:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 323
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавният дълг може да скочи с 6.2 млрд. лв. до края на годината

Заради все още неясната съдба на КТБ няма политически консенсус с колко трябва да се актуализира бюджет 2014
Новопоетият държавен дълг може да се увеличи с 6.2 млрд. лв. до края на годината. Така 2014 г. ще отбележи абсолютен рекорд за последните няколко години по увеличаване на дълговото бреме с общо 10.6 млрд. лв. Това се разбра на работни консултации във финансовото министерство с участието на представители на парламентарните партии по повод актуализацията на бюджет 2014. След срещата стана ясно, че за момента консенсус по параметрите няма.

Досега бе известно, че до края на годината трябва да се емитира нов дълг в размер на 4.5 млрд. лв. Той трябва да покрие планираното нарастване на дефицита по държавния бюджет с 1.5 млрд. лв., да осигури 2 млрд. лв. за евентуална ликвидна подкрепа на КТБ, ако се реши банката да бъде оздравена. Актуализираният бюджет трябва и да осигури средства за рефинансиране с 900 млн. лв. на заема, теглен за подкрепа на ПИБ. Вчера обаче стана ясно, че дългът може да нарасне с нови 1.7 млрд. лв. Увеличението се налага заради недостига на средства във фонда за гарантиране на влоговете в банките, в който в момента има 2.1 млрд. лв. при нужни по предварителни разчети около 3.7 млрд. лв. за гарантираните влогове в КТБ.

За осигуряването на тези средства служебното правителство предложи заем да тегли самият фонд, а не държавата. Председателят на временната бюджетна комисия в НС Менда Стоянова от ГЕРБ обаче вчера обясни, че подобна схема е трудна за реализация и няма да е достатъчно изгодна. "В момента този механизъм не е регламентиран в законодателството и ще трябва да се подготвят внимателни промени в Закона за БНБ и в Закона за гарантиране на влоговете, ако искаме да го използваме. Много по-честно и изгодно като лихвени условия в тази ситуация е държавата да емитира ценни книжа от името на фонда и да покрие дупката в него", коментира Стоянова.

Експерти неофициално коментираха, че новият дълг може да се окаже и по-малък в зависимост от цената на евентуално спасяване на КТБ. Те допълниха, че всичко това праща актуализацията на бюджета на втори план след изготвяне на законодателни промени и вземане на решение за КТБ.

Още вчера стана ясно, че подобно предложение ще взриви политическите страсти в 43-тото Народно събрание. Размерът на новопоетия дълг и сега се критикува остро от БСП, а от АБВ дори считат, че дългът може да бъде намален от сегашните нива от 4.5 млрд. лв. наполовина. "Има възможност изобщо да не поемаме толкова много дълг и той да се намали почти с 50%", обяви след срещата лидерът на групата на АБВ Ивайло Калфин. Той обаче категорично отказа да обяснява как може да се постигне това и дали предложението е равносилно на отказ от държавна подкрепа за КТБ.

Продължава да няма съгласие и по предвиденото завишаване на дефицита с близо 1.5 млрд. лв. Така общият минус в държавната хазна би стигнал 3 млрд. лв., или 4% от прогнозния БВП. И от АБВ, и от БСП считат, че дефицитът може да се удържи на позволеното ниво от 3% от БВП. "Финансовото министерство ни предостави данни за септември, които показват свиване на дупката в хазната и ако се поддържа консервативна разходна политика, ще можем да се поберем в 3% дефицит", коментира Ивайло Калфин. Диаметрално противоположен е коментарът на ГЕРБ. "Финансовото министерство наистина обясни как е възможен по-нисък дефицит, но това означава неразплащане на задължения към фирмите и дефицити в огромни системи", коментира Менда Стоянова. Йордан Цонев от ДПС отказа категорично да коментира, преди да е запознал групата си с анализите по бюджета. Предпазливи бяха и от Реформаторския блок. Корман Исмаилов не се ангажира с позиция на блока по предложената актуализация.
37
3786
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
30 Октомври 2014 19:40
Менда форевър! Така се пазят интересите на чуждите банки.
30 Октомври 2014 19:42
кога "Държавата" поема частен дълг е "омразен"-да видят дефиниция в ООН.Не си спомням га ядаха кифтетата некой с мустаки да ми почука на вратата и да каже:"не си акционер,ни кредитополучател,ни депозитар-ма щото ми останаха пари от далаверата след частният самолет-ей ти за Коледа"....Що да плащам за нечий кеф,кога няма пари за образование,подръбка на пътища(да се чуди човек-за чий са му магистрали ,дето не мож почисти от снега)или за пенсии на 46 години бачкалата ми баба......?
30 Октомври 2014 19:43
Кой не СКАЧА е ЧЕРВЕН!!!!
30 Октомври 2014 19:46
Новопоетият държавен дълг може да се увеличи с 6.2 млрд. лв. до края на годината.

Тия надминаха всички рекорди по наглост.
30 Октомври 2014 19:47
Менда Стоянова от ГЕРБ обаче вчера обясни, че подобна схема е трудна за реализация и няма да е достатъчно изгодна.

За кого ?
Отбележете думата "достатъчно"...
30 Октомври 2014 19:50
Че като знаем кой се кани да е премиер, коя финансова министърка... Какво учудващо има? Може и с 8 милиарда да скочи - пуснете само гейберастите...
---------------------------
Сайтът на Генек
30 Октомври 2014 19:54
Новопоетият държавен дълг може да се увеличи с 6.2 млрд. лв. до края на годината. Така 2014 г. ще отбележи абсолютен рекорд за последните няколко години по увеличаване на дълговото бреме с общо 10.6 млрд. лв.

Нормално.
След управлението на комунетата винаги е така.
Воня на съселисти, дето се правят на умрели лисици след потопа...
30 Октомври 2014 19:56
кои гейберасти ве, гейнек?
30 Октомври 2014 20:08
Кога ще излезат списъците?

Въртят се някакви из Нет-а.... ама дали са верни?


Скандално! Изскочиха първите имена от крупните вложители в КТБ


Натисни тук
30 Октомври 2014 20:11
Много по-честно и изгодно като лихвени условия в тази ситуация е държавата да емитира ценни книжа от името на фонда и да покрие дупката в него", коментира Стоянова.

Правилно! Вместо банката Х да внесе "пазарната застраховка" във фонда за гарантиране, по-добре държавата да тегли кредит от банката Х при 6-7% лихва вместо банката да се охрчва с 0.5 - 1.5% лихва. Тъй де, трябва да се гарантира поне 5% банкова печалба.

Държавата като е тръгнала да емитира ценни книжа, да вземе да емитира всяка година по една емисия за покриване на бюджетната дупка от несъбрани данъци, друга емисия за пенсиите! Пък ние данъкоплатците вместо да плащаме данъци, ще ръсим акъл кат Искров или консултираме "пазара" как Хърсев! Или ще се жалваме кат банкери как капиталовата ни адекватност требе да стане нула процента за да сме "конкуретни" на пазара - без стинка в джоба и без гънка в мозъка, летим на свръхмодерен изстребител.
30 Октомври 2014 20:30
Увеличението се налага заради недостига на средства във фонда за гарантиране на влоговете в банките

Интересно, какво ли се готви за банковата система, че трябва да се емитират 6.2 млрд. лева дълг 'за всеки случай'?
30 Октомври 2014 20:55
Такива като Менда Стоянова трябва да се държат на разстояние минимум 100-150 метра от места където се обсъждат държавни заеми за милиарди.
30 Октомври 2014 21:19
Що да плащам за нечий кеф,кога няма пари за образование,подръбка на пътища


Защото си гласувал за Орешарски, Делян Пеевски и Румен Гечев. Падахте в захлас колко експертно е правителството на Орешарски, колко лоши са студенти които протестират, какъв голям финансист е Румен Гечев (мин фин. при Жан Виденов), така че сега сърбайте попарата!
30 Октомври 2014 22:08
я кротко
30 Октомври 2014 22:15
Натисни туквместо публицистика и метафори очаквам Прокурор да говори с "от....до...." и списък.И не аз да плащам нечии гешефти.
30 Октомври 2014 22:48
Неразбирам много от финанси,ама вместо да се прави заем заради КТБ не е ли възможно всички банки авансово да си внесат вноските във "Фонда за гарантиране"?
30 Октомври 2014 22:52
така че сега сърбайте попарата!


О, с кеф. Шест милиарда - яко сърбане им се отваря на шебеците и аварчетата.
30 Октомври 2014 23:03
Да са ви честити българоубийците-герберасти
30 Октомври 2014 23:22
Това са резултатите след управлението на алчната червена върхушка.
30 Октомври 2014 23:23
Добре де.

Преди 5 години "стегнахме коланите", шото сме отличници /тезата Бочко-Цвък-Дянков/ и може да измре населението, но да влезем в Зоната.

СЕГА - на една трета по-малко като хора - "човешки ресурс" - пак за колани мисли триумвирата скапан!


А Зоната - кеф на буци - опипва публично кметовете ни - щото една от тях се случил/?/ с по-свободно поведение!
30 Октомври 2014 23:28
Коланите ще се затягат, то е ясно, заради огромните финансови измами и мащабните корупционни схеми извършени от управлението на червената хунта и куклата си на конци Орешарски, от същата тази червена олигархия.
30 Октомври 2014 23:40
Не може да плащаме повече публични средства за каквито и да е блондинки!!!


Защото сега тепърва ще изплащаме публичните средства от кюстендилската русолява легхорна!
31 Октомври 2014 00:15
Значи веднъж 1.7. милиарда за фонда за гарантиране на депозититте, веднъж още 2 милиарда за ликвидна подкрепа за фонда омански. Би трябвало поне едното да е излишно. Но сега се граби за последно
31 Октомври 2014 00:34
Така негрите ловяха маймуни, слагат кратуна и вътре ламаринка.Маймуната вкарва космата лапа да вземе мънистото, и после не може да я изкара щото е лакома.
Евала на едни политици, дето хич не ги е еня за българския род.
31 Октомври 2014 00:43
За Калки, Фърмин и други поддръжници на "експертното правителство".

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/10/30/2409747_raifaizenbank_bjudjetniiat_deficit_e_obezpokoitelen/

Бюджетният дефицит на България е обезпокоителен - до края на август 2014 г. той достигна 1.3 млрд. лв., с 1.1 млрд. лв. над дефицита за осемте месеца на миналата година, отбелязва "Райфайзенбанк" в редовния си месечен икономически анализ, базиран на данните, налични към средата на октомври.

"При това, в тези алармиращи данни не са включени мерките, които трябва да бъдат предприети за решаване на казуса с КТБ, нито евентуални стъпки към смекчаване на структурни проблеми: в енергетиката, здравеопазването и други", коментира икономическият анализатор на "Райфайзенбанк - България" Емил Калчев.

Единственият възможен изход е поемането на нов публичен дълг, който да отложи проблемите в бъдеще. "Дори към момента държавният дълг расте достатъчно бързо: към края на август 2014 г. той достигна 18.6 млрд. лв., което е с 5.8 млрд. лв. повече от нивото му година по-рано. От началото на 2013 г. насам дългът се увеличава със средно 323 млн. лв. на месец, докато за периода 2010-2012 г. нарастването е с по 147 млн. лв., което е повече от два пъти. Още по-бърз темп едва ли би бил здравословен както за държавата, така и за икономиката, която се отличава с ниска конкурентоспособност. В момента такава стъпка е наложителна, но това не означава, че по-дългосрочните последствия от ускорено публично задлъжняване трябва да бъдат пренебрегвани", допълни той.

В анализа на Райфайзенбанк е отбелязано, че през август месечният индекс на индустриалното производство спада с 10.5 пункта спрямо юли, а строителството се свива с 2.4% на годишна база.
31 Октомври 2014 00:59
Казуса КТБ е прокурорски - според всички!
Допълнителните пари, г-н валог, са за да се спасят болници, общини и т.н. /да не забравяме ВПК/.
Простичко казано.

Държавата в момента се опитва да ги спаси, защото са нейни/наши.
Нека се опитва да прави, каквото може.
Но с оправянето идва и проблемът с БНБ, ДАНС, ФР, прокуратура и други незнайни за мен за структури, чиято ефективност е: 0!
Дай Боже, да има възмездие!
Оптимист съм.
31 Октомври 2014 06:53
Дай Боже, да има възмездие!
Оптимист съм.


Надеждата е най-голямото зло, защото удължава страданието на човека. Ницше
31 Октомври 2014 07:14
Чугуни, наведете глава поне за малко! Сега иската да прехвърлите проблема от болната глава към здравата. Как не ви е неудобно/то народа ви оцени/, да коментирате неща, които ВИЕ СТЕ ЗАСРАЛИ и сега другите трябва да оправят. Като имахте решение за банката, защо не го реализирахте? Чного сте смешни! На следващите избори 4%.
31 Октомври 2014 07:30
Как лесно се мяткат милиарди?! В доста голям диапазон! Не мисля, че това са сериозни приказки, но вече финансов министър се става за един ден и такива се намират на кръстопътищата, както и гуверньори на банка (последното ми напомня "говн.ри".
31 Октомври 2014 09:20
Мисия невъзможна е основната идея на политиците-попълване на липсите по КТБ със заем на гърба на всички, укриване на длъжниците и депозитарите в КТБ, неосъждане на никой по казуса и запазване на социалния мир.
31 Октомври 2014 09:47
Нека да погледнем нещата по същество. Авторката на пасквила ни внушава, че трябва държавния бюджет, т.е. всички ние да плащаме следното:

1. 1,5 милиарда дефицит по бюджета - трябва да се плати
2. 2 милиарда " евентуално" рефинансиране на КТБ, ако се реши да се оздравява - това би трябвало да е заем, който ще се връща от КТБ, а може и да се фалира банката, нали сме свободна пазарна икономика, който се справя - просперира, който не може - фалит.
3. 1,7 милиарда за фонда за гарантиране на влоговете - защо държавата ще внася, това е работа на банките, те печелят от банковата дейност, те си гарантират.
4. 0,9 милиарда за ПИБ - от къде на къде - ПИБ да си го връщат

Заключение: Дължим задължително само дефицита по бюджета, всичко друго е в ръцете на давещите се - СВОБОДНА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА - СПРАВКА ИПИ, ОО, ИИД и други такива.
31 Октомври 2014 12:12
"Държавният дълг може да скочи с 6.2 млрд. лв. до края на годината"

А има ли поне един в скапаната ни държава, освен тези от Атака, който да каже защо въобще трябва да имаме държавен дълг, след като имаме златни залежи на стойност 800 милиарда долара, които са дадени от марионетните ни правителства на САЩ почти безвъзмездно, а народът ни мре в мизерия с 350 лева заплати и 150 лева пенсии, което доведе до смъртта на над 2 000 000 българи за 25 години. Има ли капка логика в това и има ли по-голямо престъпление против народа български от това?! Всички правителства на България от 1990 г до сега трябва да бъдат съдени в Хага за престъпления против човечеството, а вместо това те са преизбирани да управляват страната. Ето защо България е на последно място в ЕС и върви към последното място в света! Ето защо в момента ни управлява най-антибългарската партия ГЕРБ!
31 Октомври 2014 12:19
Авторката на пасквила ни внушава, че трябва държавния бюджет


Аз останах с впечатлението, че т.нар. парламентарно представени партии смятат горното, а не авторката на "пасквила".
31 Октомври 2014 12:47
Трупането на дълг е най-сигурният начин за баталясване на държавата.
Още повече когато се отнася за толкова скапана икономика като нашата.
И след толкова соц-ком-волунтаристични упражнения. Които по същество си бяха и са чисто и просто изцеждане на държавните ресурси и евро-субсидии в интерес на бандата маскирано-червени олигарси и слугите им от всички бои и цветове на полит-спектъра.
Навсякъде откъдето са минали левашки управления след тях остава разруха и беднотия. За които после същите тия виновници естествено обвиняват десните, щото те са лошите дето искат да прекратят безобразията им.
Примери - Испания, Португалия и най-вече Гърция.
Иска се много кураж после да проведеш реформите с които да оправиш батаците на левашкия волунтаризъм. Колкото и да са болезнени и анти-изборни!
Най-добър пример - Португалия.
За съжаление България не е Португалия. И май никога няма да бъде.
Колкото и да ми се иска...
31 Октомври 2014 13:39
Гошо, прочети заглавието, после това

След срещата стана ясно, че за момента консенсус по параметрите няма.


И защо да пише тогава?
31 Октомври 2014 15:35
И това заради пирамидата КТБ !!! ЕЙ няма спирка алчността!
31 Октомври 2014 23:58
Държавният дълг може да скочи с 6.2 млрд. лв. до края на годината

След завръщането си от САЩ Борисов поиска нов дълг от 6 млрд.лв.. Или много познава като същински Мутрадамус или са му казали колко ще струва банковия преврат КТБ, който ще го върне в изпълнителната власт.
Гаврата с европейското развитие на България (ГЕРБ) продължава като КТБ (Криминалната терминация на България), а от ВКП (Връзки и контакти с престъпността) за пореден път доказват защо в България властта е местопрестъпление, а властимащите са престъпници и техните съучастници.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД