:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 424
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Битката с неграмотността на учениците ще започне най-рано през 2017 г.

В образованието се появи поредната стратегия, която обещава социални пакети на децата в предучилищна възраст, специални езикови курсове за мигрантите и преодоляване на дигиталната пропаст
В навечерието на новата учебна година в системата на образованието се появи поредната стратегия, която обещава да бори ключови проблеми с общи приказки и вече съществуващи инициативи. Новата стратегия за повишаване на грамотността признава, че голяма част от българските ученици и част от възрастното население срещат огромни трудности с елементарни задачи, а проблемите допълнително се задълбочават заради бедността и социалното изключване. Срещу тази диагноза стратегията препоръчва изготвяне на медиен план и участие в инициативи, които са пожелателни и неконтролирани от никого.

От документа става ясно, че нивото на грамотността ще се повишава, без да се бърза, защото ще трябва да се чака изготвянето на различни анализи от МОН, които ще са готови през 2016-2017 г. Така например ефективността на посещение на задължителната предучилищна подготовка ще бъде оценена едва през 2017 г. Слухови, зрителни и говорни тестове за установяване на проблеми при четенето ще бъдат осигурени, но чак през 2016 г. Всички дейности за квалификация на учителите са предвидени за 2017 г. Едва тогава ще има изготвени и учебни средства, предназначени за възрастни.

39.4% от българските ученици на 15 г. са под критичното ниво на четене според последното международно изследване PISA 2012, напомня стратегията. По данни на НСИ пък общият брой на неграмотните деца у нас е 112 778. 81 000 граждани никога не са посещавали училище.

Стратегията си поставя три основни цели - създаване на благоприятна среда в подкрепа на интереса към ученето, повишаване на равнището на грамотност и увеличаване на участието в образователната система. Тя съвсем лаконично е прегазила през фундаменталния проблем отпадане от училище и неграмотност, предопределена от социално-икономическия статус на ученици и родители. Тук на едро се обещава осигуряването на социални пакети на децата в предучилищното образование, специални езикови курсове за мигрантите и хората с различен майчин език, както и преодоляване на дигиталната пропаст. При този приоритет почти за нито една от предвидените мерки не е посочена година, в която обещаното ще се реализира. За всички дейности се съобщава, че ще се извършват ежегодно.

Всяка година ще се осигурява достъп до библиотеки на социално слаби лица, Агенцията по заетостта ще гарантира достъп до обещани да бъдат висококачествени курсове за ограмотяване на възрастни, а социалното министерство ще подкрепя работодатели да поощряват грамотността на служителите си. Просветното министерство е видяло себе си като адресат само на една мярка - "Осигуряване на достъп до възможности за обучение на лица, които са отпаднали от образователната система". Малко повече конкретика има за хората, чийто език не е майчин. Предвидените мерки обаче показват колко много тепърва трябва да се свърши. Така например система за оценяване на нивото на владеене на български от лица, чийто майчин език е друг, ще има едва през 2016 г. Според стратегията дигиталната пропаст също ще се преодолее през 2016 г. чрез включване на дигитално четене в образователния процес.

Като мярка номер 1 в областта на подобряване на средата е предвидено създаването на медиен план. Планът ще популяризира предимно инициативи за четене, част от които вече съществуват като например "Деца четат на деца". Традиционно се обещават книги за библиотеките в училища и читалища. Ще се насърчават, не се казва как, и добри практики за работа с родители като съвместно четене с участието на семействата. Накрая по този приоритет се обещава и сайт за реализация на стратегията.
23
4280
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
12 Септември 2014 19:16
Бавно и полека по равнището на образованост на населението се върнахме на нивото от времето на йеромонах Спиридон, а по жизнен стандарт - към времето на цар Тодор Светослав.
Предлагам за справяне с неграмотността държавата да открие още десет университета. Бездруго в момента университетските преподаватели се занимават основно с попълване на кратерите, останали след средното образование, скоро ще им се наложи да запушват пробойните през основното.

Вървим по ужасяваща спирала надолу, в която необразовани родители отглеждат необразовани деца, които на свой ред става родители. Без промяна в душите на хората нито една стратегия няма да има успех, ако ще да е в пъти по-читава от тъпотията, споделена с нас в статията.
12 Септември 2014 19:16
А нема нужда. На кой работодател в Англия или Германия му трябват грамотни бояджии.
12 Септември 2014 19:21
От документа става ясно, че нивото на грамотността ще се повишава, без да се бърза, защото ще трябва да се чака изготвянето на различни анализи от МОН, които ще са готови през 2016-2017 г.


Ми да, едно шоково ограмотяване може да причини неповравими ментални травми у населението.--------------------
Предводителю
12 Септември 2014 19:28
Luca
А нема нужда. На кой работодател в Англия или Германия му трябват грамотни бояджии.

.....или пък грамотни ку.., пардон проститутки или хотелско-ресторантски персонал, основното българско експортно перо.
Все пак има и нещо интересно в т.н. "стратегия". Под сурдинка се признава, че България и българите са преки жертви на евро-германската анти-културна контрареволюция и са подложени на брутален културно-образователен геноцид от Берлин и Брюксел, както се полага на някакви си източноевропейски унтерменши.
Как беше, "Преди да ни направят бедни, ще ни направят прости". Кои ли са тези, които горят от желание да бъдем и бедни, и прости ? И кои са туземните евро-германски колаборационисти и германските фондации, които участват в това престъпление ?
12 Септември 2014 19:50
Битката с неграмотността на чиновниците от МОН се отлага...
------------------------------------------
Сайтът на Генек
12 Септември 2014 21:25
Образованието в България не е от вчера. Трябва обаче да се отговори на въпроса, доколко е изгодно на индивида да е образован. Човек е рационално същество. Идва момент, когато се замисля /Замисля се! / и си казва: Стига толкова!
12 Септември 2014 22:01
Битката с неграмотността на учениците ще започне най-рано през 2017 г.
Битката с неграмотността беше приключила някъде 70те години - малко преди да плриключи битката с бедността. Ние така както я караме скоро ще трябва пак и с дребната шарка да се борим.
12 Септември 2014 22:02
suhar,
Е, трябва и "помоща" на Берлин и Брюксел, при това много сериозната и конкретна "помощ" , и неприкритата евро-германска омраза към източноевропейските славянски унтерменши, за да превърнеш една от европейските държави гордееща се с пълно основание с качественото си и всенародно образование като България, да стане това което е днес. Но нека отдадем заслуженото на Берлин и Брюксел, само за някакви си десетина години постигнаха това, което други не успяха за 500 години робство, пардон според евро-германския колониален новоезик "турско-мюсюлманско присъствие в България".
12 Септември 2014 22:11
От "Конституция на Република България":
Чл. 53.
...
(2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
Ауу, каква ерес!
Таз алинея незабавно трябва да се изтрие!
13 Септември 2014 00:39
Ми да, едно шоково ограмотяване може да причини неповравими ментални травми у населението.
Ще причини и непоправими разходи! Даже е добре с още три години да отложат стратегията. Тъй де, да има време някой "глобален" одитор да им провери сметките как на БНБ надзора. И "битката" ще бъде по-лесна - няма да е с 48 хил. първолачета като миналата година или 38 хил. сега. Я има 10 хиляди и тогава всеки образцов инспектор ще се бие с едно дете.
13 Септември 2014 06:47
За авторката на статията -
За колегите форумци, писали под нея, също -
За поредното безумие, безсмислие на МОН и лично на въпросната министЕрка -
Не ви ли се струва, че туй служебно и неизбрано от никого правителство, в което огромната част са откровени ЦРУшки агенти, се взе прекалено насериозно и взе да чертае с лека ръка във всички области съдбините на България, за което нито някой му е дал право, нито му го е искал, при това в интерес единствено на чужди държави, корпорации и ВПК. И без туй правата ми коса взе нагоре да щръква от съзнанието какво тези продажни мекерета, агенти на чужда държава, ни готвят. Прочее оная яма от бомбс, дето са полегнали едни други таквизи, дали седи още в Софийските гробища? Да ги заведат на екскурзия там с образователна, дидактична, възпитателна и сдържаща цел.
13 Септември 2014 14:02
А учителите и родителите кога ще ги ограмотявате?! Що се отнася до дигиталната пропаст, съм на тегаво съботно дежурство и чета из местните ни сайтове какво къде се случва. Един компютърно грамотен ползвател на интернет се е изхитрил да напише две прости изречения с четири груби правописни грешки, така, че първо азбуката и правописа - ШОКОВО. За всички етноси.
13 Септември 2014 14:17
А до 2017 ще има ли ученици в България?
13 Септември 2014 14:31
Не разбрах в тази т.н. "стратегия", има ли анализ на причините довели до това трагично състояние?
къв анализ без причини? Кой, кога, защо и как докара нещата до тук.
ееййй, търпеливи сме, много сме търпеливи, ама много....
13 Септември 2014 14:37
От документа става ясно, че нивото на грамотността ще се повишава, без да се бърза, защото ще трябва да се чака изготвянето на различни анализи от МОН, които ще са готови през 2016-2017 г.


С всяка следваща Клисарова, Коларова и др. подобни в МОН, може и по-яваш......
Наука вече няма, защо да се бърза с образованието?
Нищо спешно не се е появило нито в документите им, нито в програмите!
13 Септември 2014 23:53
А до 2017 ще има ли ученици в България?

Ще има, но няма да са българчета.
14 Септември 2014 00:10
OLDMAD
2014-09-12 22:11:55
От "Конституция на Република България":
Чл. 53.
...
(2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
Ауу, каква ерес!
Таз алинея незабавно трябва да се изтрие!


Споко, ще дойдат разни *** и ще ни съобщят, че обучението е право, а не задължение И ако въобще ще се учи, то тва да бъде по домашному, ама ако може без никакъв контрол от страна на който и да е.
14 Септември 2014 00:18
Проблема с правилно образованите хора е, че от тях стават лоши потребители. Защото мислят с главите си, поне частично, от какво имат нужда и от какво не. Та целта на подобни реформи и планове може да бъде единствено да съсипва образованието все повече и повече. Но тъй като на народа все още значително му пука за качеството на образованието (кой знае защо?) то подобни планове се прокарват под лозунгите за по-качествено образование!

А ако от МОН искаха по-качествено образование, то рецептата е проста - имаме работещ пример - образованието преди 1989г. беше на космически висоти. Направете го като тогава и всичко ще се оправи.
14 Септември 2014 00:24
Nor1 13 Септември 2014 23:53
А до 2017 ще има ли ученици в България?


Ще има, но няма да са българчета.

Тъжна картинка. Дано останалите в България българи се сетят какво се прави през годините завършващи на '17.
14 Септември 2014 10:21
Като мярка номер 1 в областта на подобряване на средата е предвидено създаването на медиен план.

Как да се коментира това? Лично на мен само нецензурни думи ми идват на ум. Очевидно е, че като се спазват европейските "изисквания" за която и да е сфера в живота, парата отива в свирката и резултата е поредния виц. Следователно чиновниците в МОН трябва да бъдат 1/3 от сегашния състав, е достатъчно за надуването на свирката.
14 Септември 2014 13:41
Интересно защо не се води сега ? Нямаме ли преподаватели на които да се плаща за това ?
http://iconomicabg.blogspot.com
15 Септември 2014 18:23
българи се сетят какво се прави през годините завършващи на '17.
917 !? Разбиване до кокал на "цивилизования избор" и разпиляване на "демократичните ценности" във водите на р. Ахелой!?
16 Септември 2014 21:25
През 1217 г. в България се завръщат синовете на цар Иван Асен
Доста време си се чудих, какво се беше случило във Второто българско царство през година завършваща на 17, мислех си за Калоян, а то се оказа Иван Асен, по-точно, виж по-горе
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД