:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Хора с увреждания получават шанс за собствен бизнес

Няколко проекта ще опитат да дадат заетост на уязвими групи в следващите месеци
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Неправителствени организации, работодатели от реалния бизнес и представители на институциите споделиха добри практики за заетост на хора с увреждания на кръгла маса в София.
Няколко проекта, насочени към заетост на хора с увреждания, ще стартират в следващите месеци. Това стана ясно на кръгла маса "Заедно можем повече - добри практики за интеграция на хора с увреждания на пазара на труда". Тя се организира в рамките на проект "Нови възможности за хората с увреждания", който се финансира от ОП "Развитие на човешките ресурси". Бенефициенти по него са "Сега" АД, Британски съвет-България и Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт (БАРИС).

Повече от десет души ще получат шанс да започнат собствен бизнес по проект на фондация "Помощ за благотворителността в България" чрез нейния център "Ринкър". Проектът ще се изпълнява в следващите 18 месеца. Чрез него идеи за предприемачество ще получат финансова и нефинансова подкрепа. Очаква се успешните кандидати да получат до 20 000 лв. за стартиране на свой бизнес проект, каза на кръглата маса Елица Баракова, изпълнителен директор на фондацията.

Нови проекти планира и фондация "Светът на Мария". Предстои да се осигури



подкрепена заетост при реален работодател



на възпитаници на дневния център на фондацията "Светове". Едното работно място ще бъде в супермаркет, където ще се предложи работа в топлата точка и за подреждане на рафтове. Двама души ще получат шанс за заетост в хотелиерството, като едното работно място ще бъде в кухнята, а другото - при подреждане на посуда, полиране на чаши и пр. "Подобен тип монотонна работа се харесва от нашите клиенти, което освобождава възможности на хора с по-висока специализация да се занимават с нещо, което им допада повече", обясни Красимира Качармазова от "Светът на Мария". В дневния център "Светове" от миналия юли се обучават 25 души в активна възраст над 18 г. с лека и умерена степен на интелектуални затруднения. Целта на центъра е да предложи възможности за придобиване на трудови навици, битови умения, творчество чрез защитено бистро, обучения, артателие и работилница за сапуни. Фондацията е направила професионални профили на своите клиенти, в които за разлика от обичайното CV честно се посочват слабите страни на потенциалните служители.

Надежда за заетост на хора с увреждания дава и Сияна Кисьова, управител на хасковската фирма "Ния-Милва". Тя самата е от тази уязвима група, а фирмата й съществува от 2006 г. Сияна започва с аксесоари за хотели и туристически обекти, а в момента предлага конкурентни на пазара билкови медицински сапуни, козметични продукти, направени от хора с увреждания - общо над 40 вида продукти.



"Ния-Милва" осигурява работа на 11 души,



половината от които с увреждания. Собственичката има желание за наемане на още персонал, макар да признава, че обществото е слабо информирано за съществуването на специализирани предприятия за хора с увреждания като нейното.

"Стартирането на собствен бизнес - шанс за заетост на хората с увреждания" е добрата практика, на която е заложила фондация "Каузи". Според нейния учредител Марина Стефанова самостоятелният бизнес е един от най-добрите варианти за заетост на хората с увреждания. По думите й техните бизнес идеи са нестандартни, защото намират ниши на пазара, за които хората без проблеми дори няма да се сетят, че съществуват. Освен това тези хора имат по-голям достъп до финансов ресурс по различни програми. От 5 години фондацията помага на хора с увреждания да придобият професионални умения или да започнат свой бизнес. Този опит показва, че на 10 души с увреждания, потърсили подкрепата на "Каузи", четирима представят бизнес идеи, а един проект се реализира. Предстои фондацията да открие нов център в 90-о училище в София. От следващата година "Каузи" смята да разшири дейността на младежкия си център за кариери и предприемачество в "Люлин", като създаде мобилен кабинет, който да предлага консултации и в други градове.

Виртуалният магазин за изделия, произведени от хора с увреждания, на фирма ON!Time и БАРИС е насочен към развитието на потенциала на хората с увреждания в България чрез стимулирането на тяхната стопанска инициатива и подпомагането им в бъдещо кариерно и личностно развитие. Амбициите на проекта са смели - шофьорски курсове за хора с увреждания, показване на продукцията на такива производители в чужбина и... сформирането на отбор по футбол за инвалиди, който да представи страната ни на параолимпиадата в Рио през 2016 г.

Проектите на Британския съвет у нас пък често продължават и след официалния си край, стана ясно от разказите за успешни практики на Любов Костова, директор на съвета. От



проекта "Мечти и отбори"



например се родило младежкото сдружение "Мечти и отбори България", което до ден днешен провежда различни инициативи. Първоначалната идея на този проект е да подготви над 500 млади лидери да организират интегрирани спортни събития за хора със и без увреждания. Днес благодарение на него в Националната спортна академия съществува свободно избираема дисциплина "Лидерство и толерантност чрез спорт", която вече са завършили 150 студенти.

Рецепта за успех има и Съюзът на слепите. 16 незрящи, сред които и напълно слепи, са намерили работа чрез бюрото по труда за лица със зрителни увреждания. Въпреки изчерпаното финансиране се опитваме бюрото да продължи да работи, макар и не така интензивно, разказва ръководителят на проекта Петър Стайков. Той описа част от работата на специализираните трудови посредници - когато се сблъска с такъв кандидат, работодателят често намира за неудобно да му зададе редица въпроси, които го вълнуват. Тогава се намесва бюрото и дава отговор на неговите притеснения - от каква помощ се нуждае такъв служител на работното място, какви са ограниченията от законодателен характер. "Законът дава защита от произвола на работодателя, но не го пази от произвола на служителя", обясни Петър Стайков. И скромно добави, че от време на време бюрото успява да намери работа на своите клиенти.

9 от 10 души с увреждане нямат работа, а главната причина за това е, че българското общество все още не е толерантно към различните и адаптацията не започва още от раждането, изтъкна на кръглата маса Минчо Коралски, директор на Агенцията за хората с увреждания. Той посочи за пример политиката на Великобритания, която залага цел до 2020 г. да премахне всички прегради пред различните хора - социални, транспортни, комуникационни.
3261
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД