:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,186,619
Активни 173
Страници 2,227
За един ден 1,302,066
ПРОСВЕТА

Документи за конкурсите за докторанти се подават от днес

Подборът на младите изследователи е с изпити по специалността и по чужд език
Обучението на докторанти е сериозна атестация за цялостното ниво на обучение в съответното висше училище. Висшите училища получават отделна акредитация за обучението по докторски програми. Те са от особено значение за доброто качество на предлаганото образование наред с научната дейност и участието на млади учени и докторанти в проектите на университета. За 2014/2015 г. местата за редовни докторанти в държавните висши училища са 1473, а за задочно - 542. В Българската академия на науките местата са 130 за редовни докторанти и 50 за задочно обучение.

Докторантите се зачисляват след положени изпити - по специалността и по чужд език. Необходимите документи за кандидатстване са молба, автобиография, диплома за висше образование - магистърска степен, медицинско свидетелство, свидетелство за съдимост, документ за платена такса. Редовните докторанти получават месечна стипендия в размер на 450 лв. и имат право на общежитие. По време на обучението си младите изследователи подготвят научен труд, който защитават пред научно жури. Успешно защитилите дисертация получават научно-образователна степен "доктор".

Българската академия на науките започва да приема документи днес. Крайният срок за кандидатстване е 17 октомври. Таксата за участие в конкурсната надпревара е 30 лв. и се внася в Центъра за обучение при БАН. Кандидатите без дипломи трябва да представят уверение от съответното висше училище за завършено образование, в което задължително се посочва средният успех от следването и оценката от защита на дипломната работа или държавния изпит. Желаещите ще получат писмено известие за допускането им до изпита, в което ще е указано къде и кога да получат програмите за конкурсните изпити. Изпитите по специалността ще се проведат в периода от 1 до 5 декември, а по чужди езици - от 15 до 19 декември. За успешно издържали конкурсните изпити се считат тези, които са оценени с най-малко много добър 4.50 по специалността и не по-малко от 4.00 на изпита по западен език.

В Софийския университет документите за зачисляване на докторанти се подават от 1 септември до 31 октомври. В условията за кандидатстване изрично е посочено, че всички необходими документи трябва да са приложени в папка. Таксата за участие е 60 лв. - 30 лв. за изпита по специалността и 30 лв. за изпита по чужд език. Конкурсните изпити по специалността и по западен език ще се проведат в периода от 1 до 15 декември. Графиците ще бъдат публикувани на сайтовете на съответните факултети. Кандидатите се уведомяват с писмо от съответния факултет на коя дата, в колко часа и в коя зала ще бъде проведен изпитът. Местата за редовно обучение по държавна поръчка са 383, а за задочно - 78. Университетът приема и докторанти в платена форма на обучение.

Медицинският университет в София ще приема редовни докторанти с продължителност на обучението 3 години и задочни, които се обучават в продължение на 4 години. Освен заявлението до декана на съответния факултет и копие на дипломата, желаещите да бъдат зачислени в задочна докторантура трябва да представят и копие от трудовия си договор. Срокът за подаване на документи за участие в конкурсите за докторантура е 8 септември 2014 г. Според правителственото постановление, с което се определя приемът за студенти и докторанти, Медицинският университет в София може да приеме 71 редовни и 23-ма задочни докторанти. В Лесотехническия университет в София ще приемат документи до 6 септември. Освен другите документи кандидатите трябва да представят и удостоверение от психодиспансер и списък от публикации, ако кандидатът разполага с такива. Таксата за изпита по специалността е 30 лв., а за изпита по чужд език - 20 лв. Местата за редовни докторанти са 12, а за задочно - 14.

21 докторанти за редовно и 12 за задочно обучение е тазгодишната квота на Минно-геоложкия университет. Документите на желаещите да придобият научно-образователна степен "доктор" трябва да подадат документите си до 8 октомври. Кандидатите могат да получат подробности за условията и изискванията на телефоните на сектор "Студентска и преподавателска мобилност" в ректората на висшето училище. Свободните бройки в Университета по хранителни технологии в Пловдив са 17 за редовно и 3 задочно обучение. Срокът е до 8 септември. Таксата за участие в кандидатдокторантския конкурс е 35 лв. за изпит по специалността и 30 лв. за изпит по чужд език. В пакета от документи, които се изискват за кандидатстване в пловдивския вуз, са включени медицинско свидетелство и удостоверение - справка от психодиспансера.

Кандидатите за задочни докторанти по държавна поръчка трябва да подадат документи до 29 септември. Желаещите трябва да се явят на конкурс, който включва изпити по специалността и по чужд език. Изпитът по специалността включва и оценка на предварително подготвен доклад по темата на кандидатстване, който се представя в деня на изпита. Изпитът по специалността се провежда на два етапа - писмен, с продължителност 4 часа, и устен, за който комисията решава колко да продължи. До устен етап се допускат получилите оценка минимум много добър 4.50 от писмената част. Успешно положили изпита са кандидатите, получили средна оценка от писмения и устния етап най-малко 5.00. Кандидатдокторантският изпит по чужд език се състои от тест, отговарящ на В1 от европейската езикова рамка, съдържащ лексико-граматичен елемент, текст за четене с разбиране и аудиоматериал за слушане с разбиране. Таксата за кандидатстване е по 30 лв. за първи и 30 лв. за всеки следващ изпит.В ОЧАКВАНЕ

През септември ще бъде обявен конкурсът за докторанти на столичния Технически университет. Вузът има квота за 182 докторантури за редовно и 95 за задочно обучение. Кандидатите могат да избират дали да се зачислят в редовна форма с продължителност 3 години, в задочна - 4 години, или свободна - на самостоятелна подготовка, която продължава 2 години. През септември се очаква и конкурсът на Университета за национално и световно стопанство. Местата, определени от правителството, са 84 за редовно и 60 за задочно. В Химикотехнологичния и металургичен университет се провежда докторантско обучение по 54 научни специалности. През предстоящата академична година ще бъдат приети 32 докторанти за редовно обучение и 3 за задочно.
2
1766
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
18 Август 2014 09:31
Има ли възрастова граница?
18 Август 2014 18:21
Относно интердисплинарния подход продължават по феодалски, от което може да се съди и за останалото
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД