:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Надзорниците обсъждат законно ли е излъчена декларация на ВСС

СЕМ решава за обвиненията на Митко Цонев срещу БНТ след празниците

Няма нарушение, телевизията не бива да се санкционира, смята доц. Георги Лозанов
Съветът за електронни медии ще разгледа след празниците казуса за излъчената по БНТ декларация на Висшия съдебен съвет. С нея ВСС обвини премиера Симеон Сакскобургготски, че е злепоставил страната ни в интервю пред италианския вестник "Кориере де ла сера". В отговор говорителят на кабинета Димитър Цонев настоя съветът да накаже телевизията, защото излъчването на декларацията била в разрез със закона за радио и телевизия.

Изискан е записът от 11 декември, получени са становища по него, обясни председателят на СЕМ Райчо Райков. Той уточни, че в случая съветът може да излезе само с указание към БНТ.

В декларацията ВСС се позова на думите на Симеон, че съдиите у нас се числят към различни епохи и политически системи. Според съвета това е обида за България.

Говорителят на кабинета Димитър Цонев настоя телевизията да бъде санкционирана за излъчването на записа, защото Висшият съдебен съвет не фигурира сред институциите, които имат право на обръщения по БНТ. Говорителката на ВСС Нели Куцкова обаче отрече да има нарушение и заяви, че ефирното време е било официално преотстъпено от Върховния касационен съд.

Не се сещам за друг подобен случай на преотстъпване, заяви Райчо Райков. Той добави, че в закона изрично е посочено кой има право на обръщения по БНТ.

Телевизията не бива да се санкционира, защото излъчването на декларацията е въпрос на редакционна свобода, коментира членът на СЕМ доц. Георги Лозанов. "Законово задължение на БНТ е да запознава гражданите с позицията на институциите по важни въпроси. Би било проблем, ако телевизията бе отказала на ВСС", обясни той. Според него процедурата на преотстъпване на време в случая е била излишна, но по принцип е неприемлива. "Съществува опасност този прецедент да породи порочна практика, която да размие лицата на институциите, и е хубаво съветът да излезе с решение", обясни Лозанов.
 
Георги Лозанов
563
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД