:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 386
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Още 5.6 млн. лв. се отпускат за училищни проекти

Допълнителни 5.6 млн. лв. ще бъдат отпуснати на Министерството на образованието и науката за проекти по три национални програми, реши служебното правителство вчера. Заседанието на кабинета "Близнашки" бе доминирано от точки, свързани с образованието - освен отпускането на допълнителни средства министрите одобриха планове за действие към две стратегии и актуализираха списъците със защитените и средищните училища за 2014/2015 г.

Допълнителните пари ще бъдат разпределени за реализацията на проекти за оптимизация на училищната мрежа, за интернет свързаност на училищата и за учене на "две скорости". Най-много - 3.150 млн. лв., се отпускат по програмата за допълнително обучение на талантливи ученици и деца с по-слаби образователни постижения. Първоначално отпуснатият бюджет по програмата за 2014 г. е 3 млн. лв. Според индикативните разчети средствата са разпределени за допълнителното обучение на общо 12 500 деца, а по класираните проекти реално ще бъдат обхванати близо 22 хил. деца и ученици. Затова се налага отпускането на допълнителната сума. Работата на учителите с групите от различните класове ще продължи до декември 2015 г. Над 2.129 млн. лв. ще бъдат предоставени за оптимизация на училищната мрежа - програма, по която общините получават средства за закрито или преобразувано училище. За покриване на разходите по свързаността на училищата с интернет са осигурени 365 544 лв.

300 хил. лв. се отпускат за стипендии на деца с изявени дарби от държавни и общински училища, реши още кабинетът. Одобрен беше и актуализираният списък на средищните и защитените училища. Тази учебна година средищните школа са 794. В тях са записани общо 198 314 ученици, а пътуващите до 16-годишна възраст са 44 460. Защитените школа са 137, уточняват от МОН.
1442
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД