:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Върховният съд благослови анонимното правораздаване

Решението, че гражданите нямат интерес да знаят имената на съдиите, е опасен прецедент
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
И сега съдии, съдебни заседатели, прокурори и подсъдими се крият зад инициали. Това обезсмисля публичността на съдебните решения.
Върховният административен съд (ВАС) сътвори абсурд, като реши, че имената на съдиите са лични данни и гражданите нямат интерес да знаят пълните имена на тези, които правораздават. Зелената светлина на анонимното правораздаване беше дадена в окончателно решение, взето с два на един гласа и подписано от съдиите Таня Вачева и Иван Раденков. Излиза, че магистратите, които са длъжни да фигурират с трите си имена и цялото си имущество и доходи в публичния регистър на Сметната палата, ще могат да запазват анонимност в решенията си.

Криенето на информация в правораздаването отдавна е проблем, макар Законът за съдебната власт да изисква всички актове на съдилищата незабавно да се публикуват в интернет. И сега има случаи да се спестяват имена, когато се публикуват съдебните решения. Така зад инициали се крият не само съдии, но и съдебни заседатели, прокурори и подсъдими. По този начин става невъзможно най-малкото да се проследи практиката на много от юристите, които се издържат с пари на данъкоплатците.

Според правозащитника адвокат Александър Кашъмов "имената на лицата, които заемат публични длъжности в демократичните държави, не може да са тайна". Според него решението на ВАС може да се превърне в опасен прецедент, тъй като е част от тълкуването на закона и може да доведе до нови подобни решения и разширяването на обхвата на тайните.

Казусът е стигнал до ВАС по жалба на Паско Запрянов от Хасково, съобщи "Правен свят". По Закона за достъп до обществена информация мъжът е поискал от Окръжния съд в града да му отговори кои са съдиите там по три имена, тъй като на сайта на институцията те са представени само с име и фамилия. Законът за гражданската регистрация обаче казва, че името се състои от три части - собствено, бащино и фамилно.

От съда му отказали и Запрянов обжалвал. Спечелил на първа инстанция в Административния съд в Хасково, който се мотивирал, че съдиите са публични личности, изпълняващи публична държавна длъжност, и няма как имената им да са тайна. Делото обаче стигнало до ВАС и върховните магистрати, подкрепени и от прокуратурата, дали друго мнение. Те решили, че имената на съдиите не са обществена, а лична информация.

Решението на ВАС е подписано с особено мнение от третия член на състава - Соня Янкулова. Според нея в правовата държава няма анонимно правораздаване - с инициали. "Правораздавателната функция на държавата е публична по конституция. Съдията е оправомощен да правораздава от името на народа, а народът не дава мандат на инициали или на неидентифицирани с оглед на законовите изисквания лица. Съдията застава с името и подписа си под своя акт, за което държавата му гарантира наказателна и гражданска неотговорност", пише Янкулова. Тя е съгласна, че имената са лични данни, но не и че тези на съдиите са защитени по закон, и припомня, че съдиите са с три имена в актовете на Висшия съдебен съвет, регистъра на Сметната палата и декларациите за конфликт на интереси.



РЕГРЕС

"С това решение сериозно са нарушени правни принципи, които произтичат от конституцията, от Европейската конвенция за правата на човека и изобщо основните начала на демократичното общество. Нарушено е развитието на практиката на ВАС и е накърнен авторитетът на правосъдието у нас като средство за утвърждаване на основните правила в демократичното общество", коментира още Кашъмов, който ръководи правния екип на Програма "Достъп до информация". Според него тази опасна тенденция връща общественото развитие с много години назад. "При такъв подход може да очакваме и да бъдат заличени и имената на президента, на народните представители и на всички, които упражняват публична държавна власт", прогнозира той.
6
2367
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
22 Октомври 2014 20:23
И ескадрони на смъртта да привеждат присъдите в изпълнение...
-----------------------------------
Сайтът на Генек
22 Октомври 2014 20:28
Значи е Върховен АБСУРДен Съд!
22 Октомври 2014 20:28
Значи е Върховен АБСУРДен Съд!
22 Октомври 2014 20:43
Вече ще самоуправстваме с две имена - "отгоре" тъй наредиха ...
22 Октомври 2014 20:48
Вече ще самоуправстваме с две имена - "отгоре" тъй наредиха
Много народ мераклия за баща на магистратите (нихната мама да е..) Та затова отпада бащиното име - да няма спорове.
22 Октомври 2014 20:53
Даже римските душмани, наричани за благозвучност диктатори и императори, са подписвали собственоръчно проскрипциите. Наште юрисчета от "върховния" съд навряа основата на юрисдикцията в куч... собствения си дирник!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД