:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,554,214
Активни 77
Страници 17,750
За един ден 1,302,066
ПРОСВЕТА

Как Германия направи висшето си образование безплатно

Долна Саксония е последната провинция, която наскоро премахна таксите
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл (в средата) бе последният федерален лидер, който нареди премахване на таксите за висше образование.
Ако Германия може, защо ние да не можем? Това е въпрос, задаван от много студенти по света, обучаващи се в държави, където трябва да плащат университетски такси. От този семестър висшето образование навсякъде в Германия е безплатно за местни и международни студенти, след като Долна Саксония стана последната провинция, която забрани университетските такси.

Важно е да вземем предвид две неща, когато става въпрос за финансирането на немското висше образование и за това как страната го е постигнала. Първо, Германия е федерална държава с 16 автономни провинции, всяка от които носи отговорност за образованието, висшето образование и културата в провинцията. Второ, немската система от висши учебни заведения - която се състои от 379 институции с около 2.4 млн. студенти - е обществено финансирана. Има и малки частни институции, но в тях учат по-малко от 5% от всички студенти.

До началото на 70-те години студентите в Западна Германия са дължалитакси от 120 до 150 марки на семестърИмало е социални изключения, но в общия случай всеки студент е плащал. След като са взели властта в края на 60-те години, социалдемократите в Западна Германия започват да разпространяват масово висшето образование чрез все по-засилен прием, създаване на равни възможности и увеличаване на броя на университетите. През 1971 г. е създадена система за държавна финансова помощ за студенти и таксите биват спрени. Помощта идва първо като грант, а по-късно отчасти като заем, отчасти като грант.

По време на възхода на висшето образование ексклузивното финансиране става прекалено голяма тежест за провинциите. Предлагат се нови закони, които да променят общите принципи на образованието в цяла Западна Германия, така през 1976 г. страната забранява университетските такси. Въпреки флирта с идеята за връщане на плащането по време на консервативно-либералната коалиция през 80-те това би довело до патово положение, тъй като не се стига до консенсус дали връщането на таксите ще доведе до това провинциалните правителства да намалят финансирането на университетите.

Падането на Берлинската стена и обединението отлагат реформите за известно време, докато системата на Източна Германия се оценява и реформира. Нова дискусия за таксите започва в средата на деветдесетте, когато те биват въведени повторно като решение за многото проблеми на системата. В края на десетилетието така нареченитедългосрочни студентизапочват да плащат - става въпрос за студенти, които са в университет няколко семестъра повече от обичайния срок за обучение и още не са завършили.

Провинциите с консервативно управление започват дело през 2002 г. срещу закона за висшето образование, настоявайки, че забраната на таксите е нелегитимна намеса в правната им власт. Федералният Конституционен съд приема иска през 2005 г. и седем провинции незабавно се възползват от правото си да направят висшето образование платено. През 2006 г. същият закон е забранен. Таксите се ограничават до 500 евро на семестър, но Берлин и Източна Германия отказват да ги въведат.

Въпреки това цялата федерална реформа довежда нещата дотам, че провинциите отново поеха властта и отговорността за висшето образование. Така че Федералното министерство за образование и изследвания им отказва всякакво кофинансиране и се оказва с много излишни пари. Голяма част от тях са инвестирани в инициативата "Германско превъзходство" - конкурентна програма, започнала през 2005 г. с цел да направи група университети глобално значими.

Но това значи също така, че в по-бедните провинции финансирането на висшето образование се оказва в криза. Проблемът се влошава заради факта, че много от тях са в Източна Германия, където нито едно учебно заведение не въвежда такси, опитвайки се да привлече повече студенти. В последвалите години веднага след като на власт в дадена провинция идват социалдемократи или зелени, те забраняват таксите. Хесе, например, е имала такси само за една година. Накрая обучението остава платено само в Бавария и Долна Саксония. Консервативното правителство на Бавария се поддаде на общата мания и забрани плащанията през зимния семестър на 2013-2014 учебна година, а Долна Саксония - през зимния семестър на 2014-2015.

Лидерите на ВУЗ-овете обаче преговарят с властите, изтъквайки, чене могат да си вършат работатадобре - няма как да предлагат висококачествено обучение, при положение че загубата от отменените такси не се компенсира по някакъв начин. Повечето провинции решават да компенсират университетите си с допълнителни пари, които обаче не покриват липсата на таксите изцяло. Очаква се новото финансиране да бъде инвестирано в качеството на обучението. Повечето власти решават, че студентите трябва да се включват в решенията за това как да се харчат парите.

В сегашната ситуация всички ВУЗ-ове получават бюджет от отговорното министерство на провинцията си, базиран на годишни и полугодишни преговори. Базисният бюджет се надгражда от допълнителни споразумения относно броя на студентите и парите, които са нужни, за да се компенсират липсващите такси. Има и допълнителни програми за финансиране. Някои от тях са дело както на провинциите, така и на федералното министерство - за подкрепа на изследванията в надпреварата за по-добро развитие на науката.

Все пак повече от университетите продължават да се смятат за недостатъчно финансирани. Натискът върху академичната общност да привлича проекти от чужбина се е увеличил, както и конкуренцията за подобни грантове. Все пак в сравнение с останалите страни в Европа немските ВУЗ-ове са щедро спонсорирани от провинциите - те получават около 80% от бюджетните си нужди оттам.

Въпреки увеличената конкуренция има обществен консенсус, че системата трябва да се финансира от държавата. Забраната на таксите, която в крайна сметка се поддържа дори от консервативните правителства, отразява този консенсус. Всъщност новият федерален министър за образованието и изследванията (член на Консервативната партия) наскоро обявиувеличение на финансовата помощза студентите, което ще влезе в сила от 2016-2017 г.

Финансирането варира значително в зависимост от институционалните и регионалните фактори. Победителите от инициативата "Германско превъзходство" са получавали и продължават да получават по-добри позиции в световните класации. 12 немски университета са в престижната класация за висше образование на "Таймс" за 2014-2015 г., а предишната година сред най-добрите имаше 10 представители на Германия. Вузовете в по-бедните провинции - предимно в Източна Германия, получават по-малко пари и академичният състав получава по-ниски заплати, докато по-богатите провинции финансират по-добре университетите си.

Дебатът за таксите - макар и неактуален в момента - лесно може да се възроди в бъдеще. Той не е приключен веднъж завинаги. Правителствата продължават да са настроени положително към платеното обучение, повечето местни лидери също, макар да имат различни основания. Но липсва подкрепа от обществеността. Ако това се промени - а влиятелните институции и тинк-танковете работят за това, - идеята за въвеждане на университетски такси ще се появи отново.
Снимка: www.uni-heidelberg.de/
Хайделбергският университет е най-реномираният в страната, след като стигна 49-о място в академичния рейтинг на университетите по света, известен още като класацията "Шанхай".
3
2572
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
26 Октомври 2014 22:49
Лидерите на ВУЗ-овете

27 Октомври 2014 07:32
"Разделяй и владей" е мъдро правило, но "Обединявай и направлявай" е по-добро. - Йохан Волфганг фон Гьотe
27 Октомври 2014 09:42
Ама те какво? Да не би да намекват че и в България всички тези измислени ВУЗ- ове със съчинени специалности трябва да са безплатни за студентите и да плаща държавата?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД