:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Не е ли време да закрием и ДАНС

Агенцията за национална сигурност проспа две от основните неща, за които беше създадена - тероризъм и финансова нестабилност
От началото на кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ), случайно или не, се премълчава отговорността на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в сагата с източването на над 4 млрд. лв. А тя е една от основните институции, които са длъжни да наблюдават дали всичко е наред в банките. Самата агенция също е пас по темата и единствените съобщения, които изпраща за дейността си - за арестувани кметове и ровене в документацията в лудницата в Карлуково, създават



впечатление, че се е снишила до нивото на селска полиция,



вместо да функционира като служба за защита на националната сигурност.

ДАНС разби схема за разпространение на незаконни телевизионни предавания. Хвана 5000 кутии с цигари без акцизен бандерол в Плевен. Задържа 593 монети и голямо количество канабис до Петрич. Това са само част от новините, които от месеци заливат сайта на спецагенцията.

Още в първите редове на Закона за ДАНС е разписано, че наред с борбата с чуждите разузнавания, опасностите за териториалната цялост и корупцията агенцията се бори срещу опасностите "за икономическата и финансовата сигурност на държавата". И ако това не е достатъчно, случилото се с КТБ спокойно може да се определи като престъпление срещу държавата, което пък се покрива изцяло със задачите на ДАНС. До този момент обаче не сме видели никакво действие в тази посока. И възниква логичният въпрос - знаели ли са в ДАНС какво се случва в КТБ? Ако не са си затваряли очите, на кого са докладвали? Защо не са взети мерки? Финансовото разузнаване не разполага ли със списъците на лица, задължени по публичния регистър, които са укривали сметките и кредитите си там, та се налага Пеевски и Цонев да пишат напълно безсмислен закон. При това положение все по-отчетлив е въпросът



"КОЙ" дърпа конците в спецагенцията и на кого се отчита тя



Безобразията в КТБ започнаха през 2010 г. и са продължили до 2014 г., а единственото обяснение за случилото се е, че над банката е имало политически чадър, коментира преди дни пред "Медиапул" бившият директор в КТБ от 2004 до 2008 г. Любомир Весов. "Няма друго обяснение, че банката може да расте по този начин, че може да се стига до такива безумни нива и видове кредитиране. За това са отговорни както БНБ, така и Комисията за финансов надзор, така и специалните служби", каза Весов.

Едва ли някой от ръководството на спецагенцията ще се наеме да признае публично, че всичко случило се в разграбената банка е ставало без знанието на ДАНС. Освен че финансовото разузнаване има доста ясно разписани правила какво трябва да се следи в една банка - тегления в брой на необичайно големи суми, нареждания за авансово превеждане на особено големи суми в чужбина, консолидиране на пари от няколко сметки и превеждането им в едно и т.н. ДАНС разполага и с т. нар. икономическо направление. Това е онази част от агенцията, която би трябвало да знае какво се случва във всяка банка, за да гарантира, че няма да има сътресения във финансовата стабилност на държавата. Тук не става дума само за частните банки, а и за



БНБ, която също е в обсега на спецагенцията



Затова обяснението "Ние не знаехме" в случая е невалидно. Напротив, ДАНС знае пълната картина, отдавна е сглобила пъзела, но не желае той да е публичен. Забележете, част от нещата, които агенцията беше събрала, излизаха контролирано в определени медии в началото на кризата с КТБ. Само преди дни бившият председател на парламента и лидер на БСП Михаил Миков призна, че е получил справката от ДАНС за КТБ два дни след като медиите са я описали. Разбира се, тук не става дума за всички медии, а за същите онези, в които контролирано излизат стенограми от подслушвания и които са удобни, за да се разклати една или друга институция или цялата държава. Медиите на "КОГО".

Отговорът на кого ДАНС е докладвала е тясно свързан с въпроса имало ли е политически чадър над банката. Това също попада в задачите на спецагенцията - да каже кой е опъвал този чадър. Това, че няма да разберем къде са отивали докладите на оперативните работници, е един от големите проблеми на липсата на всякакъв контрол на спецслужбите и в частност на ДАНС. Още по-голям ще е, ако правителството и прокуратурата също не разполагат с тях. Защото тогава ще последва и последният въпрос: Защо да харчим всяка година стотици милиони за издръжка на една структура, която нито може да ни защити от атентати, нито може да ни гарантира финансова сигурност? При това положение след КТБ направо да се закрива и неработещата ДАНС.
20
804
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
30 Октомври 2014 19:38
"КОЙ" дърпа конците в спецагенцията и на кого се отчита тя

Кой, ами Койчо дето щеше да става шеф на измисленото от Станишката гестапо...
30 Октомври 2014 19:47
преди да закриваш-Кой ще плати сметката.Не че сто тояги на голо връщат парите-ма не лошо с дисциплиниращ ефект по списък......
30 Октомври 2014 20:10
И като закрият ДАНС- кво ще стане ? Ще цъфнем и вържем ?
Проблемът не е в ДАНС.
А в това ,че 25 години обществото ни се замерва с "ченге "," доносник ", някои си изкарват хляба от това .След 10-ти разбиха елита на спецслужбите , за да може келемета - политици да крадат , приватизират и никой да не им диша във врата . И затова тези мутри и политици са нагли, надменни , поучават в демократични ценности
Има ли по голяма злоба изсипана от "предприемчивите " на прехода от тази , изсипана към служителите не спецслужбите преди, след 10-ти, днес?
Правилно - няма . И те постигнаха това , което им е нужно, за да крадат спокойно- парализираха спецслужбите, назначават артилерийски офицери, ГСМ-чици, разни завършили университети с географски посоки на България в имената си , назначават в силовите структури храненици на НПО - планктона , заливат в медиите с помия спецслужбите .
После - службите им виновни ....
30 Октомври 2014 20:12
Днес 30 Октомври имаше две хубави предавания от 14,30 часа.Първото на „Нешънъл” Жиографи”, второто на Телевизия 7 с устастието на Расате и проф.Лъчезар …… от Центъра за Космически изследвания.
Първото.Учен от САЩ говореше за Вселената. Разбра се, че знанията досега са вече обединени по епохи, в зависимост от слънчевия цикъл на движението на Слънцето около остта си за един ден, равняващо се на 25920 земни години.Стана ми интересно, тъй като на ниво 1983 г. науката твърдеше, че Галактиката ни е на 4,3 милиарда години, а аз знаех точно обратното. Професорът пък каза, че били правили някакви изследвания през 1961 г. и разбрали, че галактиката ни е на 13,7 милиарда години, което според мен е само изписване на заслуги. Това число, обаче, не отговаря на истината, тъй като това го твърдят също така от НАСА, които не казват как са изчислили годините на съществуването на Галактиката, за което повдигнах въпрос в една книга. И те казват същото. Аз пък моя милост казва, и пак го потварям, че нашата Галактика е с максимална възраст на 15 676 516 000 000 години. А ние живеем като човеци не по-горната дата на НАСА, или по-точно създадени в началото на този цикъл - 13 436 928 000 години, когато се е появил човекът. Според НАСА, са изминали общо над 400 000 милиона години, както твърди и професор Лючезар…., да прощава, пропуснах фамилното му име. Най-общо казано, съм разчел интуитивно знания свише, отразени по Стария Завет, на които кодове досега не се обръщаше внимание и дано съм помогнал с нещо на космическата наука. А има и още кодове по тази книга, но за тях, друг път. Трябва само да се знае, че юдеите не са водели часовете си по време от 24 часа, а по 12 часа, като първата половина е била ИН, а втората-ЯН. Напук на римляните. Но не са го осъзнавали до сега защо е така. Четете Новия Завет, и едва ли ще намерите час, по-голям от 12. Много от знанията-писани и неписани са забравени или изгубени, но няма проблем да се възстановят. А сега пречетете нещо по въпроса за никотина, за да дебатираме по-късно научному. Ето защо у мен няма нито капка съмнение, че из Вселената има братя по разум, къде къде по-развтити от нас.Ние земляните сме като малките деца пред тях-напикаваме се, поокъкваме се, и едва едва се опитваме да стъпваме по земята. Не ни обръщат внимание, щото не знаем до говорим с тях, а само плачем.Почти както при всяко малко дете, не се наливат знания в главата, а само заповеди да не правим това и това или онова.
30 Октомври 2014 20:23
Pacem,
30 Октомври 2014 20:25
Dizas
30 Окт 2014 20:10
Мнения: 336
От: Spain


Това е доста по-добро и правдиво от дописката
30 Октомври 2014 20:47
После - службите им виновни ...

То, па едни служби.
Разни малоумни тиквеници, дето уж анализирали нещо си и чекат тлъстите си заплати, дорде си чоплят носовете.
Па, ако има некоя и друга далаверка с класифицирана информация, документи и доноси е връо на сладоледо за тех.
Инак, файда за държавата - ЙОК...
30 Октомври 2014 21:06
Е, хайде тогава и (още) един цитат и от мен ...

Един от слугите, които придружаваха дамата, родом от Биская, като чу думите на Дон Кихот и видя, че той не иска да даде път на каляската, а настоява тя да се върне в Тобосо, се приближи до рицаря и като хвана копието му, рече на лош кастилски език и на още по-лошо бискайско наречие5:
Махай се от пътя, махай, проклетнико! Кълна се в Бога, че ако не пуснеш мине каляската, убие те бискаецът, така, както стоиш тук.
Дон Кихот го разбра съвсем добре и му отговори с голяма сдържаност:
— Да беше рицар, какъвто явно не си, аз вече щях да съм наказал глупостта и дързостта ти, презряна твар! Бискаецът възрази:
— Аз не рицар? Кълна в Бога, че лъжеш така, как истина, че аз християнин. Ако хвърлиш копие и вадиш меч, ще видим кой победи. Бискаец прати идалго по дяволите и ако друго нещо кажеш, лъжеш.
— Сега ще видиш, както е рекъл Аграхес6 — отвърна Дон Кихот.
Той захвърли копието, изтегли меча си, хвана здраво щита и се спусна срещу бискаеца с намерение да му отнеме живота. Като го видя да наближава, бискаецът, макар и да искаше да слезе от мулето, което беше кираджийско и не внушаваше особено доверие, успя само да извади меча си. Щастливо обстоятелство беше, че се намираше до самата каляска, та се сети да измъкне оттам една възглавница, за да я използува като щит, и така те се нахвърлиха един срещу друг, сякаш бяха смъртни врагове. Присъствуващите се опитаха да ги помирят, но не сполучиха, защото бискаецът заплашваше със заваленйя си говор, че ако не го оставят да завърши двубоя, ще убие самата си господарка и всекиго, който би му попречил. Сеньората от каляската, учудена и изплашена от това, което се разиграваше пред очите й, заповяда на кочияша да се поотдалечи малко, за да наблюдава от разстояние яростния бой, през време на който бискаецът нанесе на Дон Кихот такъв силен удар по рамото, че ако не беше щитът, който пръв го посрещна, би го съсякъл до пояса. Дон Кихот, който почувствува тежестта на този свиреп удар, нададе вик и каза:
— О, сеньора на сърцето ми, Дулсинея, цвят на красотата, помогнете на рицаря ви, който в угода на вашите големи добродетели се излага на това тежко изпитание.


Туй по въпроса за "щита и меча" на българската държава - ДАНС.
30 Октомври 2014 22:12
И като закрият ДАНС- кво ще стане ? Ще цъфнем и вържем ? Проблемът не е в ДАНС.


Аааа, нье! И там има голем проблем.
30 Октомври 2014 22:15
Не е ли време да закрием и ДАНС


Не е. Време е да закрием ... държавата.
30 Октомври 2014 22:21
А на ви "чек-листа", да си чеквате ...

Държавна агенция "Национална сигурност" извършва дейности за защита на националната сигурност от посегателства, насочени срещу независимостта и суверенитета на Република България, териториалната цялост, националните интереси, установения в страната конституционен ред и основните права и свободи на гражданите, свързани със:
1. разузнаване в полза на чужди сили;
2. опасност за суверенитета, териториалната цялост на държавата и единството на нацията;
3. противоконституционна дейност;
4. корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни и други длъжности;
5. прилагане на сила или използване на общоопасни средства с политическа цел;
6. опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата;
7. опасност за екологичната сигурност на държавата;
8. нарушаване функционирането на Националната система за защита на класифицираната информация;
9. застрашаване сигурността на стратегически за страната обекти и дейности;
10. деструктивно въздействие върху комуникационни и информационни системи;
11. международен тероризъм и екстремизъм, както и финансирането им;
12. международна търговия с оръжия и изделия или технологии с двойна употреба;
13. производство, съхраняване и разпространение на общоопасни средства, изделия или технологии с двойна употреба, наркотични вещества и прекурсори, когато това поражда опасност за нормалното функциониране на държавните органи;
14. организирана престъпна дейност на местни и транснационални престъпни структури;
15. митническия режим, паричната, данъчната и осигурителната система;
16. трафик на хора;
17. компютърни престъпления или престъпления, извършени във или чрез компютърни мрежи и системи;
18. интелектуална собственост;
19. неистински или подправени парични знаци, платежни инструменти и официални документи;
20. трафик на културни ценности или хазарт;
21. дейности на групи и лица, подпомагащи чужди служби, терористични или екстремистки организации;
22. миграционни процеси;
23. сключване на неизгодни договори, изпиране на пари и усвояване на фондове на Европейския съюз чрез измама.
30 Октомври 2014 22:50
Агенцията не трябва да се закрива, а да се реприватизира (национализира, одържави) ведно с ЕРП, Булгартъпак, БТК и мн. др. под.
30 Октомври 2014 23:43
Това е онази част от агенцията, която би трябвало да знае какво се случва във всяка банка, за да гарантира, че няма да има сътресения във финансовата стабилност на държавата. Тук не става дума само за частните банки, а и за БНБ, която също е в обсега на спецагенцията Затова обяснението "Ние не знаехме" в случая е невалидно.


Авторе, напълно си е валидно оправданието "не знаехме", но трябва да се комбинира с "не разбрахме". Една бегла статистика за последните 10 години, ако някой реши да я направи, ще открие, че България сигурно е на последните места по големи финансови престъпления, тъй като нито разкрития, нито заведени дела, нито осъдителни присъди могат да докажат обратното. Аз започвам да си мисля, че в края на краищата опира до некомпетентност.
По въпроса за националната си сигурност, впечатлението е , че България не напълно зависима от евентуални разкрития на "партньорските служби", както стана с Бисеров.
Да се върнем и на взрива в Горни Лом. Има едно струпване на боеприпаси 0 колко проверки на ДАНС има там, при условие, че сме във века на "световната борба с тероризма".
За какво говорим - пълна апатия и безхаберие. СЕГА са засилили ГДБОПа, защото ще има ново правителство и парламентарно мнозинство и се чудят кой ще изхвърчи и кой ще остане.
30 Октомври 2014 23:50
Pacem 30 Октомври 2014 20:12
Трябваха ми няколко секунди, докато зацепия, че ти беше ония зевзек с извънземните после щях да се задавя от смях.
30 Октомври 2014 23:52
Туй по въпроса за "щита и меча" на
Партията.
31 Октомври 2014 08:19
Ми закрийте я, кой ще върши работата и? Съвсем разграден двор ще станем, мафията и олигархията ще ликуват. Впрочем какво ли се чудя, обработката на общественото мнение вече започна, ГЕРБ смята да закрие агенцията, но те не са партия, а ОПГ и така се разправят с противника.
31 Октомври 2014 09:39
кой ще върши работата и


Местното РПУ все ще смогне да се справи с карлуковските бандюги.
31 Октомври 2014 12:26
Dizas: - "След 10-ти разбиха елита на спецслужбите , за да може келемета - политици да крадат , приватизират и никой да не им диша във врата ."

Dizas, малко ще те пооборя. Много от тези ченгета съвсем съзнателно напуснаха службите и се възползваха от знанията си, че да забогатеят. И то незаконно. Просто са комбина с онез дето уж ги махнали. Имам примери. Е, имало е и честни хора.
31 Октомври 2014 16:14
Първото което закриха е "Държавен и Народен Контрол" и премахнаха БДС..
31 Октомври 2014 19:07
ДАНС беше създадена от др. Станишев
1/ първо за да отстрани и неутрализира властта на рУмен Петков като мвр шеф и фактор в БСП .
2/ второ да покаже верноподаничество към новите си началници от Уошин'тън с обещание, че туй нЯщо било бг ФБР.
Това е една 4-те най-големи оливки на невероятно тъпия и алчен съсел.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД