:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 554
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Може ли да направите 3D снимка?

Всеки двуизмерен обект спокойно може да бъде повдигнат и завъртян в пространството. Стига да знаете как.
Учени от Carnegie Mellon и University of California в Бъркли, обявиха, че работят върху софтуер, който ще позволи 2D изображения да се трансформират в 3D.

Софтуерът е на базата на промени в светлината, текстурите и формите на предметите от снимките. И - огромната база данни на 3D модели. Всичко това позволява манипулиране на обектите, въздействие върху структурата и светлината, така че променените неща да изглежда като част от картината.

"В реалния свят сме свикнали да местим предметите - да ги вдигаме, да ги връщаме, да ги въртим. Създадохме среда, която ни дава същата свобода и така обработваме фотографиите. Ние не променяме това, което виждаме на снимките, а го манипулираме така, както знаем в реалния свят", казва Наташа Колгейд, която работи по този проект. Така става възможно птица, която е кацнала на 2D снимка, на 3D да е в полет.

Единственото ограничение на софтуера е в броя на наличните 3D обекти. Софтуерът е достъпен на сайта на Carnegie Mellon University. За съжаление, поне засега софтуерът е достъпен единствено на OS X.
953
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД