:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 218
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Отрова за мишки в детско мляко беше изкарана безвредна

Отровата за мишки, открита в млякото на децата от детска градина "Слънце" в Асеновград през пролетта, не е токсична и не е вредна за човешкия организъм при еднократно поглъщане. Това гласи токсико-химическата експертиза по разследването на скандала, при който по чудо нямаше отровени деца. Тогава на дъното на един от съдовете, в които се вари млякото, бе открита синя плочка. Оказа се, че това е препарат "Сторм" - силна отрова за мишки и плъхове. На базата на това експертно заключение обаче делото е прекратено от прокуратурата в Асеновград. Постановлението може да бъде обжалвано пред окръжната прокуратура в Пловдив.

Отровата в детското мляко бе открита на 11 март. Сигналът към полицията бе подаден, след като възпитателки в градината забелязали неестествения син цвят на течността. Млякото с отрова бе сервирано на 127 деца. След като се разбра за опасното вещество, всички бяха прегледани спешно от токсиколози и педиатри. Като антидот на децата бяха дадени медицински въглен и витамин К1. 10% от децата бяха избрани на случаен принцип и подложени на кръвни изследвания, за да се провери дали отровата е проникнала в организма. Пробите показаха, че няма отравяне.

Разследването установило, че хапчето е попаднало в храната "при термична обработка, случайно, при разливане на млякото от един съд в друг". Според експертизата обаче блокчето от препарат "Сторм" не било опасно. "Препаратът не е токсичен и по своята същност не е опасен за хора при еднократна употреба", заключили вещите лица. Именно това дава повод разследването да бъде прекратено. В търговската мрежа обаче препаратът "Сторм" се рекламира като силно токсична отрова за мишки и плъхове. Според експерти препаратът има три съставки - антикуагулант, пиретроид и инфунгицид. Отровата е бавнодействаща, като причинява обширни вътрешни кръвоизливи, от които гризачите умират.

От съобщението на прокуратурата не става ясно дали някои от служителите в забавачницата ще бъде поне глобен заради немарливостта и недоглеждането. След бурната обществена реакция в разгара на скандала директорът подаде оставка, помощник-готвачката беше уволнена, а срещу главната готвачка и още двама започна дисциплинарно производство. Детската градина стана филиал на друга, а районната прокуратура в Асеновград започна разследване по случая. При финансов одит на общината се разбра, че има отклонявани средства от таксите на децата.











3
1546
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
17 Октомври 2014 12:22
Отровата за мишки не е вредна за българските деца! И това доживяхме! Време е да се направи грамада за българските управляващи! "Проклет да е Цеко"
17 Октомври 2014 18:59
"Препаратът не е токсичен и по своята същност не е опасен за хора при еднократна употреба", заключили вещите лица.


Как са стигнали до този извод. Защо тъпаците от съда не са ги накарали да хапнат по едно блокче от отровата за доказателство?
17 Октомври 2014 19:03

Отрова за мишки в детско мляко беше изкарана безвредна
Оказа се, че това е препарат "Сторм" - силна отрова за мишки и плъхове. На базата на това експертно заключение обаче делото е прекратено от прокуратурата в Асеновград.


Боже!!!
Има ли някаква класация за малоумни експерти?
Водим ли?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД