:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,262,916
Активни 257
Страници 14,152
За един ден 1,302,066

Фондът за гарантиране на влоговете може да поиска заем от ЕБВР

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е провел разговори с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за възможността да се сключи споразумение за стендбай кредитна линия. С него ще се осигури възможност да се поддържа способността на фонда да изплаща влогове в затворени банки и ще се повиши доверието в системата за гарантиране на влоговете. Това се казва в съобщение на ФГВБ, разпространено в края на миналата седмица.

Изявлението е във връзка с проблемите около Корпоративна търговска банка (КТБ). Според експерти след публикуваните преди дни данни за очертаваща се сериозна "дупка" в капитала на банката най-вероятният сценарий е тя да бъде обявена в несъстоятелност. Освен това за пореден път от Европейския банков орган ни бе напомнено, че изплащането на гарантираните влогове до 196 000 лева в поставената под специален надзор банка се бави в нарушение на директивите на ЕС.

Фондът за гарантиране на влоговете е провел три теста с реални данни за влоговете в КТБ и в свързаната с нея банка "Виктория", ако техният лиценз бъде отнет, се казва в съобщението. В него се уточнява, че размерът на средствата, които ФГВБ управлява, не е определящ за нивото на гаранция и за правото на вложителя да получи гарантираната сума по влоговете. В момента в портфейла на фонда има 2 милиарда и 110 милиона лева. 1 милиард и 540 милиона лева от тях са налични по разплащателни сметки в БНБ, а останалите 570 милиона лева са инвестирани в краткосрочни книжа, издадени от българското правителство. Заедно с български и международни кредитни институции се подготвят различни варианти за финансиране на недостига от средства, както и за осигуряване на незабавна ликвидност срещу ценните книжа в портфейла.

Вариантите за финансиране на недостига от средства в размер на около 1 милиард и 700 милиона лева са няколко. Възможно е да се емитират облигации на фонда, които да бъдат обезпечени с държавна гаранция. Друга възможност е фондът да вземе заем от държавата. Трети вариант е да се поиска заем от международни банки. Крайното решение за начина на финансиране или за комбинация от източници ще се вземе, след като се прегледат всички условия, включително и цената на заемния ресурс, обясняват от ФГВБ. Евентуални заеми ще се покриват впоследствие с постъпления от разпродажба на активите на банките, ако те бъдат обявени в несъстоятелност.
5
1752
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
26 Октомври 2014 19:17
А бе стига с тези заеми, които можел бил да вземе Фондът! Айде нека първо "акционерите" му да си увеличат вноските у Фонда с поне още 1 пункт! Или с 2! Вярно, ще си увеличат разходите така, респ. печалбата им (= Приходи минус Разходи) ще понамалее, ама пак ще им остане предостатъчно печалбата (след мижавите 10% корп.данък печалба) че да я изнасят за "майките" си в чужбина!
26 Октомври 2014 20:07
Плесник, можеш да провериш каква печалба декларират банките. Резултатите са интересни.

Също е интересен въпросът защо само финансовите услуги в България са освободени от ДДС.

Както и защо промяната в размера на гарантираните депозити до 100000 евро не накара БНБ да увеличи размера на вноската на банките за Фонда.

Подробности може да даде лицето Иван Искров, все още шеф на БНБ (и бъдещ съжител с един строг но справедлив бай Ставри), който с пот по гърба внезапно разбра защо толкова години са му давали 5 цифрена заплата...26 Октомври 2014 20:07
.

26 Октомври 2014 20:10
В тази и други статии се създава впечатлението, че правно не е уреден въпросът какво става ако във фонда няма достатъчно средства за покриване на гарантираните депозити на фалирана банка. Едни предлагат едно, други друго, ей така, по вдъхновение. Въпросът обаче е уреден в Закона за гарантиране на влоговете в банките приет от НС през 1998г и многократно допълван (последно през 2013г). Просто законовите варианти са много:

Покриване на недостига от средства по фонда
Чл. 18. (1) (Изм. – ДВ, бр. 109 от 2001 г.) Ако средствата на фонда не са
достатъчни за покриване на задълженията му по този закон, по решение на управителния съвет недостигът се покрива по един от следните начини:
1. задължаване на банките да преведат авансово годишни премийни вноски, като за база се взема последният ден на предходния месец;
2. увеличаване на годишната премийна вноска;
3. ползване на заеми при условия и по ред, определени от управителния съвет на фонда.
(2) Изплатената авансово сума по ал. 1, т. 1 се приспада от дължимата от банката годишна премийна вноска за следващата година, като надвнесеното под-
лежи на връщане в срока по чл. 16, ал. 5.
(3) Максималният размер на увеличената премийна вноска по ал. 1, т. 2 не може да надхвърля 1.5 на сто от влоговата база, определена съгласно чл. 16, ал.2.
(4) (Изм. – ДВ, бр. 109 от 2001 г.) При недостиг на средства фондът може да ползва заеми:
1. от български и чуждестранни банки, както и от други лица;
2. от държавния бюджет след съответно решение на Народното събрание.
(5) (Нова – ДВ, бр. 109 от 2001 г.) Ползваните от фонда заеми могат да бъдат обезпечавани с гаранция, издадена от държавата, или с активи на фонда, вклю-
чително и с бъдещите вземания на фонда към банките за годишни премийни вноски.
27 Октомври 2014 09:57
Както и да го въртят, пак народонаселението ще изплати всичко. Ако вземат заем, той ще се изплаща от банките. Тогава банките ще вдигнат лихвите върху кредите и ще намалят лихвите върху спестяванията за да покрият изплащането и нашего брата ще го изплати. Не веднъж казаха, че едни тлъсти господа политици редовно са ходели в банката с големи чанти. Ей те са се облажили.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД