:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 78
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Средствата срещу изпотяване могат да влошат положението

Снимка: "Сега"
----
Антиперспирантите, тоест средствата срещу изпотяване, които използваме, за да потискаме потта, могат да предизвикат още по-лоша миризма, като увеличат броя на виновните за тях бактерии, съобщава "Хъфингтън пост". Целта на антиперспирантите и дезодорантите е да променят микробиома, населяващ подмишниците ни.

Те наистина водят до намаляване на бактериите, но съставът им се променя, като се увеличават именно произвеждащите лоша миризма актинобактерии. В изследването на университета на Гент са участвали осем здрави жени и мъже на възраст от 23 до 29 години. Трябвало е те да не използват дезодоранти и антиперспиранти един месец, като преди и през този период учените са наблюдавали популацията в подмишниците им.

Резултатите показват значими промени в микробиома при въвеждането или спирането на дезодоранти и антиперспиранти, като с антиперспирантите се увеличават миризливите бактерии. При дезодорантите този проблем е бил по-малък.

Други учени обаче предупреждават, че обхватът на изследването е твърде малък за категорични изводи. Освен това миризма предизвикват не самите бактерии, а и потта. Пък ролята на антиперспирантите е да я предотвратят.

Изобщо, както при много съвременни химически средства, ползата и вредата от тях не е съвсем изяснена. Медиците съветват да не се прекалява дори с най-ефективни уж препарати за каквото и да било.



671
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД