:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Кариера

Дамян Дамянов - от затвора до президентството

Само за 18 месеца грамадният щангист се превърна в един от спортните герои на България
Снимка: ЕПА/БТА
В последните дни на ноември едно от събитията, което прикова трайно общественото внимание, бе световното първенство по вдигане на тежести във Варшава. Сред най-големите сензации пък бе фактът, че българин спечели медал в категория над 105 кг. "Кое е това момче?", питаха се мнозина, след като 22-годишният Дамян Дамянов грабна сребърно отличие в най-зрелищната категория. В следващите редове ви предлагаме историята на един от новите спортни герои на България. История, която прилича по скоро на сценарий от холивудски филм.



НАЧАЛОТО

На 9 май 2001 г. БТА публикува следната дописка: "Шуменецът Дамян Дамянов, който бе пуснат от варненския затвор през февруари, обяви намерението си да се върне в националния отбор и да участва през ноември на световното първенство за мъже. Дамянов е европейски шампион за юноши в кат. до 110 кг от 1996 г., световен шампион за младежи от ЮАР 1997 г. и втори от световното първенство за младежи през 1998 г. при най-тежките щангисти."

"Получих оправдателна присъда по делото за въоръжен грабеж и рекет от 1998 г. и съм реабилитиран. Сега мисля само за спорта и своето завръщане в най-тежката категория. Треньорът Пламен Аспарухов е готов да ме върне в отбора", заявява преди година и половина Дамян Дамянов пред кореспондента на държавната агенция.

Пръв ръка на страховития на вид щангист подава неговият съгражданин - трикратният световен шампион Златан Ванев. Самият Ванев е с тежка контузия, получена дни преди олимпийските игри в Сидни през 2000 г., и също опитва да се върне в елита. Първото състезание на Дамян след тригодишно прекъсване е републиканското първенство през май 2001 г.



УСПЕХЪТ

На 10 декември 2002 г. Дамян Дамянов е на прием при президента Георги Първанов. Държавният глава поздравява щангистите, които са се върнали от световното първенство във Варшава с 21 медала. Три от тях са на Дамянов, който спечели сребърни отличия при най-тежките мъже. Щангистът за първи път стъпва по червения килим на "Дондуков" 2. Ден по-рано той е гост и на спортния министър Васил Иванов. Това се случва само 18 месеца след излизането му на свобода. Те са достатъчни за Дамян, за да се превърне в един от спортните герои на страната.

Завръщането му е като в приказказките. Във Варшава най-силен мъж на планетата стана олимпийският шампион от Сидни Хюсеин Резазадех (Иран), който постави и световен рекорд в изтласкването - 263 кг. Дамян прикова вниманието още в първия си опит, в който излезе последен на подиума и изхвърли 200 кг. Във втория той постигна 205 кг, което беше и негов личен рекорд. Дамян се отказа от трети опит, за да запази сили за битката във второто движение. В изтласкването българинът отново излезе на подиума, след като повечето му съперници бяха приключили. Започна успешно с 240 кг, след което се справи и с 245 кг, осигурявайки си аванс от 10 кг и сигурен сребърен медал. 22-годишният шуменец нямаше сили за битка с Резазадех, но отличието му бе равносилно на подвиг.

"Не мога да повярвам още, че това се случи. Знаех, че руснакът Андрей Чемеркин не е във форма, но не очаквах да се провали. Тайно мечтаех да спечеля медал, но не допусках, че ще го направя още във Варшава. Благодарен съм на треньора Пламен Аспарухов, който повярва в мен. Той ми даде шанс и успях. Догодина мога да спечеля и световната титла - заканва се Дамянов. - Щастлив съм, че тежките моменти в моя живот не успяха да ме пречупят. Бях млад и направих грешка. Сигурен съм, че в момента вървя по правилния път."

Българинът даде заявка, че ще се е сред звездите в най-тежката категория още на европейското първенство в Анталия (Тур) през април, на което се класира четвърти. В изхвърлянето Дамянов започна с 10 кг по-малко, отколкото на световното - 190 кг. В изтласкването постигна 235 кг. Европейски шампион пък стана Рони Велер (Гер) с 450 кг.

"Не се заблуждавам, че догодина ще ми е лесно. На световното първенство не участваха Велер и нашият Яни Марчоков, който вдига за Катар. С тях конкуренцията в категорията ще е много по-голяма", предупреждава себе си шуменецът.



ИВАН АБАДЖИЕВ

Една от най-спорните личности в българския спорт - треньорът Иван Абаджиев, изиграва фатална роля в живота на Дамян Дамянов. През 1998-а Старшията освобождава гиганта от националния тим и обявява, че е напълно безперспективен. Щангистът е отчаян и до днес не може да си обясни защо Абаджиев постъпва така с него. Хваща се да работи като бодигард, започват и проблемите, които го доведоха до затвора.

"Искам да забравя този период от живота си колкото може по-бързо. Доказах, че съм силна личност, защото успях да се върна отново в големия спорт. Сега най-голямата ми радост са съпругата ми и дъщеричката, която се появи на бял свят преди година. Именно детето е едно от най-важните неща в живота ми. На него посветих сребърния медал от Варшава. Надявам се след 2 години да спечеля и олимпийска титла. Тогава радостта ми няма да има граници", казва Дамянов, който очаква съпругата му да го дари с второ дете след няколко месеца.



ПЛАМЕН АСПАРУХОВ

Треньорът на националния тим е основният "виновник" за успехите на Дамянов. През 2001-а той му повярва и го върна в националния тим. Това лято пък го взе и в клуба, чийто треньор е - пернишкия "Ладимекс".

"Президентът на отбора предложи по-добри условия, а за мен беше важно Дамян да тренира, да се чувства добре, защото бях сигурен, че ще мога да разчитам на него", разказва Аспарухов.

Треньорът добавя, че Дамянов е един от най-изпълнителните в тима. "Досега той няма нито едно дисциплинарно наказание. Предупредил съм го, че и при най-малкото отклонение ще бъде отстранен от отбора. Дамян обаче не ми дава никакви поводи за подобоно нещо", хвали го Пламен и добавя, че като всички тежки щангисти Дамянов се нуждае от малко повече подканяне по време на тренировките.

"Дамян постоянно подобряваше резултати си и заслужи мястото си в отбора - разказва Аспарухов. - Доволен съм и от начина, по който се представи на световното първенство. Направи 4 успешни опита - по два в изхвърлянето и изтласкването, а за третите ние го спирахме, за да не получи контузия. На подиума излизаше със самочувствието на човек, за когото това е поне десето световно първенство, а всъщност бе дебютант на първенство на планетата при мъжете", добавя Аспарухов.

Само за няколко месеца Дамянов качи повече от 20 кг. Те обаче не са от тлъстини, а от мускули. Спортистът тренира упорито и това е причината да изглежда като "Мистър категория над 105 кг" на подиума във Варшава.



"ДАМЯН - ОПАСНИЯТ"

Това е прякорът, който българският щангист получи от чуждите тв коментатори по време на световното във Варшава. Журналистите от телевизия "Eurosport" пък направо бяха очаровани от заплашителния вид на Дамян и той им стана любимец. Всички обаче не знаеха нищо за него. Те дори питаха дали това не е световният шампион от Анталия '01 Яни Мърчоков.

Шуменецът определено се оказа скритият коз на националния тим. "Още от първите дни, в които станах национален треньор, се зарекох да имаме медалист в най-тежката категория. В нея медалите са най-престижни и съм много щастлив, че Дамян сбъдна мечтата ми. Той може още много. Млад е и ако няма контузии и се готви така, както бе досега, го очакват още много успехи", казва Аспарухов.



ДРУГИТЕ ЗА НЕГО

Големият Дамян има и голямо сърце, казват съотборниците му. Не е конфликтна личност, по-скоро е малко затворен. Добряк е и е готов да помогне на всички. Обича да пее и когато компания се събере да празнува, той хваща микрофона и е в състояние да затъмни и най-добрите изпълнители. Като спортист е упорит, има характер на шампион, не се плаши от предизвикателствата. Момчетата от националния отбор са горди, че Дамянов е част от отбора, защото той е от новата вълна. С него са свързани надеждите за медали от Олимпийските игри в Атина.
 
Гигантът получава заслужената си награда - държавната премия за среброто от Варшава лично от ръцете на спортния министър Васил Иванов - Лучано.
 
Председателят на БОК Иван Славков премерва сили с Дамян Дамянов по време на приема при президента Георги Първанов.
 
Един от най-щастливите моменти в живота на Дамян Дамянов - той е на почетната стълбичка като втори в света (вляво). До него е шампионът Хосеин Резазадех от Иран.
8382
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД