:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 221
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кюрдски протести разтърсват Европа

Хиляди негодуват срещу недостатъчната подкрепа на Запада във войната срещу "Ислямска държава"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Кюрдски активисти протестираха вчера пред Европарламента в Брюксел, искайки Европа да подкрепи бойците, сражаващи се срещу "Ислямска държава" в сирийския гр. Кобане.
Редица градове в Европа и САЩ станаха арена на многолюдни демонстрации на живеещите там кюрди, които искат западните държави да окажат по-силна подкрепа в борбата срещу "Ислямска държава"(ИД) в Близкия изток, съобщиха световните медии. Причина за протестите са избухналите улични боеве между кюрдските сили за самоотбрана и джихадистите в редица квартали на стратегическия Кобане до границата с Турция. Десетки кюрдски протестиращи нахлуха в сградата на Европейския парламент в Брюксел, при което развяваха кюрдски знамена и плакати с образа на лидера на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдула Йоджалан. Те организираха седящ протест, докато множество евродепутати дойдоха да се срещнат с тях. "Ще се борим срещу ИД", заяви лидерът на социалистите в ЕП Джани Питела, а думите му бяха посрещнати с аплодисменти. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също се съгласи да приеме делегация. Той подчерта, че начинът им на действие "вероятно не е бил най-добрият", но ги увери в "подкрепата на Европейския парламент за международните усилия за спиране на ИД и обеща да изпрати посланието им в НАТО", съобщи източник на парламента. След срещата си с Шулц протестиращите напуснаха спокойно сградата на парламента. На летището в Брюксел също се проведе акция за солидарност с кюрдските области в Северна Сирия. Малко по-късно десетки кюрди нахлуха в сградата на ООН в Женева и направиха опит да свалят турското знаме от пилона. Много от тях обвиняват Анкара, че не разрешава на турските кюрди да се притекат на помощ на своите събратя в Сирия.

Кюрдски активисти също така нахлуха в парламента на Холандия със същите искания за засилване на борбата срещу екстремистката групировка. Активистите издигнаха плакати като "Прекратете мълчанието, подкрепете Кобане!". Пристигналите на място полицаи обградиха групата, отцепиха района и изведоха от парламента нахлулите активисти. "С протестиращите са започнати преговори", се отбелязва в прессъобщение на полицията. В Германия също така бяха проведени редица кюрдски демонстрации в градове като Хамбург, Мюнхен, Дортмунд, Мюнстер, Есен, Бон, Дюселдорф и столицата Берлин. Те блокираха за кратко две радиостанции на "Дойче веле", на чието ръководство предадоха своите искания, които бяха прочетени след това в ефира. За вчера вечерта в германската столица бе планирана голяма демонстрация на кюрдите. В Града Целе между тях и чеченски мюсюлмани се е стигнало до сблъсъци, при което са били нужни 70 полицаи, които да разтърват двете страни.

ЗАКАНА

Сирийският град Кобане е на път да падне в ръцете на джихадистите и за това е нужна сухопътна военна операция за спирането на "Ислямска държава", заяви вчера турският президент Реджеп Ердоган. "Пускането на бомби от въздуха няма да сложи край на терора. Терорът няма да бъде спрян с въздушни удари, докато не сътрудничим с оглед сухопътна операция с тези, които водят боевете на място", заяви Ердоган пред сирийски бежанци в лагера им в Газиантеп, Южна Турция. В същото време прокюрдски протестиращи са влезли в сблъсъци с турската полиция в Истанбул, в поредната демонстрация на недоволство заради липсата на действие от страна на правителството срещу джихадистите. 19-годишната сирийска кюрдка Джейлан Озалп, която през септември даде интервю за Би Би Си, се самоуби с последния си куршум при боеве с членове на ИД миналата седмица, съобщи телевизия "Ал-Арабия". В интервюто Озалп заяви: "Не се страхуваме от нищо... Ще се борим до последно. По-скоро ще се взривим, отколкото да бъдем заловени от ИД".
3
2088
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
08 Октомври 2014 06:35
Вместо да вършат безобразия из Европа, да ходят да се бият с ИД.
Тарикати , все друг да им свърши работата , пасмина ...
08 Октомври 2014 09:56
С таквиз "приятели" като САЩ по-добре народите да си намерят врагове.
08 Октомври 2014 14:42
...десетки кюрди нахлуха в сградата на ООН в Женева и направиха опит да свалят турското знаме от пилона. Много от тях обвиняват Анкара, че не разрешава на турските кюрди да се притекат на помощ на своите събратя в Сирия.

Коментар на Бурак Бекдил във в. "Хюриет":
...
Според резултатите от скорошно проучване на Метропол, турска социологическа агенция, едва 5% от турците изпитват симпатия към ИДИЛ. Това може да бъде оценено като чудесна новина. Всъщност това не е точно така. Заключенията на изследването показват, че е възможно близо 400 000 турци да симпатизират на ИДИЛ. Действително, това не е толкова прекрасна новина. Констатация на изследването означава, че може да има близо 400 000 турци, които симпатизират на ИДИЛ. И ако само 10 на сто от тези 5% от турското население решат да подложат на терор Турция, това може да означава армия от 40 000 джихадисти, живеещи на турска земя. 40 000 бойци, които никоя армия няма да може да бомбардира и които ще са пръснати из цялата страна.
...
От различни изказвания на премиера Ахмет Давутоглу става ясно, че приоритет на Турция в регионален план остава свалянето на Асад.
...
В сериозна и съдържателна статия във в. "Ню Йорк таймс" /"Pakistan`s Lessons for Turkey," The New York Times, Oct. 5, 2014/ Михаел Танхум от университета в Тел Авив и Халил М. Каравели от Института Централна Азия-Кавказ написаха следното: "Дилемата пред Турция е много по-смъртоносна, отколкото нейните лидери осъзнават. Ситуацията в Турция в момента напомня ранните години на подпомагането на талибаните от Пакистан. ИДИЛ набира бойци в Турция. И пропускът да почисти собствената си къща може да поведе Турция в посока към "пакистанизация", при което местната джихадистка инфраструктура ще доведе до вкореняване в обществото на сунитския екстремизъм."

"Решението на турското правителство да пренебрегне дейността на ИДИЛ близо до границите на държавата доведе до увеличаващо се влияние на екстремистите в определени части от големите турски градове."

"Турски граждани може би ще бъдат привлечени в орбитата на войната точно както стана с части от пакистанското население. Ако мрежите на ИДИЛ в Турция останат действащи, Турция ще бъде изложена на риска, че израсли в границите й екстремисти ще получат подкрепа от техни съмишленици, завърнали се от територията на ИДИЛ в Сирия и Ирак".

Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД