:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Практика

Да финтираш съда се оказа безкрайно лесно

Все по-често подсъдимите и техните адвокати не могат да бъдат открити, за да се състои делото им
Снимка: Архив "Сега"
Делото "САПАРД" тръгна в началото на 2007 г., но още не може да приключи, защото половината подсъдими просто не могат да бъдат открити.
Помните ли с какви фанфари беше приет изцяло новият Наказателно-процесуален кодекс (НПК)? Какви рекламни кампании имаше за пред Брюксел? Как се твърдеше, че той най-после ще ускори наказателния процес, ще реши проблема с постоянното отлагане на дела, с фалшивите болнични листове, с протакането на адвокатите, с неоткриваемите обвиняеми?

Години по-късно всичко си изглежда постарому, някои от проблемите даже се задълбочават. Красноречив пример за това е поредното отлагане на делото за изпирането на 7.5 млн. евро по програма САПАРД. За пореден път то не успя да започне в Специализирания наказателен съд. Причината - четирима от подсъдимите, сред които Марио Николов и съпругата му Мариана, се оказаха едновременно и нередовно призовани, и неоткриваеми за съда и МВР. Не се явиха и защитниците на въпросните подсъдими. Николов и съпругата му са били търсени на няколко адреса, но не били открити. Прокурорът Андрей Андреев поиска делото да се гледа без присъствието на подсъдимите. "Николов и Николова са търсени многократно на адресите, за което има докладни записки от полицаите, които са ги търсили. В този случай законът дава възможност делото да започне задочно спрямо тях", обяви той. И допусна, че двамата може изобщо да не са в страната. "От справката за Марио Николов стана ясно, че на 23 май тази година той е напуснал страната през аерогара София. На 4 януари 2014 година Мариана Николова е влязла през Калотина. Заради това, че сме член на ЕС, обаче тези данни са крайно несигурни", заяви прокурорът.



Съдът обаче отказа задочно производство



и обяви, че трябва да се направи нов опит за призоваването на подсъдимите чрез началниците на полицейските управления, които отговарят за районите, в които те живеят. И изиска справка от Гранична полиция, Главна дирекция "Изтърпяване на наказанията" и Националната следствена служба дали отсъстващите лица са напуснали страната ни или са в арест или затвор. Ако не бъдат открити за следващото заседание, едва тогава вероятно ще бъдат обявени за общодържавно издирване.

Марио Николов, съпругата му и останалите подсъдими вече получиха преди години ефективни присъди за пране на пари, но те не влязоха в сила, защото бяха отменени на втора инстанция - от Софийския апелативен съд. След това заради промяна в закона се наложи делото да тръгне отначало. Провал засега търпи и другото дело срещу Николов, съпругата му и още няколко души - за източване на въпросните 7.5 млн. евро по САПАРД. Т.е. въпреки всички промени в закона знаковите



процеси продължават да си текат бавно и неславно



А осъдените за същото престъпление в Германия отдавна излежаха присъдите си.

Куриозно по делото "САПАРД" е, че един от адвокатите, който не е бил открит - Менко Менков, стана популярен и като един от защитниците на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

С Цветанов е свързан и другият абсурден случай на трайна неоткриваемост. Оказа се, че зам.-председателят на ГЕРБ и кандидат-депутат, който не слиза от телевизионния екран, е в пълна нелегалност за съда и призовкарите по делото за клевета, което води срещу него съдия Мирослава Тодорова. Неоткриваема е и адвокатката му Елена Божурска. Двамата не бяха намерени за три дати, определени от съда през последните две седмици. В съдебната зала стана ясно, че Цветанов не може да бъде открит нито на домашния му адрес, нито в централата на ГЕРБ, където редовно бива виждан. Адвокатката пък дни наред



не може да бъде намерена в кантората си - нито реално, нито виртуално



Тези случки показват ясно, че няма ефективна система на призоваване, нито за следене кой напуска страната. Обвиняемите по САПАРД може да са в България, но може и да не са. Няма кой да ти каже.

Институциите са напълно безсилни да открият и вкарат в затвора и престъпници с влезли в сила присъди. Т.нар. Братя Галеви и пък осъденият за убийството пред дискотека "Соло" са най-фрапантните примери. Те обаче са върхът на айсберга, като тях са поне още 1000 души.

Въпросът е къде е справедливостта в наказателното правосъдие. В това, че няма присъди за корупция по високите етажи или срещу тарторите на организираната престъпност? В това, че безпроблемно всеки може да се скрие от призовкари и от държавното обвинение? Че дори и да бъде осъден, всеки може да изчезне безпрепятствено? Затова ли затворите са пълни само с кокошкари, на които дори толкова им харесва в килията, че като излязат, бързат да извършат ново престъпление, че да се върнат на топло и на държавна издръжка?

Ако това е справедливостта, май наистина мафията е на власт.
9
3359
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
09 Октомври 2014 20:34
Система за напускане на странат има, но само ако се пресича граница на страна извън ЕС. Ако се преминава през Гърция и Румъния - няма данни за напускане на български граждани. Цялата история с призоваването и призовкарите е изключително тромава и абсурдна. Гражданинът е длъжен да остави актуален адрес и при промяна да уведоми съответната община и оттам да се разхвърля по базите данни. Не знам защо не се ползва или да се приравни призоваването като при нотариалните покани - ако адрестът не е открит на постоянния си адрес, то се залепва уведомление и след изтичане на 14 дневен срок, то да се счита за връчено. Тогава вече няма да имашменти-капели. Да, ама някой явно не иска това да стане...
09 Октомври 2014 20:58
Дайте призоваването на частни фирми и готово.
09 Октомври 2014 21:42
Дайте призоваването на частни фирми и готово.


Май теб трябва да те дадат на частна фирма, с доживотен абонамент и предплащане.
09 Октомври 2014 22:04
Май теб трябва да те дадат на частна фирма, с доживотен абонамент и предплащане.

09 Октомври 2014 22:07
Вие уж не обичате държавата, обаче все за полите и се държите
09 Октомври 2014 22:15
Вие уж не обичате държавата, обаче все за полите и се държите

Какъв би бил смисълът от държавата, ако почнем да приватизираме елементи от правосъдието?
И преди да споменеш как е в Щатите, ще ти напомня, че там има common law.
10 Октомври 2014 08:05
wreckage
09 Октомври 2014 22:15

Призоваването, когато е държавно не е ефективно. Съдът няма интерес наистина да намери съответния човек - заплатите му си вървят ли вървят, що да се мъчи. Вижте как е в САЩ. Всъщност не е работа на държавата да гони човек за да му даде призовка. Така се харчат пари на данъкоплатците, заемат се ресурси на МВР които би трябвало да са насочени към търсене на престъпници и следене на реда.
10 Октомври 2014 09:30
Искам да споделя няколко неща, които ще улеснят "българското" правосъдие по много нерешени въпроси:
1. Престъпник с ефективна присъда чака обжалване в килията.Ако състава на съда го пусне и той се укрие- същия състав го чака в килията докато го намерят.Примери много.
2. Осъден с ефективна присъда няма право да се кандидатира за никакви държавни постове 5 години след изтичането и.
3. Ако съд на по- горна инстанция отмени издадена присъда на съд от по- долна инстанция, същият се уволнява за неправилно свършена работа и поема разходите по делата по които не са работили качественно/стругар направил брак- плаща или го гонят/
4. И най- важното "В тази държава наречена България няма и не е имало независима власт, всички сме зависими", така, че не се крийте зад тази фраза.
Най- голямата беда на държавата ни е безнаказаността, всичко което 25 години става е следствие от това.Просто не се вписва никаде- германеца съучастник на Николов и компания да лежи/ това понятие трябва да изчезне и да се замени с работа и то тежко- физическа/ в затвора вече трета година, а за тия богопомазаните да не е започнало още делото.Някой мастит магистрат смислен отговор би ли дал, а....
10 Октомври 2014 10:20
Да финтираш съда се оказа безкрайно лесно
,
Когато това е наредено на съда,или той иска да стане.Иначе,принудително довеждане с държавен превоз.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД