:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нова общинска галерия ще показва модерно изкуство

Репродукция: "Сердика"
Мариана Маринова, "Синя вечер в София".
Днес столицата се сдобива с ново духовно пространство в центъра на Стара София. Общинската художествена галерия "Сердика" отваря врати на площада с фонтаните в обновената зона на Женския пазар. Новият салон заявява широкоспектърна арт политика. Галерията ще представя както автори на класическата живопис и скулптура, така и на модерното изкуство. Салонът ще се разграничи от големите държавни музеи, които имат функцията да съхраняват и експонират творби от националната съкровищница, с това, че ще предоставя експозиционните си площи и на млади български експериментатори в областта на визуалните изкуства.

Първата изложба е тематично посветена на София и представя 16 платна на именити български художници, рисували пейзажи и композиции със сюжети от столицата. Сред тях са Антон Митов, Борис Иванов, Цанко Лавренов, Никола Танев, Найден Петков, Славка Денева, Румен Гашаров и други. Картините са предоставени от фонда на Софийска градска художествена галерия (СГХГ) и ще останат в залата един месец, след което ще бъдат заменени с коледна експозиция.

"Сердика", чието откриване се забави почти с месец, е четвъртата общинска галерия в София и ще се състезава за престиж със СГХГ, галерия "Васка Емануилова" и галерия-музей "Дечко Узунов". За разлика от тях новият салон все още не разполага със собствена колекция.
Репродукция: "Сердика"
Румен Гашаров, "Час пик".
1695
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД