:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 322
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Венецуела изстреля цената на нефта до рекорд от две години

Петролът скочи с повече от половин долар след Коледа

32,6 долара искат за барел с доставка през февруари
Кризата във Венецуела изстреля през последните дни цената на петрола до 32,55 долара за барел (стандартен варел от 159 литра), което е поскъпване с повече от половин долар в сравнение с цената преди Коледа от 31,97 долара, предаде Ройтерс. Сравнението бе направено вчера на борсата в Ню Йорк за сделки, сключвани за доставка през февруари. Това е най-високата цена, достигана след януари 2001 г. В Лондон бе отбелязано увеличение също с половин долар и цената стигна 30,15 долара за барел.

Петролната треска се основава на несигурността, породена от наближаващата война срещу Ирак, но за катализатор й служи кризата във Венецуела, която заедно със Саудитска Арабия и Мексико е най-големият доставчик на петрол за Съединените щати. На нея се падат 13% от вноса на суров нефт в САЩ.

Ръководството на най-голямата венецуелска държавна петролна компания - "Петролеос де Венесуела", гласува в четвъртък да продължи общата стачка, започнала на 2 декември, и да блокира доставките на петрол до оставка на президента Уго Чавес. Той бе избран през 1998 г. и оцеля след опит за преврат през април т. г. Бившият парашутист, който преди 10 години оглави неуспешен преврат, заяви, че няма да свика предсрочни избори, и обвини своите противници, че се стремят към незаконно завземане на властта. Опозицията твърди, че неговата "революция" в полза на бедните и популистката му реторика подкопават икономиката и разпалват класова омраза.

Венецуела е на седмо място в света по запаси от петрол, изчислявани на 48 милиарда барела - над два пъти повече от природните запаси на Съединените щати, които се нареждат на 12-о място с 22 милиарда барела.

РЕЗЕРВ

Съединените щати, които преди повече от година започнаха да попълват стратегическите си запаси от петрол заради намерението си да нападнат Ирак, вече са складирали 287 милиона барела суров нефт, съобщи лондонският в. "Гардиан". Те използват за целта гигантски подземни резервоари, образували се след прекратяване на добива в стари мини. През последните дни са били закупени още 2,7 милиона барела. Ако войната срещу Ирак предизвика петролна треска, ще започнат продажби от стратегическия резервна САЩ, за да се успокоят цените. Ирак е на второ място в света по петролни запаси, изчислявани на 115 милиарда барела. Първа е Саудитска Арабия с 265 милиарда барела.
764
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД