:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 372
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Близо 1200 души от Мизия се изнасят във фургони

Поне 100 семейства ще зимуват във временните къщи
Изключително тежка есен и зима очакват хората от Мизия. Близо 1200 от жителите на града, или 1/3 от населението, ще се изнесат да живеят във фургони в новообразуваното временно селище. Това стана ясно след проверката на кризисния щаб. Поне 100 семейства, чиито домове бяха отнесени от потопа, ще прекарат и зимата във фургоните, съобщи пред БНР депутатът от БСП Корнелия Нинова. Нинова, която е в града, обясни, че вече са пристигнали около 60 фургона и се очакват още 40.

Проверката на кризисния щаб в града показа, че 23 къщи са напълно срутени, а други 50 са пред срутване. 93 къщи са оцелели, но покъщнината е за боклука. От отводнените 420 имота 206 постройки се нуждаят от основен ремонт, за да може изобщо в тях да се живее. Паричната помощ, която очаква страната ни от Брюксел, може да дойде едва след като са ясни всички щети. Въпреки че Мизия бавно се възстановява, долната част на града все още остава под вода и е достъпна само с лодки. Не достигат и доброволците, макар че десетки българи се включиха в разчистването на Мизия през уикенда. Служебният кабинет отпусна авансово 1 млн. лв., с които ще се ремонтират двете училища. Очакват се още пари, когато се изяснят щетите. Затова освен призив към доброволци, кметът на потопения град Виолин Крушовенски обяви пред БНР, че имат спешна нужда и от оценители и призова за експертна помощ от техническите служби на общините, Строителната камара, Съюза на архитектите и други браншови организации. Според кмета огледът на засегнатите от бедствието домове и инфраструктура ще приключи до дни.

Междувременно БЧК продължава да набира дарения. През уикенда организацията съобщи, че две трети от резерва са изчерпани заради многото бедствия това лято. Очаква се обаче международните донори да помогнат. "Имаме нужда от консервирани храни, защото най-важното е тези хора да имат храна за по-дълъг период", обясни шефът на БЧК Христо Григоров.
8
2209
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
17 Август 2014 20:18
Половин месец освен просия и вайкане, друго от тая Мизия не се чува. И няма нито един граждански мобилизиран, нито една консерва или ботуш от Държавния резерв разблокиран. Може да е стратегия, водата да калцира къщите, после жегата да изпари водата, после студът да направи дезинфекция и дезинсекция и да се получи един зелено постоен град, туристическа атракция за еколозите, а плачът да е заблуда на недоволните, които не разбират идеята.
17 Август 2014 20:38
Хиксе,резерва е отблокиран,а хората ги удави.Дори са тихи.Малко съпричастност към пострадалите,дори и за протокола .....не че нещо-като си кретен,си си такъв,ма поне от куртоазия си замълчи.
17 Август 2014 21:10
Романтика.
18 Август 2014 09:35
Повръща ми се вече!!! Вие виждали ли сте ФУРГОН!!! Той е къщичка на колела! Това са КОНТЕЙНЕРИ! И не съществува такова нещо като "оТцепване" ("полицията отцепи района" - никой никога и никъде в силовите органи не използва такъв израз, измислиха си го журналистите с цел да си придадат вид на познавачи - всъщност това е русизмът "оцепит (чете се: "ацепит" и идва от "цеп" - верига! И войниците не са РЕЙНДЖЪРИ!
18 Август 2014 09:38
... И областните управители НЕ СА ГУБЕРНАТОРИ!
18 Август 2014 15:26
Сега е моментът да се развие пазарът на имоти в района. Сигурен съм, че в самото градче има поне 100 празни къщи, които при това едва ли ще струват колкото цената на един оборудван фургон. Малко помощ от държавата /така и така тези фургони ще се омърлят и са изписани/, малко заеми от банките - и така да се изкупят къщите на емигриралите по градовете и по чужбина, които пък се чудят на кого да ги продадат. Естествено на хората не може да се възстанови нито имуществото, което са имали, нито предишният им живот. Но вече е станало. Когато през 1956 год. река Скът дойде и заля района, целият Герен на Крушовица се е изнесъл на баира. При това без помощи, без фургони, без мрънкане и вайкане, без велики изказвания на разни вождове, без червен кръст, без ботуши, без минерална вода.... Новото село в Крушовица е рожба точно на наводнението от януари 1956 година на река Скът. Тогава е наводнено и Букьовци /Мизия/, но са се задоволили с допълнителни диги, защото гарата е нямало как да преместят. Сегашните властници ликвидираха линията, строена по време на Балканската война, така че гара няма, ще е по-правилно стратегически кварталът да се премести нависоко. Ако ще се укрепват същите къщи е тъпо упражнение - все едно да се хвърлят пари в Дунава!
18 Август 2014 18:49
Дано някой се сети да им закара и акъл, така щото да не си направят новите къщи на старите места. А дано, ама на дали
20 Август 2014 14:07
Слушах снощи по новините един от малцината доброволци в Мизия, млад мъж, ловчанлия, баща на две дечица - местните млади хора не помагали на изпадналите си в беда съграждани и гледали с недоумение притеклите се на помощ от други населени места. Момчета, събирайте си кофите и лопатите, прибирайте се там от където сте дошли и си гледайте работата, отпуските, семействата...
Да се грабнеш от стотици километри да ринеш тиня и мърша про 30-40 градуса пек, а местната младеж да се потрива по улиците и да чопли семки ПОЗОР
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД