:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 298
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Времето


Днес ще бъде облачно и на много места, главно в източната половина от страната, ще превалява дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 7° и 12°. В София - около 9°.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 56 мин. и залязва в 17 ч. и 22 мин. Продължителност на деня - 10 ч. и 26 мин. Луната изгрява в 12 ч. и 48 мин. и залязва в 23 ч. и 17 мин. Фаза - 1 ден преди първа четвърт. Най-ниската температура на тази дата в София е измерена през 1920 г. - минус 6.2°, а най-високата - през 1960 г. - 21.5°. Най-ниската температура на тази дата в Пловдив е измерена през 1987 г. - минус 4.5°, а най-високата - през 1989 г. - 25.0°. Най-ниската температура на тази дата в Плевен е измерена през 1920 г. - минус 4.7°, а най-високата - през 1960 г. - 27.6°.
Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна и ще бъде близко до средното за месеца.

Пункт Вд Пл Рс Вн Сф Пд Бс Сан Кж Сил ВТ
Символ 5 10 9 10 9 9 11 9 9 9 10
Макс.Т 10° 10° 11° 11° 12°

В планините
Ще бъде облачно, а билата ще са в облачния слой. На много места в масивите от Централна и Източна България ще превалява дъжд, над 1800 - 1900 м преваляванията ще са от сняг, слаби. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра - около 0°.


Пункт Макс.Т°C Символ
1200 м 10
2000 м 14

Над Европа
На Британските острови температурите ще се повишат, но отново ще вали дъжд, значителни ще са валежите в Ирландия. На Скандинавския полуостров, във Финландия и северните райони на Европейска Русия ще бъде ветровито, на много места с валежи от дъжд и сняг. Краткотрайни превалявания от дъжд ще има на места в Южна Италия и островите в Средиземноморието. Значителна облачност и мъгли през по-голямата част от деня ще има в централните и в крайните източни райони на континента. Предимно слънчево ще бъде на Пиренейския полуостров, във Франция, Швейцария, Северна Италия, както и в Украйна.
На Балканите в северозападната половина от полуострова ще има мъгли и ниска облачност, в югоизточната на много места - превалявания от дъжд, интензивни, с гръмотевици в района на проливите и в Турция.

Пункт Лн Пж Мдр Рим Сх Мсв Бгр Бкщ Ат Ист Брл Варш Буд Виена
Символ 5 8 1 1 8 8 5 6 6 10 5 2 5 5
Макс.Т 18° 18° 22° 22° 12° 10° 18° 14° 12° 11°

Седмична прогноза
Утре още преди обяд преваляванията в цялата страна ще спрат. От север ще започне разкъсване и намаление на облачността, след обяд над Западна България до предимно слънчево. За кратко ще се усили до умерен вятърът от северозапад-север. Минималните температури ще са между 3° и 8°, максималните между 9° и 14°. В събота ще има разкъсана облачност, над много райони до слънчево. Сутринта на места в низините видимостта ще е намалена. В края на тази и първата половина на следващата седмица в планините ще е слънчево. В низините и котловините преди обяд ще бъде мъгливо или с ниска слоеста облачност. Минималните температури ще са малко по-ниски, а дневните ще са почти без промяна - в по-голямата част от страната около и над 10°.
Мартин Славчев, Анастасия Кирилова


През ноември
Климатична справка:
Ноември е преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и нерядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30 градус. Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени "циганско (сиромашко) лято".

Прогноза
Тази година през ноември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8°, за високите полета - между 3 и 5°, по Черноморието и долината на Струма - между 8 и 10°, в планинските райони - от минус 4 до 3°.
Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, в южните и планинските райони - между 70 и 100 л/кв.м.
Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 7 и минус 2°, по-високи по Черноморието, а най-високите - между 15 и 20°.
В началото на ноември ще започне затопляне. Облачността ще се разкъса и през следващите дни до средата на първото десетдневие над планинските райони ще преобладава слънчево време, а в равнините на все повече места ще има мъгла или ниска слоеста облачност и там температурите ще остават по-ниски. През периода 6-10 ноември динамиката на атмосферните процеси ще се увеличи. Времето над страната ще се определя от циклонални вихри и ще се създаде валежна обстановка, но ще се задържи сравнително топло за сезона, въпреки че в края на десетдневието температурите слабо ще се понижат.
През първата половина от второто десетдневие валежи не се очакват. След временно понижение температурите относително ще се повишат. Повече слънчеви часове ще има в планинските райони, а в равнините мъглата ще е често явление. Към 17-18-и облачността ще се увеличи и на много места ще има валежи, температурите ще се понижат. В края на периода валежи не се очакват.
В началото на третото десетдневие температурите ще се понижат. Ще има валежи от дъжд, които в Северна България и по високите полета ще преминат в сняг. Временно спиране на превалявания се очаква в средата на десетдневието. През последните дни на месеца температурите още ще се понижат, отново ще има валежи, в по-голямата част от страната вече от сняг.
Астрономическа справка:
В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 00 мин. и залязва в 17 ч. и 20 мин. Продължителността на деня е 10 ч. и 20 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 36 мин. и залязва в 16 ч. и 54 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 18 мин.
Фазите на Луната през месеца са: 7.11. - пълнолуние, 14.11. - последна четвърт, 22.11. - новолуние , 29.1.1 - първа четвърт

Красимир Стоев
783
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД