:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,512,761
Активни 118
Страници 11,486
За един ден 1,302,066

Времето

Днес облачността над страната ще е разкъсана, в много райони намаляваща до слънчево. В сутрешните часове на места в равнините ще има мъгла. Вятърът ще е слаб, в източните райони до умерен от север-северозапад. Минимални температури между 0° и 5°, максимални - между 10° и 15°.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 59 мин. и залязва в 17 ч. и 20 мин. Продължителност на деня 10 ч. и 20 мин. Луната залязва в 0 ч. и 26 мин. и изгрява в 14 ч. и 9 мин. Фаза - 1 ден след първа четвърт. Най-ниската температура на тази дата в София е измерена през 1920 г. минус 6.6°, а най-високата през 1990 г. 24.0°. Най-ниската температура на тази дата в Пловдив е измерена през 1920 г. минус 5.5°, а най-високата през 2004 г. 26.6°. Най-ниската температура на тази дата в Плевен е измерена през 1920 г. минус 7.4°, а най-високата през 1926 г. 28.2°.
Атмосферното налягане ще бъде малко по-високо от средното за месеца и през деня ще остане почти без промяна.
Пункт Вд Пл Рс Вн Сф Пд Бс Сан Кж Сил ВТ
Символ 8 2 2 2 2 8 2 8 8 2 2
Макс.Т 16° 13° 11° 12° 12° 15° 13° 16° 13° 11° 12°


В планините
Ще е предимно слънчево. Вятърът ще отслабне, ще е слаб до умерен от северната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 1°.
Пункт Макс.Т°C Символ
1200 м 8
2000 м 1

Над Европа
Над по-голямата част от Западна и Централна Европа ще преобладава слънчево. Облачно ще бъде над Британските острови, с валежи главно в Ирландия и Шотландия. Дъжд ще вали и над по-голямата част от Скандинавския полуостров, докато във Финландия ще бъде предимно слънчево. Краткотрайни валежи ще има и в Португалия и северозападните райони на Испания. В Полша и Западна Украйна облачността ще е променлива, в Беларус и Източна Украйна - значителна. Над Европейска Русия ще бъде облачно с превалявания от дъжд в южните и от сняг в централните и крайните северни райони.
Над Балканския полуостров ще преобладава слънчево. Временни увеличения на облачността ще има в южните райони.

Пункт Лн Пж Мдр Рим Сх Мсв Бгр Бкщ Ат Ист Брл Варш Буд Виена
Символ 3 1 1 8 10 14 8 16 8 9 8 2 2 8
Макс.Т 16° 19° 21° 23° 10° 11° 10° 16° 14° 16° 10° 15°

Седмична прогноза
В края на тази и през първата половина на следващата седмица над планинските райони ще е слънчево и температурите ще се повишават. В равнинната част от страната ще бъде почти тихо, мъгливо или с ниска облачност и намалена видимост, като от ден на ден температурните инверсии ще се усилват и мъглата ще става все по-трайна. Към петък вятърът от юг-югозапад ще се усили, повече в Източна България.
Анна Дякова, Марияна Попова
2
1243
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
02 Ноември 2014 13:51
Али Баба и 40-те ….
1.- Ние българите казваме след многоточието РАЗБОЙНИЦИ.
2.- Французите, обаче, казват след многоточието КРАДЦИ.
Пита се, кое е най-точното определение.
Прочетеното и в двата варианта подсказва, че общо са 41 в една и също банда или с едни и същи намерения.
И тъй като сме имали вечен мир с империята на Франките, Франция е счела да въведе малко пояснение към арабското намерение да се сложат 41 в един кюп, като е поставила знак на равенство между Али Баба и крадците, тъй като не може да става дума за разббойници , а именно за крадци. 40-те са крадци от едно и също тесто, западноправославно, а единият, все още не е било уточнено неговото кредо. С това Франция е отправила достатъчна критика както към мнозинството, а така също и към малцинството. Имал съм повод да кажа, че зад Али Баба арабите виждат нашия Омуртаг, който събаря чрез доверените си войни малката църквичка „Свети Петър” и обира всичкото злато на Ватикана (все още не е носил това име, едва след този акт на Омуртаг), злато, по своята същност крадено от народа, такъв е упрекът на Френската Академия на Науките в превода по отношение на Ватикана. И така, крадец краде на крадеца заграбеното. Тази сентенция е важала само за онова време, през което това е станало и когато кардиналите около папата са били точно 40 на брой-831 г., станала след това събитие 846 г.. Но нямаме право да наричаме Омуртаг крадец, тъй като неговият акт няма за цел лично облагодетелсуване, а по-скоро яростна атака срещу Ватикана, който е в основата на падането на Плиска по времето на Крум. Такива са били времената, че се е тръгнало на въвеждането на правната надстройка у нас чрез Шарльоман –Карл Велики, а политическата надстройка – чрез делотона патриарх Фотий и на княз Богорис Първи. Първите са ни дали СВИДА, сборник от наказателни закони, изготвен от римския юрист Трибоний и описващ всички епитимийни наказания, съществували до негово време- от първи век от н.е. до 6 век.Правото на тази легенда принадлежи на исляма, на една група араби, тъй като в Корана е казано, че те ще са свидетелите на истината…
Няма защо да им се сърдим, дори да са открили това златно съкровище на хан Омуртаг по времето на Сюлейман Великолепни, за което съкровище се говори в историческите източници. В заключение, опитът за нашето покръстване е станал насилствено, следователно, реакциите на тогавашните наследници на властта са били оправдани, понеже не са тръгнали на война, а са предпочели уреждане на въпроса по своеборазен начин. Светите отци оттам насетне явно са считали, че трябва да ни накажат за този дързък акт , тъй като първо падаме под гръцко робство, а после и под турско. А е било редното не да низвергват Папа Формоза,пращайки го в изгнание чак на остров Тайван и после да го ровят отново, да го съдат вече мъртъв и хвърлят в Тибър за назидание на народа. Близко до логиката, че операцията по очовечаването на българи и славяни е съгласувана между Рим и Константинопол. Първите чред Шарломан достигат до Белград, като увличат нашата тогавашна армия да отиде насреща ми, докато в същото време към резиденцията на княза в Плиска тръгва друга армия, тази от Констатинопол-1811 г. .С първата страна сме постигнали вечев мир, а с друга нова война. Нещо като Шах на царя от тази миролюбива война между двама.
Ако Френските академици бяха превели тази легенда за Али баба „Али Баба срещу 40-те крадци”, явно са рискували да бъдат отлъчени от църквата и анатемосани.Така че в крайна сметка, това точно наименование не било въведено, с което се е предопредил хода на геополитическите процеси в целия свят, та и до сега. Само бегло споменавам един друг аргумент, който се надявам опонентите на казаното да го проумеят по дстойнство, без да плюят несъразмерно-Исус е издействал Закон, с който се е забранявало на юдеите да живеят повече и да стъпват в Йерусалим след 70 г. н.е. След като никак не са положили умствени усилия да разберат неговия замисъл за спасението им в земите на дедите им, то неговото дело е миротворческо, абсолютно оправдано със силен бъдещ заряд след неговата кончина. „Който има, ще му се даде…” Колко точно казано- има земя в Юдея, дава му се същата земя в България, та и всичко друго, което има. Много са ми заблудени тези наследници на Цион. , ама много. Що търсят в Йерусалим, като им е забранено да живеят и стъпват в този град??? Що им е храм там, какво, да не чакат да дойде Соломон да ги вразумява я? Много са им закостелени мозъците, ама и за това си има прекрасно лекарство. Имат пипе, но едностранчиво мислещо: пари стока пари прим, пари стока пари при и накрая …атомни .бомби прим?! Можем да си ги изтърпим, няма проблеми, кисело мляко има за всички и няма за забравят да го квасят нивга!!
http://dnes.dir.bg/news_comments.php?id=17482209&tag_id=122244#show-comment-form
Слушах преди малко ерекцията на Волен Сидеров по телевизия Алфа пред тълпата в Благоевргад по време на пропагандата им там. Той каза съвсем отговорно, че Атака следва да влезе в нородното събрание и че има 5% социологическа подкрепа. Но каза също така, че ако не влезела Атака, България падала.Тя България започна да се клати на 21 Януари 1985 г. и започна да пада върха на социалната пирамида още от 08 юни 1986 г., когато избирателният закон си казваше последната дума.
А сега нека попитам по-внимателните читатели, що за Атака е това? Първо Сидеров атакува евреите. После се опълчи срещу ДПС, срещу БСП, срещу Иван Костов, сега се опълчва на американските кюмюрджии, на Енерго-про, на ЧЕЗ, на златотърсачите, на президента, на Министерския съвет, на ГЕРБ. Най-общо казано, много облак, малко дъжд.Вместо да обедини силите си около една енинствена атака, той отваря повсеместни фронтове, като онзи мустакат, воювал по четирите посоки на света и забегнал после в Аржентина. Атака има една силна позиция, касаеща нашата територия и това се знае. Ето защо считам, че дори да падне, имат шанса да се обединят по този единствен въпрос за земеделието и животновъдството, за да има ефект неговата реч.Иначе ще трябва да го командироваме в Бразилия за да атакува там ужасното представяне на отбора им по Футбол на това Световно Първенство през тази година, когато паднаха със седем на едно. Не 17 май трябва да се чества като черен ден в нашата история, а комай цялата 1976 г., тъй като черешовото топче само пръцна…

" Ô temps ! suspends ton vol, et vous, heures propices !
Suspendez votre cours :
Laissez-nous savourer les rapides délices
Des plus beaux de nos jours !

http://fr.wikipedia.org/wiki/Le_Lac_(po%C3%A8me)

SAAGMIR ( регистриран )
01.11.2014 14:21
Дрангов, кои са тези, които са умрели ей тъй за да се роди БКП и ДС, Персин, Скравена? Айде малко да не ги дразним, че няма да ни простят техните последователи.

Настане вечер,
Месец изгрее,
Звезди обсипят
Свода небесен,
Гора зашуми,
Вятър повее
Балканът пее
Хайдушка песен.

Ето как е сътворено това четиристишие.Нарочно изнасям с главни букви, не така както го знаем, за да се откроят всичките ОСЕМ пасажа.Всеки един от тях има по пет СРИЧКИ. А това прави общо 40 срички. Тук само бегло е каширано авторството. Кой орган в света има 40 постоянни членове?А преди този орган в света е имало друг пак от 40 калпака, само че абсолютни грешници, не мъченици, ГРЕШНИЦИ.
Общо думите са 16 на брой. Какво ли значи, а?
И общо 17 букви Е в целия текст.
Питайте завършилите българска филология какво означава тези математически съвпадения. Трябва да са ги учили.
Фило-логия означава любов към логиката, не към езика и писмеността. У нас нещата са точно обратно.Мога да дам бая примери с объркана логика на думи, идващи от чужд език.Имаме пресен пример с влаковете-експрес и бърз.А техните аналози от към запад са точно обратното:експресът е нашия бърз, а бързият е нашият експрес.

http://dnes.dir.bg/news_comments.php?id=17708128

" Ô temps ! suspends ton vol,
Et vous, heures propices !
Suspendez votre cours :
Laissez-nous savourer
Les rapides délices
Des plus beaux de nos jours ! – намира се в „Политически медитации” на Алфонс дьо Ламартин. АВторът е бил кандидат за президент на Френската Република, ама не печели изборите.Член е Френската Академия на Науките.
А това е второто четиристишие, с което се е сътезавало нявга първото на „Ботев” Сътворено е от Ламартин. Нарича се „Езерото”. Нарочно съм го раделил на 6 части, заради точния брой на подбраните срички, подредени в четири реда, такава е била модата на четиристишието. Състои се общо от 36 срички. С този похват малко пързаля Луи Наполеон Бонапарт Napoléon III и Code Civil на предходника му- родственика Наполеон Бонапарт обединил общо 36 закона в този кодекс.. Нали въвежда ново време, спира времето, за това ни подсказва елементът, където започва с О ВРЕМЕ, СПРИ ТВОЯ ПОЛЕТ. По същността си споделя идея за безгрижния живот по време на Римската империя и онова кристално езеро, за което се говори в Апокалипсиса.Ето още нещо също така много хубаво казано.
Que le vent qui gémit, le roseau qui soupire,
Que les parfums légers de ton air embaumé,
Que tout ce qu'on entend, l'on voit ou l'on respire,
Tout dise : Ils ont aimé !
http://dnes.dir.bg/news_comments.php?id=17708128


02 Ноември 2014 16:14
16-та буква в латинската азбука е буквата П. Тя нама свой аналог в ислямската азбука. Произнасят обикновено буквата Б. Това е магията на това четиристишие.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД