:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,413,368
Активни 125
Страници 10,353
За един ден 1,302,066

Финансовото министерство занижи прогнозите си за развитието на икономиката

В следващите три години растежът няма да мине границата от 3 на сто
БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Екипът на финансовия министър Румен Порожанов "приземи" надутите досегашни прогнози за развитието на българската икономика и ги върна по-близо до реалността.
Финансовото министерство за пореден път занижи прогнозата си за развитие на икономиката. Според новите анализи за движението на основните макроикономически показатели в следващите 3 години растежът няма да мине границата от 3%. По-песимистични са и очакванията за ръста както на частното потребление и вноса, така и на износа. Леко подобрение има само в прогнозите за безработицата.

Това показва есенната макроикономическа прогноза на финансовото министерство. Тя ще бъде и базата за изготвянето на проектобюджета за 2015 година. През ноември със своя прогноза за развитието на икономиката у нас ще излезе и Европейската комисия.

След отчитане на икономическите тенденции финансовото министерство е преразгледало в посока надолу очаквания реален растеж на Брутния вътрешен продукт (БВП). Вместо заложения през пролетта ръст от 2.1%, сега се очаква реалният растеж да е 1.5%. Икономиката ще расте по-бавно и през периода 2015 - 2017 година. За 2015 година вече се залага ръст от 1.2%, при ниво от 2.6% в пролетната прогноза.

Ревизираните данни показват, че основното допускане за растеж през 2014 година, движен от вътрешното търсене, се разминава с реалността. Ръстът на вноса за 2014 година вече се оценява на 3.4%, при заложени 6.3% през пролетта. Не се сбъдват и прогнозите за чувствително увеличение на износа - при заложено в пролетната прогноза ниво от 6.9% сега очакванията са за 2.5%. Така нетният износ ще е с отрицателен принос към растежа през 2014 г. В следващите три години не се очаква сериозна динамика по тези показатели - износът ще нараства с от 3.6 до 4.4%, очакваният ръст при вноса е от 3.1 до 4.8%, при първоначални очаквания за динамика в диапазона 6.3 - 7.4%. Много по-бавно от очакваното ще растат и частното потребление, и инвестициите в основен капитал.

На фона на тези параметри след допълнителна преоценка на данните се очаква БВП в номинален размер за 2014 година да достигне 81.431 млрд. лв. За 2015 г. прогнозата е за БВП в размер на 82.979 млрд. лв. Като цяло прогнозите за БВП в идните три години са свити с до около 5 милиарда лева на година в сравнение с оптимистичните очаквания от пролетта.

РАЗЛИКИ

Есенната макроикономическа прогноза дава малко повече оптимизъм за заетостта и коефициента за безработица. При прогнозирана през пролетта безработица от 12.8%, сега прогнозата е показателят през 2014 г. да достигне 11.8%. Макар и незначителен, по-голям ръст има и при заетостта - 0.2% в есенната прогноза, при 0.1% в пролетната. При инфлацията прогнозите драстично се разминават с реалността. При приемането на бюджета за 2014 г. бе заложена инфлация от 1.8%. Четири месеца по-късно прогнозата бе за дефлация от 0.2%, а сега прогнозата е за дефлация от 1.1%. В следващите години цените също ще остават почти непроменени, като се очаква средногодишната инфлация да достигне 1.6 на сто едва през 2017 г.

БВП

Последните данни за БВП в размер на 81.431 млрд. лв. се разминават със заложеното ниво на БВП в проекта за актуализация на държавния бюджет. В него финансовото министерство базира сметките на база на очакван БВП в размер на 79.178 млрд. лв. Разликата не дава значително отклонение при пресмятането на заложения дефицит като дял от БВП. При БВП от 81.431 млрд. лв. и предвиденото нарастване на дупката в хазната до 3.1523 млрд. лв. дефицитът ще стигне 3.9% вместо сегашните изчисления, които го пращат на ниво от 4%.
1
1514
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
22 Октомври 2014 20:57
Икономиката ще расте по-бавно и през периода 2015 - 2017 година. За 2015 година вече се залага ръст от 1.2%, при ниво от 2.6% в пролетната прогноза.
Оптимисти . При управление на ГЕРБ растежът е с обратен знак (-).
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД