:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 245
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Всяка втора бензиностанция продава некачествено гориво

Инспекторите разкриха стройна схема за измами, подпомагана и от хора в агенцията за метрологичен и технически надзор
Почти всяка втора бензиностанция у нас продава некачествено гориво, а 549 изобщо не са били проверявани през последните 10 години. Така обобщи резултатите от проверките, направени през последните три месеца, шефът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков. Резултатите от проверките ще бъдат изпратени в прокуратурата заедно с данни за измамите, записи от камери и др.

Допреди няколко месеца отклоненията от взетите проби не са надвишавали 8%, но при последните 120 проверки са стигнали 43%. Причината обаче не е в бум на измамите напоследък, а в наличието на стройна схема за измами при проверките и предлагането на бензин и дизел, която е подпомагана и от хора от самата агенция.

Скандалните разкрития идват, след като през юни "тайни клиенти" от метрологичната агенция доказаха, че литър гориво е твърде разтегливо понятие и част от бензиностанциите лъжат с количествата. Сериозни разминавания и пропуски са били установени и при газовите станции, като в тях ще бъдат направени допълнителни проверки.

Инспекторите на агенцията са установили, че вместо чисто гориво някои от клиентите на бензиностанциите са купували смес от дизел и бензин, тъй като за превозването на двете горива е използвана една и съща цистерна. Открити са били и резервоари, скрити в земята и далеч от всякакъв данъчен или митнически контрол. Петролните фирми масово "забравяли" да сложат в горивото и задължителната биодобавка. При една от проверките инспекторите дори се натъкнали на колонка, на която се предлага бензин А92, докато от нея всъщност тече дизел.

Пробив в компютърната система на агенцията пък е оставил извън контрол 549 бензиностанции, които не са били проверявани поне в последните 10 години. Около 60% от тях са ведомствени - на стари предприятия, ТКЗС-та с цел зареждане на селскостопанска техника и др. Подозренията са, че техните данни са били изтрити от системата от вътрешен човек. Пробивът е бил засечен едва сега, след сравнение на масивите на агенцията по метрология и на НАП. "Има бензиностанции, които са проверявани по три пъти годишно, а други - никога", коментира Цанков. Имало е и случаи на подмяна на пробите, докато те били превозвани от страната към лабораторията в София.

Много от бензиностанциите се оправдавали, че когато получат горивото, то вече е с проблем. Затова е имало ревизия и на част от петролните бази. "В четири от десет проверени бази сме открили нарушения в качеството", съобщи новият шеф на дирекция "Контрол на течните горива" в агенцията Васил Ненчев. Те ще бъдат глобени с до 500 000 лв. Проблемът в подобни случаи бил, че част от глобите падат в съда. Стефан Цанков даде пример с административния съд в Габрово. "Там всички наши актове падат, при положение че са съставени по един и същи начин в цялата страна. Важно е да има еднаква практика - не може актовете навсякъде да издържат, а само там да падат", коментира Стефан Цанков.

В момента в агенцията за метрологичен и технически надзор работят 351 души със средна брутна заплата от около 780 лв. "Не може да взимаш 500 лева и да правиш актове за стотици хиляди", коментира още Стефан Цанков. И добави, че някои от инспекторите съставяли актовете така, че те веднага да падат в съда. "Не мога да кажа дали това е умишлено, или е от недоглеждане, но е факт", каза той.

От март до момента заради нарушения от агенцията са уволнени около 40 служители, сред които и шефът на дирекция "Контрол на течните горива" Петър Костадинов.



ОПАСНИ ВРЪЗКИ

Ревизия показала, че инспекторите масово предупреждават петролните фирми за предстоящите проверки. Така, когато на другия ден инспекторите отидат на място, всичко се оказва наред. При един от случаите контролните органи установили, че работещата до предния ден бензиностанция не предлага никакъв бензин. Затова проверките вече се правят по нов начин - инспекторите научават кого ще проверяват един час преди самата ревизия. А подробностите се знаели само от двама души - шефа на дирекцията за контрол на горивата и директора на отдела. "Дори аз не знам кого ще проверяват", обобщи Цанков.
17
6003
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
29 Октомври 2014 20:16
За тези 10 год., в които не са правени проверки на 550 бензиностанции - кои са били ресорните зам.министри на финансите ?
Има ли днес действащи от тях в политиката ?
И има ли някой от тях косвено или пряко свързан през този период чрез свои фирми с босове по дистрибуцията на горива на вътрешния пазар ?
29 Октомври 2014 20:45
Е и?
то и 98% от колбасите няма месо но пише : телешки,свински и прочее и кво?
29 Октомври 2014 20:47
Колко човеци имат достъп до системата, че да си позволяват да трият данни? ДАНС след лудницата няма ли да погледне и метрологията?
29 Октомври 2014 20:55
Тези от ДАНС като се пенсионират, къде отиват на работа ?
29 Октомври 2014 22:39
Е и?
то и 98% от колбасите няма месо но пише : телешки,свински и прочее и кво?

То и на една сграда пише "Съединението прави силата" - и вътре са най достойните, ама....
А от коя верига са тези бензиностанции? Има ли затворена????
30 Октомври 2014 02:44
При толкова много полуграмотни производители на бензин от стари автомобилни гуми в сивия сектор няма нищо изненадващо.
30 Октомври 2014 07:51
Тези от ДАНС като се пенсионират, къде отиват на работа ?


Точно тези от ДАНС едва ли имат нужда и от пенсия и от работа.
30 Октомври 2014 08:18
Дайте списък на всяката първа бензиностанция, с качественото гориво!
30 Октомври 2014 09:53
Въх!Не може да бъде туй нящо в нашата Родна Мамковина-голяма изненада
30 Октомври 2014 10:32
Накратко казано, от статията излиза, че има нарушения, имало е нарушения, виновни няма, наказани няма да има. Какво значение има оправданието на бензиностанциите, че получавали некачествени горива от доставчиците си? Това си е проблем на бензиностанцията, да я затварят за 1 месец, докато си намери по-добър доставчик и толкоз. Какво има де се дискутира. Ако бензиностанцията нещо не я кефи - да си обжалва. Но да не отваря. Съдът да мисли как по-бързо да рзреши спора. В крайна сметка от сложните административно-наказателни процедури не остава нищо от честните отношения между крлиенти и продавачи. И тоя шеф на агенция да не прави тъпи пресконференции, на които да се обяснява колко много работи, а да започне да си гледа работата - осигуряване на горива според стандартите.
30 Октомври 2014 10:39
"При една от проверките инспекторите дори се натъкнали на колонка, на която се предлага бензин А92, докато от нея всъщност тече дизел."

Да, точно така: сипваш дизел, палиш, тръгваш и всичко е наред...аман от невежество егати...
30 Октомври 2014 12:04
Само като се преброи колко пъти е казал "не мога" и "не може" за агенцията си и ти стнава ясно, че тук всичко може...
30 Октомври 2014 12:17
Докато не почне да се говори с имена на вериги, бензиностанции и фирми цялата работа е безсмислена. Кажете ги кои са, и хората ще ги накажат. Как може в Америка да се споменават поименно всички в национален ефир, без д аим пука кой акъв е, а тук никой да не смее едно име да каже. Й.бем ти и държавата и медиите!
30 Октомври 2014 12:23
Стига с приказки, изкарайте конкретни имена и фирми.
30 Октомври 2014 13:20
В България е трудно медиите да посочват имена на нарушители, защото последните, за да си позволят да нарушават закона, са се подсигурили с гръб - политически или мафиотски. Срещу такава организация трудно се устоява, защото нарушителят започва да отправя лесни за реализиране заплахи - например за спиране на рекламите, за физическа саморазправа или за завеждане на дело "За уронване на престижа", което лесно ще спечели в местния съд. Всичко това е възможно заради апатията на другите медии и т. нар. Гражданско общество, които гледат сеир и не помагат на изобличителите, а контролиращите пък гледат да приберат едни пари и да потулят случая. В подобна ситуация в Америка ще се включат всички медии, ще се проведат допълнителни разследвания, ще се самосезират разследващи органи, ще има бойкот на продуктите на нарушителя, изобщо ще го наврат в миша дупка (освен ако няма твърде високи протекции)...
30 Октомври 2014 16:34
Салам - народен.
Гориво - народно.
Живот - народен.
30 Октомври 2014 16:45
.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД