:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Полицаите не се отказват от протестите заради пенсионирането

Полицаи, военни, надзиратели и бивши контраразузнавачи не се отказват от насрочения за събота протест срещу намерението на правителството да въведе възраст за пенсиониране. Това съобщи пред "Сега" лидерът на Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов. Шествието ще се проведе въпреки уверенията на социалния министър Йордан Христосков, че още поне 3 години тези служители ще могат да се пенсионират по стария ред.

Ограничаването на ранното пенсиониране е заложено като мярка в Националната програма за реформи в отговор на последните препоръки от ЕК от началото на юли. В нея пише, че от следващата година за военни и полицаи ще бъдат въведени мерки за ограничаване на ранното пенсиониране. Идеята е да се въведе минимална възраст. Сега в специалните ведомства се пенсионират само срещу 27 г. стаж, от които 2/3 специализиран.

След отпор от всички страни, в сряда вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков даде заден и заговори, че реформата ще бъде направена с 3 до 5 г. гратисен период. Въпреки това обаче той остава на мнение, че промяната всъщност е от полза за тези хора, тъй като ще им позволи да работят по-дълго в МВР, а не в "съмнителни структури като охранители". Христосков цитира данни отпреди 2-3 г., че 61% от новите пенсионери в МО, МВР и правосъдието получават едновременно пенсия и заплата. И призова полицаи и военни да не се хващат за "отделни предварителни документи, които се разпространяват неофициално".

Въпреки това униформените продължават да настояват за оставката на Христосков. Другото им искане е всякакви подобни промени да бъдат приемани след обсъждане с тях. Третото им условие е бързо да се приеме наредба за извънредния труд в МВР, както и други подзаконови актове.



1
1777
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
17 Октомври 2014 17:39
Първа категория да се пенсионират поне още 3 год. по стария ред по-рано, а тия от трета категория също поне 3 год. по-рано.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД