:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ДПС няма да оттегли Бат' Сали в името на конституцията

СНИМКА: БГНЕС
Посещението на Лютви Местан не успокои кюстендилци, които и вчера продължиха да протестират срещу избрания в областта депутат от ДПС.
ДПС няма да се откаже от мандата си в Кюстендилско, нито от спечелилия го кандидат на партията Александър Методиев-Бат' Сали, тъй като това би било нарушение на конституцията. Това обяви лидерът на движението Лютви Местан след вчерашната си среща с кметовете на Кюстендил и Дупница Петър Паунов и Методи Чимев. Двамата градоначалници поканиха лидера на ДПС, за да обсъдят казуса с новоизбрания парламентарист, който влиза от областта, въпреки че партията му там спечели едва 864 гласа. Причина за тази аномалия стана заложената в Изборния кодекс методика за разпределение на мандатите "Хеър-Ниймайер". Изборът на Методиев предизвика вълна от протести в Кюстендил, Дупница и София, а недоволните местни граждани събраха 20 хиляди подписа под искането депутатът да бъде оттеглен.

Кметовете настояха не само Методиев, но и всички кандидати от местната партийна листа на ДПС поред да откажат да положат клетва като депутати. Лютви Местан контрира искането им, позовавайки се на основния закон на държавата. "От мен не могат да се очакват противоконституционни действия като оттегляне на цели листи, защото броят на мандатите в Народното събрание се урежда в самата конституция", заяви той. Според него всички се явявали жертва на недостатъците на Изборния кодекс, дори самото ДПС, което на миналогодишните парламентарни избори получило само 1 мандат в Хасково въпреки спечелените хиляди гласове. Местан обеща партията му да работи за преодоляването на проблема. Макар че останаха неудовлетворени, кметовете се съгласиха, че е необходима промяна в изборното законодателство, за да се избегнат други подобни случаи.
2
1479
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
22 Октомври 2014 20:38
Местан дава нагледен повод за необходимостта от Нова конституция - старата я обърнаха на парцал ...
22 Октомври 2014 20:51
Според него всички се явявали жертва на недостатъците на Изборния кодекс,
Dura lex, sed lex
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД