:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 235
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ПРАВО НА ОТГОВОР

Във връзка с публикацията "България е на път да се сдобие с 45-тото си висше училище" в бр. 241 от 17.10 на в. "Сега" категорично опровергаваме твърденията на автора със следните аргументи:

Не е верен фактът, че Колежът по икономика и администрация - Пловдив (КИА) не спазва дадения му капацитет от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА), който отдавна не е 1100, а 1700 студенти. Доказателство за това са решението на АС на НАОА за промяна на капацитета на колежа от 6.12.2012 и писмо на НАОА, че КИА не превишава броя на обучаваните студенти за учебната 2013/14 г.

Не е вярно, че "не е ясно доколко вузът е успял да осигури ексклузивен преподавателски състав или ще разчита на преподаватели от други университети", защото КИА има много висока положителна оценка при акредитация на професионалното направление "Национална сигурност" (от 12 критерия, 12 положителни оценки), включително че разполагаме с необходимите по закон преподаватели.

Не е вярно, че обучението в професионално направление "Туризъм" било отпаднало от сегашния списък със специалности заради задоволителна акредитационна оценка, тъй като в колежа отдавна не се обучават студенти в това направление.

Невярно е тълкуването, че в проекта за преобразуване на колежа в специализирано висше училище по сигурност и икономика нямало никакви детайли за него. Справка в НАОА щеше да информира за перфектната работа на акредитационната агенция.



БЕЛ. РЕД.:

Информацията за предстоящо преструктуриране на Колежа по икономика и администрация-Пловдив със съответното проекторешение, което следва да се гласува от Министерския съвет, е публикувана на сайта за публични консултации strategy.bg. Към решението, в което просто се одобрява преобразуването, няма никакви приложения. Документацията около преобразуването не е публикувана и на сайта на НАОА, където секцията "решения по проекти" е нефункционална. От сайта на НАОА няма как да се разбере и за даденото разрешение за увеличаване на капацитета на колежа - такива документи не се публикуват, определеният капацитет не фигурира като данни и в регистъра на МОН за акредитираните висши училища.

Твърдението в текста за капацитет на колежа за 1100 студенти е базирано на публикуваната информация в секция "Акредитация" на сайта му. Никъде в статията не се твърди, че направление "Туризъм" отпада заради задоволителната си оценка. Що се касае до данните за надхвърлен капацитет, публикацията припомня случаи от предходни години и просто цитира актуалния според рейтинговата система на висшите училища брой студенти в колежа - 1880. Според регистъра на МОН към 10 октомври 2014 г. броят на студентите е 1853.
1169
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД