:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гръмнали са противопехотни мини от САЩ и Германия

СНИМКА: БГНЕС
В тези сандъци са съхранявани германските мини от Втората световна война.
Гръцки противопехотни мини от Втората световна война, които са били произведени в САЩ и Германия, са били обезвреждани във фабриката в с. Горни Лом. Това става ясно от доклад на международната кампания за забрана на противопехотните мини, в която членуват 100 държави. Гърция е имала ангажимент до март 2008 г. да унищожи 1 566 532 мини. Затова през юни 2007 г. е бил организиран търг, в който освен компанията "Видекс" е участвал и военният холдинг "Терем". По-голямата част от тях обаче са били много опасни и трудно се обезвреждат, което е отказало военните от участието в конкурса. Интересна подробност е, че тези мини са били премахнати от границите с България, Албания и Югославия. Това означава, че взривателят не е бил отделен и те са били особено опасни. "Знае се, че гръцките мини, обезвреждани в завода в Горни Лом, са много по-опасни от съветските, слагани у нас след 9 септември. Явно гърците са почнали да ги вадят и да ги пращат при нас да ги обезвреждаме", каза бившият зам.-кмет по сигурността на столичната община Иван Бояджиев пред БНР.

Мините са били разделени в пет лота - модел M2 (214 374 броя), модел DM31 (794 400 броя), M16 (553 359 броя), M14 (3 895 броя) и касетъчни боеприпаси ADAM (504). Моделът М2 е произведена в САЩ и бил използван в Кипър, Иран, Ирак, Корея, Лаос, Оман, Руанда, Тунис и Западна Сахара. При настъпване на мината основното тяло изхвърча във въздуха и се взривява, като покосява всичко наоколо. В нея има 154 грама TNT. Мината DM31 е германско производство. При настъпване мината отскача на 1-1.2 м, а части от нея се разпръскват в диаметър от 24 м. Мината е модерна модификация на германската S-Mine. Също модификация на тази мина е третият тип - М16. Тя е щатско производство. Отскача на височина от 30 сантиметра до 1.7 м. Радиусът на осколките е 27 м. М14 е малка противопехотна мина, която е била доставена от САЩ за първи път през 1955 г., съдържа 29 г тротил. Касетъчните боеприпаси ADAM се доставят със 155-мм снаряд. Те се използват за бързо изграждане на точкови или тактически минни полета за ограничаване движението на вражеските армии.
10
4358
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
02 Октомври 2014 20:03
И тук добре
02 Октомври 2014 20:10
Кой вместо да осигури храна и подслон на бедните, прави войни и оръжия, които после трябва да се унищожават и така да отнемат още човешки животи?
Кой създаде тоя ред на планетата, считан от всички вече за нормален??!

Парите за една година, отделяни за въоръжаване, са достатъчни да нахранят бедните за 50 години напред. Защо се дават пари за оръжия, кой се пази и от кого се пази?!?
02 Октомври 2014 20:58
"Гръцки противопехотни мини от Втората световна война,.."

да, това означава, че част от тези мини сме ги гледали в "На всеки километър" и по-точно в серията "магарешката пътека". линията Метексас.
02 Октомври 2014 21:09
Да обезвреждаш мини за 250 лева на месец?????? Другаде за същото плащат повече на минута!
02 Октомври 2014 21:34
кой се пази и от кого се пази?!?


Този, който има, от този, който няма. От зората на времената е така.
02 Октомври 2014 23:59
Военна баня и утилизация на бракувани опасни боеприпаси - това се полага на аборигените от България, горди членове на НАТО...
Ееех, Паси, затова ли проля ония сълзи... още тогава си знаел какво чака бедните...
03 Октомври 2014 05:43
"По-голямата част от тях обаче са били много опасни и трудно се обезвреждат, което е отказало военните от участието в конкурса."
"Това означава, че взривателят не е бил отделен и те са били особено опасни."

разбира се, че военните ще се откажат. мини, лежали с взривателите в земята дълго време, не се разкомлектоват а се унищожават на място - чрез взрив. каквито са инструкциите им. колко трябва да си лаком, за да рискуваш:
1. да транспортираш подобни мини.
2. да ги разкомплектоваш.
3. особено ако наоколо има тонове взривно вещество.
не че този, в ръцете на когото ще гръмне подобна мина ще оцелее, но поне няма да има ощр жертви.

ПП добре е да се посочи маршрута, по който са закарани мините до ликвидираната фабрика, за да знаят в кои населените места жителите трябва да дадат курбан. и кой е разрешил подобен транспорт.
03 Октомври 2014 08:56
" кой е разрешил подобен транспорт."

Служба КОС - МВР
03 Октомври 2014 10:19
Същия ден сутринта КОС от 5 РПУ са забранили превоз на мини в Сеславци, значи можело. А другите - от Гърция...само като си представя гробницата Кресненско дефиле и тирове, пълни с мини...
03 Октомври 2014 10:22
...кой е разрешил транспорта...

Няма начин тия един милион мини да не са транспортирани през София по околовръстното и през още няколко десетки градове, села и паланки.
Да гледаме позитивно - над 2 милиона българи имат повод да почерпят, че са още живи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД