:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 253
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Външни експерти ще предлагат броя на ваксините за всяка следваща година

Здравното министерство изготви проект за изменение в имунизационния календар, в който са включени всички задължителни планови имунизации, на които трябва да бъдат подложени българските граждани. Според изменението в него ще бъдат отбелязани заболяванията, видът и броят на антигените, които е необходимо да се поставят на определена възраст, а не видът на ваксините. Това на практика означава, че отпада посочването на валентността на ваксините. Освен съответните имунизации в календара ще са описани и възможните комбинации за различните антигени на съответните заразни заболявания. По този начин се очаква да бъде улеснено намирането на ваксини от МЗ, тъй като това ще даде повече възможности за комбинации между необходимите за съответната възраст антигени срещу ваксинопредотвратими социално-значими заболявания. От МЗ обясняват, че именно такава е и визията на календара на европейските страни от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, СЗО и други международни организации.

В изменението на наредбата е включено и съставяне на консултативен съвет по надзора на имунопрофилактиката, чиято дейност ще е да прави предложения и анализи в имунорофилактиката в страната. Всяка година до края на септември експертите в съвета ще имат задачата да предлагат за броя и вида на ваксините за следващата календарна година. От МЗ казаха за "Сега", че съветът ще бъде от изцяло външни независими експерти с дългогодишен опит по епидемиология, педиатрия, неонатология, вирусология, микробиология, имунология, фармация.

ПРИЕМ

Промяна има и в приема на ваксини за някои заболявания. Така например в случаите, когато се прилагат многокомпонентни ваксини, съдържащи рекомбинантна ваксина срещу хепатит тип Б, приемите на рекомбинантната ваксина срещу хепатит тип Б стават четири. Приемът на комбинираната ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш с ацелуларна коклюшна компонента и с нормално антигенно съдържание на дифтерийната компонента става на три пъти. Създават се и по три приема инактивирана полиомиелитна ваксина и конюгирана ваксина срещу Хемофилус инфлуенце тип Б инфекции.
1242
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД