:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 531
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Местоимения

Гръм от ясно небе и обица на ухото за всеки "Аз"

БНТ: ...Кажете обаче, не подценихте ли ситуацията в Горни Лом?

Георги Близнашки, минпред: Що се отнася до действията на държавните органи, те своевременно са подавали сигнали, отправяли са предупреждения, но знаете, че дори и съдебната власт там е взела едни решения, с които това производство е продължило...

БНТ: Аз питам вас като служебен премиер на това правителство.

ГБ: За мен това дойде като гръм от ясно небе. Както, мисля, и за повечето българи. Може само да се съжалява, че там, където интересите са твърде големи, лесно се прекрачват ограниченията на закона. Това е просто един голям урок, една обица на ухото за всички.

БНТ: Г-н премиер, защо не отидохте лично на мястото на трагедията?

ГБ: Защото най-напред там вече бяха заминали отговорните фактори от моето правителство. Имам предвид вицепремиера Йордан Христосков и министъра на вътрешните работи. Там беше и министърът на отбраната.

БНТ: Но вие сте премиер.

ГБ: Лично аз съм противник това масирано струпване на отговорни фактори на едно и също място. Това не променя ситуацията. Всички те бяха там - хората, от които зависеше оперативното вземане на решения бяха на място. осигуриха се екипите, които да разчистят терена. След това страшно бедствие...

БНТ: Нямаше ли да бъде това знак на солидарност от ваша страна?

ГБ: Не мисля. Аз съм противник на този стил, когато всички се изреждат на едно и също място да показват колко са великодушни. Най-добре е, когато всеки си гледа работата. Та от тази гледна точка, моето пребиваване там - аз попитах, необходимо ли е да замина. Отговорът беше, че не се налага.

БНТ: Това беше обаче, най-голямата трагедия по време на вашия мандат, за тези 90 дни.

ГБ: Аз бях човекът, който буквално на следващия ден, докато моите министри бяха на мястото на събитието, взе решение за обявяването за националния траур. Аз отправих обръщението към близките на загиналите. И въобще, смятам, че най-добре е, когато всеки си гледа работата, а не се увличаме по линията на популизма, защото мисля, че тези явления напоследък започват да дразнят нашето общество - когато всички се притичват и започват да се занимават с неща, които не са от тяхната компетентност. Мисля, че се нагледахме на подобни прояви. Трябва да прилагаме по-друг стил на поведение. (...)

БНТ: Ако трябва да бъдем обективни, наистина, много хора остават с впечатлението, че правителството прекали с правомощията си (в кадровата политика).

ГБ: Така ли мислите? АЗ съм изненадан.

БНТ: Надвиши ги. Така казват вашите критици.

ГБ: Не, няма такова нещо!

БНТ: Това е една от форум темите.

ГБ: Това ми е до болка позната тема. АЗ съм я разисквал. Само да кажа, че ми беше ЛИЧНО много забавно, когато ми напомняха МОИ публикации по темата "служебно правителство". Между другото, АЗ съм един от малкото конституционалисти, които са писали по тази тема, и това не е случайно. АЗ бях човекът, който навремето предложи фигурата на служебното правителство. Та от тази гледна точка, АЗ много добре знам за какво става дума. Изборите са основната ни грижа, естествено, и гарантирането на добра администрация. Цялата работа е, че животът продължава и ние трябваше да продължим преди да започнат и реформи, да направим и да подготвим няколко законодателни инициативи, с които надявам се, ще успеем да се справим в началото на следващата седмица.

________

Уточняване на позициите. В първата част на извадката, която представяме, "После" се солидаризира с министър-председателя - премиер повече или по-малко на мястото на трагедията не променя нищо, освен в популистичен план. Втората част публикуваме заради интензивната употреба на местоимението "Аз". В политиката то е най-важното - по-важно дори от въпросителното местоимение #КОЙ. Оставаме с резерви към сравнението с "гръм от ясно небе" в този контекст.
1
337
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
30 Октомври 2014 21:56
И защо не го питаха този ухилен геврек какво каза в деня на взрива? Че имал покана от Лудогорец и че целия български народ го очаквал да бъде на стадиона! Смешник!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД