10 Август 2014 14:43
Какви физиономии! Машинно-тракторно СПТУ. Жялка работа.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД