:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 165
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавна агенция раздавала редовно пари без конкурс

Агенцията по храните, заобикаляйки закона, платила 2 млн. лв. директно на фирми за 2012 г.
Одит на Сметната палата за дейността на Българската агенция за безопасност на храните за периода 1 януари 2012 - 30 юни 2013 г., откри поредица от нарушения. БАБХ редовно не е провеждала обществени поръчки и е плащала стотици хиляди на фирми без никаква конкуренция. В агенцията масово са извършвани назначения при заобикаляне на задължителните по закон конкурси, налагани са и санкции за неизпълнение на европейски програми за ликвидирането на болести по животните.

За цялата 2012 г. БАБХ е платила 1.7 млн. лв. на директно избрани фирми, които е следвало да участват в процедура по ЗОП. Поръчки е следвало да има за извършените текущи ремонти на стойност 687 801 лв., за ползвана услуга "фиксирана телефония" (387 474 лв.), за закупени канцеларски материали (249 493 лв.). Агенцията не е обявила и поръчка за избор на застраховател на автопарка, за което през 2012 г. са платени 11 600 лв., както и за ремонт на автомобили - 184 224.8 лв. Не са проведени процедури за осигуряване на гориво за отопление. За първата половина на 2013 г. са извършени разходи за други близо 600 хил. лв., за които е следвало да бъдат обявени процедури по ЗОП.

На фона на постоянни оплаквания за недостиг на средства агенцията не е успяла да усвои отпусканите от Европейската комисия средства за изпълнение на програмите за контрол и ерадикация на приоритетни заболявания при животните, за което са наложени санкции от страна на ЕК, има и сериозни непризнати разходи, става ясно от доклада.

Тези проблеми в работата на БАБХ са констатирани на фона на смела и на ръба на закона кадрова политика. В агенцията масово са назначавани, уж на места по заместване, нови кадри, които веднага след това са преназначавани на други позиции. По тази формула се заобикаля задължителното изискване в закона за държавния служител за провеждане на конкурс. Сред най-куриозните случаи е казусът с временно незаета длъжност "младши експерт" в дирекция "Контрол на ветеринарномедицински продукти" заради отпуск по майчинство на титуляра. От 1 февруари до 27 юли 2012 г. на тази длъжност със статут на временно заместващи са се извървели общо 13 държавни служители. Те са замествали за период от 5 дни до 1 месец, като после са преназначени в други структурни звена на БАБХ. (Разследване на 11-а стр.)
1
2135
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
17 Октомври 2014 17:40


Да беше само БАБХ със стотици проблеми на фона, на които се прави смела и незаконна кадрова "политика"!!!
У нас заобикалянето на закона стана практика! Калинкова България!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД